1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. LÜBNAN “KIBRIS GAZININ” MUHTEMEL ALTERNATİF PAZARI
LÜBNAN “KIBRIS GAZININ” MUHTEMEL ALTERNATİF PAZARI

LÜBNAN “KIBRIS GAZININ” MUHTEMEL ALTERNATİF PAZARI

Lübnan ve Güney Kıbrıs arasındaki enerji ilişkilerinde yeni bir dönem başladı.

A+A-

Lübnan, daha ortaya çıkmasa da, Kıbrıs doğalgazının muhtemel alternative pazarları arasına girdi.

Güney Kıbrıs ile Lübnan’ın hidrokarbonlardan müşterek istifade anlaşması için görüşmelere başlama konusunda uzlaştığı haber verildi.

Haravgi gazetesi “Hidrokarbonlardan Müşterek İstifade Konusunda Kıbrıs-Lübnan Görüşmeleri Derhal Başlıyor... Lübnan’ın Vasiliko’daki Terminale De Muhtemel İlgisi” başlık ve spotlarıyla verdiği haberinde, Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, geçtiğimiz gün, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunmakta olan Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gebran Bassil ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre Lakkotripis görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Görüşmelerin başlanması ve mümkün olan en kısa sürede tamamlanması konusunda uzlaştık” dedi.

Görüşme sırasında enerji konuları ve bilhassa hidrokarbonlardan istifade konusunda karşılıklı bilgilendirmelerde bulunduklarını söyleyen Lakkotripis, bir ülkenin diğerinden öğreneceği çok şey olduğuna işaret ederek, her iki tarafın da aralarında deneyim ve bilgi takası yapılmasına konusunda uzlaşmaya vardığını söyledi.

BEYRUT – LEFKOŞA İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

Bassil ise Lefkoşa Rum kesimi-Beyrut enerji ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığından söz etti.

Ülkesinin, “Kıbrıs gazının” ihracatı konusunda muhtemel alternatif pazar olabileceğini belirten Bassil, ayrıca ülkesinin Vasiliko’daki (doğalgaz sıvılaştırma) terminaline ilişkin muhtemel ilgisini dile getirdi.

Bassil, Güney Kıbrıs’ın iyi günde, kötü günde Lübnan vatandaşlarına karşı gösterdiği misafirperverliği asla unutmayacağını belirterek, bu tarihi ilişkilerin ekonomik ilişkilere dönüştürebilme dileğinde bulundu.

Lübnan’ın tüm konuları konuşmaya açık olduğunu söyleyen Bassil, Lübnan ile İsrail arasında sınırın belirlenmesi konusundaki hatanın düzeltilmesi yönündeki iradesini belirterek, gelecekteki uzlaşmayla bunu düzeltebilme ve geleceği birlikte inşa edebilme umudunu dile getirdi.

Bassil, Lübnan’ın doğalgaza ihtiyaç duyduğunu da ifade ederek, ülkesinin, “Kıbrıs gazı” için muhtemel bir pazar teşkil edebileceğini söyledi.

Vasiliko’da yapılması planlanmakta olan Doğalgaz Sıvılaştırma Terminali konusunda ise bunun olumlu karşıladıklarını söyleyen Bassil, ülkesinin doğalgaz ihracatlarının değişmesi için olası bir çözüm olabileceğini ifade etti.

TANRI ARMAĞANI YATAKLAR!

İki ülkenin bir “Tanrı armağanı”, zengin hidrokarbon yatakları, paylaştığına dikkat çeken Bassil, bunların “Kıbrıs” ve Lübnan’ın şimdiki ve gelecekteki nesillerinin refahı için kullanılacağına vurguladı.

Bassil “bugünden itibaren başladığımız iyi niyet ve sıkı çalışmayla, halklarımız için en kısa zamanda iyi neticeler çıkacak” dedi.

Bassil son olarak, iki ülke ilişkilerindeki vizyonunun su, taşımacılık ve hatta şarap gibi alanlara da yayıldığını da belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise “Lübnan İle Yatakların Müşterek İstifadesi... Vasiliko Aracılığıyla Da İşbirliği İhtimal Dahilinde Zira Kaydedilen Karışıklık Aşıldı... İsrail İle Anlaşmazlıklar Çözüldüğünde Kıbrıs-Lüban MEB Anlaşmasının Onanacağı Teyidinde Bulundular” başlıklarıyla verdiği haberinde, Lakkotripis’in adada temaslarda bulunmakta olan Bassil ile olan görüşmesinin ardından, ortak yataklardan müşterek istifade konusunda Güney Kıbrıs-Lübnan anlaşmasının buzdolabından çıktığını yazdı.

İlgili uzlaşıya, Lübnan Hükümetinin temsilcisinin Lakkotripis ve Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile yaptığı görüşmelerin ardından ulaşıldığını kaydeden gazete, bu hareketin Güney Kıbrıs-Lübnan ilişkileri açısından oldukça önemli addedildiğini belirterek, Güney Kıbrıs ile Lübnan’ın “Münhasır Ekonomik Bölge - MEB” sınırlarında bulunması muhtemel olan ortak yataklardan müşterek istifade konusundaki müzakerelerin uzun bir zaman önce başladığını, ancak Güney Kıbrıs ile İsrail arasında MEB konusunda anlaşma imzalanmasının ardından donduğunu anımsattı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, Lübnan Enerji Bakanının, Rum tarafına Güney Kıbrıs ile bir sorunun olmadığı ve Lübnan-Kıbrıs MEB’iyle ilgili anlaşmanın, İsrail ile olan anlaşmazlıklar sona erdiğinde onanacağı teyidinde bulunduğunu aktardı.

