1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LOKMACI’YA DEMİR KAPI TAKILDI
LOKMACI’YA DEMİR KAPI TAKILDI

LOKMACI’YA DEMİR KAPI TAKILDI

Esnaf, işlerin düşeceğinden endişe ediyor; yetkililer sadece geceleri kapatılacağını söylüyor

A+A-

Lefkoşa’da Güney Kıbrıs ile KKTC arasındaki yaya geçiş kapısı Lokmacı’ya demir kapı takıldı.

Demir kapının gündüzleri yoğun geçişler sırasında tamamen açık tutulacağı ancak akşamleyin kapatılacağı, sadece yaya geçişi anında görevliler tarafından açılacağı öğrenildi.

Rum Yönetimi’nin Ledra Sokağı dediği, Kıbrıslı Türklerin ise “Uzun Yol” olarak adlandırdığı sokak üzerindeki sınır geçişleri, 2008 yılında başlamıştı.

Kıbrıs adasını ikiye bölen yaklaşık uzunluğu 180 kilometre olan Yeşil Hat üzerindeki beş ayrı gümrük kapısından biri olan Lokmacı Kapısı, toplumsal çatışmaların yaşandığı yıllarında kapatılmış ve 3 Nisan 2008 tarihinde yeniden açılmıştı.

Esnaf kızgın

Bölge sakinlerinden Özlem Cengiz Amcacık, “Kapıyı açana kadar deli olduk. Şimdi de demir kapı takıyoruz” diyerek tepki gösterdi. Amcacık şöyle konuştu:

“Geçişlerin güvenliğini artırmak için, demir kapı yerine oradaki personel sayısını artırsınlar. İki kuruş para kazanıyoruz, onu bile kazanamayız bu günden sonra. Cumartesi günü en çok iş yaptığımız gün. İşimizi olumsuz etkileyecek. Kapı istemiyoruz… Bu kapıyı takan mentaliteyi anlamıyoruz, yazıklar olsun.”

Bölgenin eski esnaflarından, ülkenin bir dönemine adını yazdıran ünlü futbol yıldızlarından Zihni Kalmaz da demir kapıyla ilgili düşüncelerini şöyle özetledi:

“Bu uygulama tamamen yanlış. Zaten insanlar bu taraftan alışveriş yapmak için zorlanıyorlar, bir de bu uygulama, şimdi her şeyi daha da olumsuz etkiledi. Gelen turist demir kapıyı soruyor. Biz de bilgimiz olmadığı için olumlu mesajlar verip, sempatik yaklaşmaya çalışıyoruz. Neden böyle bir şey yaptılar hiç anlam veremedim. Lokmacı Kapısı açıldı açılalı ilk defa kuzeye geçen turistlerin bu kadar olumsuz etkilendiğine şahit oldum.”

KIBRIS
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.