1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LİMİT ÜSTÜ KALINTI SAPTANDI AMA...
LİMİT ÜSTÜ KALINTI SAPTANDI AMA...

LİMİT ÜSTÜ KALINTI SAPTANDI AMA...

“Mecbur olarak satın salıyoruz.” ...Limit üstü kalıntı saptanan numuneler;

A+A-

 

Güvenmiyoruz fakat tüketiyoruz


Devlet Laboratuarı Dairesi Pestisit Kalıntı Analizleri Şubesi’nin 7-12 Temmuz tarihleri arasındaki analiz sonuçlarına göre meyve-sebzelerde 11 adet numunede limit üstü kalıntı saptandı. Limit üstü kalıntı saptanan numuneler arasında ithal nektarin ve şeftali bulunuyor. Yerli ürünler arasında ise sultani üzüm, böğrülce, molehiya, maydanoz var.


Sebze ve meyvelerde hormon, pestisit ve kimyasalların aşırı dozda kullanılması kansere davetiye çıkarırken, satın aldıkları meyve ve sebzelere güvenmediklerini dile getiren vatandaşlar, yine de bile bile tüketmekten başka çarelerinin olmadığını belirttiler.

Sağlık uzmanlarına göre sebze ve meyvelerde hormon, pestisit ve kimyasal maddelerin aşırı dozda, bazı zirai ilaçların ise hasada yakın zamanlarda kullanılması kansere davetiye çıkartıyor. Sağlık Bakanlığı Devlet Laboratuarı Dairesi Pestisit Kalıntı Analizleri Şubesi’nin 7-12 Temmuz tarihleri arasındaki bir haftalık sürede yaptığı analizlere göre, 17 ithal meyve numunesinden 2’sinde, 15 yerli sebze numunesinin 7’sinde, 8 yerli meyve numunesinden ise 2’sinde limit üstü kalıntılar saptandı.

Limit üstü kalıntı saptanan numuneler arasında ithal nektarin ve şeftali bulunuyor. Yerli ürünler arasında ise sultani üzüm, böğrülce, molehiya, maydanoz var. Öte yandan vatandaşlar, kanserojen tarım ilacı kalıntısı içeren ve hormonlu meyve-sebze konusunda bilinçli olmalarına rağmen, bu meyveleri satın almaktan başka çareleri olmadığını dile getirdiler. Satın aldıkları meyve ve sebzelere güvenmediklerini ifade etmelerine karşın, yine de bu şekilde, bile bile tüketmekten başka çarelerinin olmadığını belirttiler.  

Vatandaş ne dedi…

“Mecbur olarak satın salıyoruz.”

Ruşen Töreyuva: “Gerçeği söyleyeceğim, satın aldığım meyve-sebzeye hiç güvenmiyorum. Güvenmiyorum ama mecbur olarak satın alıyoruz. Alırken şekline, görüntüsüne, kokusuna dikkat etmeye çalışıyorum. Fakat mecbur olarak da alıyoruz.”

“Gönül ister ki hormonsuz olsun.”

Ahmet Özyıldız: “Bu zamanda tüm meyve sebzeler hormonlu… Bana hormonsuz bir şey gösterebilirseniz gösterin. Maalesef yok. Gönül ister ki hormonsuz, ilaçsız meyve-sebze alalım, ama yok. İnsanlar mecburen, bu durumu bile bile satın alıyorlar. Gönül ister ki hormonsuz olsun, ama yüzde 100 hormonludurlar ve insanların yapabileceği bir şey yok.”

“Zararını görmedim.”

Orhan Çağdaş: “Bir zararını görmüyoruz. Ama şimdiki zamanda hormonsuz bir şey kaldı mı? Hormonlu olduğunu bile bile satın alıyoruz. Geçmişte kışın domates yemezdik, fakat şimdi herkes yediği için ve zamansız da olsa piyasada bulunduğu için alıyoruz. Ben bu zamana kadar bir zararını görmediğim için güvenerek yiyorum.”

“Kimsenin ayırt edemeyeceği bir durum.”

Sadık Kalaycılar: “Satın aldığımız meyve, sebzeye pek güvenmiyoruz. Fakat ister istemez satın alıyoruz. Artık hangisinin hormonlu, hangisinin ilaçlı olduğunu zaten ayırt edemiyoruz. Kimsenin ayırt edemeyeceği bir durum ve mecburiyetten, güvenmediğimiz halde satın alıyoruz.”

“Güvenmek zorunda kalıyoruz.”

Şaziye Erdoğan: “Güvenmiyoruz, hepsi hormonlu ama mecburiyetten alıyoruz. Bu zamanda nerede hormonsuz, ilaçsız meyve sebze var ki! Çocuklarımıza bile bu zamanda böyle olduğunu bile bile yedirmek zorunda kalıyoruz. Bir nevi mecburen güvenmek zorunda kalıyoruz.”

“Emin olamıyoruz.”

Şerif Birşen: “Meyvelerimizi ve sebzelerimizi tahmin ettiğimiz, güvendiğimiz yerlerden satın almaya çalışıyoruz, ama yine de emin olamıyoruz. Mecburen alıyoruz, fakat zamansız çıkan hiçbir şeye güvenmem. Ben de bahçecilik yaptım. Bu zamanda ilaçsız bir şey olmaz, ama mevsiminde olmayan bir meyve sebzeyi de satın almam.”

“Domateslerin ne tadı var ne tuzu.”

Zekiye Deveci: “Satın aldığımız meyve, sebzeye hiç güvenmiyoruz. Aldığımız domateslerin ne tadı var, ne tuzu var, patlıcanlar sünger gibi çıkıyor. Ama almaya mecbur kalıyoruz. Nereden satın almaya kalksak her yerde aynı, her yerde hormonlu, ama çaremiz yok.”

“Kendi seçtiklerime güveniyorum.”

Burçin Moran: “Çok taze güzel görünen meyve ve sebzelere güveniyorum. Kendi seçtiklerime güveniyorum. Zamanında çıkmayan bir şeyi kesinlikle satın almıyorum. Bunun dışındakilere güvenmiyorum.”

“Zamansız çıkanlara güvenmiyorum.”

Meryem Abacılar: “Şu anda yaz mevsiminde olduğumuz için meyve ve sebzelerin hormonsuz olduğunu düşünüyoruz. Zamansız çıkanlara güvenmiyorum. Ama zamanında çıkanlara güveniyorum.”

“Mecburen güveniyoruz.”

Ahmet Çetrez: “Birçok meyve sebzenin ilaçlı olduğunu biliyoruz, ama insanlar mecburiyetten satın alıyor. Satın aldığımız meyve ve sebzelere mecburen güveniyoruz.”

 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.