Gazete ayrıca Lübnan Bakanının, Lübnan yatakları doğalgazının ihracatı konusunda dâhi Vasiliko terminalinin değerlendirilmesi ihtimaline kapıyı kapamamasının Rum planlamaları açısından olumlu olduğunu yorumlarının yapıldığını belirtti.

Diğer gazeteler ise haberi şu başlık ve spotlarla verdi:

Simerini Lübnan İle De Müşterek İstifade... Enerji Bakanı Komşu Ülkeyle Görüşmelerin Derhal Başlayacağını Duyurdu... Gebran Bassil İki Ülke Arasındaki İlişkilerin Yeni Bir Döneme Giriyor Dedi...Alternatif Pazar... Ortak Tanrı Armağanı... Lübnan Kıbrıs Doğalgazı Muhtemel İthalatına Ayrıca Vasiliko’daki Terminalin Olası Kullanımına İlgi Duyuyor”

Alithia: “Lübnan İle Görüşmeler... İki Ülke Arasında Enerji Masada... Her şey... Terminal”

Politis: “Gaz Konusunda Lübnan’la Da İşbirliği... Lakkotripis ve Bassil Müşterek İstifade Anlaşması Konusunda Karara Vardı... Unutmuyorlar”

VATANIN GELECEĞİ!

Bu arada Simerini, gazetesine göre Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, hava kuvvetlerinin koruyucusu olduğuna inandıkları “Arhangelo Mihail” yortusu dolayısıyla yaptığı açıklamada, önemli bir çalışma yapılmakta ve bir enerji güvenliği şemsiyesi yaratmakta olduklarını, çünkü enerji ve doğal zenginliklerinin bu vatanın geleceği olduğunu belirtti.

Fotiu, enerji güvenliğinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde kendi çıkarları da olan başka ülkelerle işbirlikleriyle başarıyla ulaşacağını söyledi.

LÜBNAN’DAN SUYA GEREK YOK!

Bu arada Güney Kıbrıs’ın Lübnan’dan su taşınma gibi bir ihtiyacının olmadığını yönünde değerlendirmeler yapılırken, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis de konuyla ilgili pek de olumlu olmayan açıklamalarda bulundu.

Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs’ın Lübnan’dan Suya İhtiyacı Yok... Önerinin Hayata Geçirilmesinde Pratikte Zorluklar... Ancak Ekonomik Boyunu İnceleniyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın, tuzlu su arıtma tesislerinin oluşturulmasıyla yağışlara olan bağımlılığından tamamen kurtulduğuna işaret ederek, Lübnan Hükümetinin Güney Kıbrıs’a su taşımayla ilgili önerisi ve bunun Rum Hükümetinin ekonomik açıdan çıkarlarına uygun olup olmadığının inceleneceği yanıtının “garip göründüğünü” yazdı.

Gazete sonuç olarak, ithal su bir yana, ihtiyaçlarını karşılamak için ek miktarlara ihtiyaç duyulmadığını belirten gazete, sulama amacıyla baraj suları dışında bugün yıllık 25 milyon metreküp geri dönüştürülmüş su kullanıldığını, öte yandan bu miktarın zaman içinde 65 milyon metreküp suya yükseleceğini kaydetti.

Güney Kıbrıs’a resmi ziyaret gerçekleştiren Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gebran Bassil’in, Güney Kıbrıs’a su taşınması konusunda Tarım Bakanı Kuyalis ile program dışında bir görüşme isteyip bunu gerçekleştirdiğini yazan gazete, iki bakanın, konuyu incelemek üzere teknik komite oluşturmaya karar verdiğini anımsattı.

Habere göre gazeteye konuşan Kuyalis, böyle bir önerinin maliyeti çıkarlara ters olacaksa, böyle bir senaryonun hayata geçirilmesinin ilk bakışta çok zor göründüğünü belirtti.

Lübnan’ın dost bir ülke olduğuna işaret eden Kuyalis, Lübnan’dan resmi bir öneri geldiğini söyleyerek, bunun Güney Kıbrıs için faydalı olup olmadığını incelemeden reddedemeyeceklerini belirtti.

Bassil’in, ülkesindeki yoğun yağışlardan dolayı suyu komşu ülkelere dağıtma yollarını aradıklarını söylediğini ve Tarım Bakanlığı’ndaki resmi ziyaretinin bundan ileri geldiğini anlatan Kuyalis, yakın geçmişte Lübnan’dan gelen şahıslardan öneriler geldiğini, ancak bunların hiç tartışılmadığını ifade etti.

Önerinin hayata geçirilmesinde, boru hattı inşasıyla ya da gemilerle su taşıma gibi pratikte zorluklar da bulunduğuna işaret eden Kuyalis, ülkenin daha fazla suya ya da arıtılmış su yerine tatlı suyun kullanılmasına ihtiyaç duyduğunun saptanması durumunda, Güney Kıbrıs’a ulaşacak suyun nihai fiyatının çıkarlara uygun olursa, daha ileri işbirliğinin inceleneceğini belirtti.

2008 yılında su konusunda yaşanan bazı sıkıntılara da değinen gazete, 2008 döneminde acil ihtiyaçların karşılanması için Lübnan’dan su taşınması konusunun incelendiğini, ancak o zaman sonucun olumsuz olduğunu anımsattı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.