1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MAAŞ SIKINTISI OLABİLİR”
“MAAŞ SIKINTISI OLABİLİR”

“MAAŞ SIKINTISI OLABİLİR”

“Maaş sıkıntısı olabilir”

A+A-

“Öyle bir devletiz ki maaşları bile karşılayamıyoruz” diyen Başbakan Kalyoncu, yatırımlar için bütçe ayıramadıklarını, ekonomik protokolün bu kez eksiksiz uygulanacağını açıkladı

Aytuğ TÜRKKAN
Başbakan Ömer Kalyoncu “Geçmiş dönemde imzalanan ekonomik protokollerde uygulanmayan ne varsa bu kez uygulanacak” derken, Elektrik Kurumu’nun özelleştirme dışında tutulacağını söyledi.

 

Telefon Dairesi için kamu özel ortaklığı öngörüldüğünü  ifade eden Kalyoncu “Zaten telefon dairemiz günün gereklerini yerine getirebilecek durumda değildir maalesef. Tabii bunun bin bir türlü gerekçesi var” şeklinde konuştu.
 

Herkesin bir şeyler söylediğini ve “Devlet daireye neden gerekli yatırımları yapmıyor” diye sorduğunu vurgulayan Kalyoncu, maaşları ödemede dahi zorlanan devletin nasıl yatırım yapacağını sordu...
 

Diyalog Tv’de yayınlanan Detay Programına konuk olan ve Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtlayan  
Kalyoncu, hazırlanmakta olan ekonomik protokolün içeriğine ilişkin önemli mesajlar verdi.

 

Kendi müsteşarı başkanlığındaki heyetin Ankara’da 2016-2018 Ekonomik Protokol görüşmelerini sürdürdüğünü anlatan Kalyoncu, protokolün özünde mali disiplin olacağını belirtti.
 

Başbakan Kalyoncu, “Geçmiş dönemde imzalanan ekonomik protokollerde uygulanmayan ne varsa bu kez uygulanacak” dedi.

“Tartışmalı konular var”
Başbakan, gerekirse kendisinin de sürece dahil olacağını ifade ederek “Limanlar, Telefon Dairesi ve Elektrik Kurumu’yla ilgili tartışma yaşanıyor. Türkiye’deki görüşmelerde henüz bu noktalara gelinmedi” dedi.

Başbakan Kalyoncu limanlar için nasıl bir işleyiş öngördüklerini şu sözlerle anlattı, “Limanlarda gümrükler zaten devlettedir ve öyle olacak. Polis hizmetleri yani giriş çıkışlar da devletindir ve devletin olacaktır. İndirme bindirme işleri zaten özeldeydi. Yani Liman otoritesi ve liman işletmeciliği birbirinden ayrılacak. Liman işletmesi kamu özel ortaklığında idare edilmesi öngörülüyor. Ama henüz bu konular üzerinde bir görüşme olmadı.”

“Maaşları karşılayamıyoruz hangi yatırımı yapacağız”
Telefon Dairesi’nde de kamu özel ortaklığı öngörüldüğünü  ifade eden Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu özel şeklinde bir işletme gündemdedir. Bu zaten daha önce de gündemdeydi. Bizim zaten telefon dairemiz günün gereklerini yerine getirebilecek durumda değildir maalesef. Tabii bunun bin bir türlü gerekçesi var. Herkes bir şeyler söylüyor; en çok da “Devlet daireye neden gerekli yatırımları yapmıyor” diyor. Ama öyle bir devlet yapısına sahibiz ki ancak da maaşları karşılayabiliyoruz, hatta karşılayamıyoruz. Hangi yatırımı yapacağız ki?  Devlet buralara yatırım yapmıyor” demek işin kolay tarafıdır. Nasıl yapacak bu yapıda? Bunu sorgulayan yok. Bunu veri olarak kabul edip tartışma yapan insan sayısı çok yüksektir. Mal meydandadır. “Gelirler bize kalsın yatırım yapılabilir” diyorlar. Ama o zaman biz de maaş ödeyemeyiz!  Bu nasıl bir tartışmadır o zaman?”

“Vergi toplama oranı yükseldi”
“Hükümet vergi toplamıyor” eleştirisi getiriliyor size şeklindeki yoruma karşılık Kalyoncu şöyle konuştu: “Vergi toplama oranlarında bir yükselme olduğunu maliyenin internet sayfasına baksalar görecekler. Vergi kaçaklarının üzerine gidildiğini ve bu yönde azalma olduğunu herkes görebilir”

“Beni bu daireye yollamayın çok iş var!”
“Doğru düzgün yürümeyen işler var” diyen Başbakan bazı kamu çalışanlarının tutumuna ilişkin eleştirilerde bulundu ve “Herkes emeğe saygı duymalıdır. İşlerin yolunda gitmesi için çaba sarf etmek lazım. Toplum olarak ne kadar çaba koyuyoruz işlerin doğru düzgün gitmesi için. “Beni bu daireye yollamayın burada çok iş var” lafıyla karşılaşıyorum.. hem de haddinden fazla.. Bu emeğe saygı mı? Böyle bir şey olabilir mi? Kim bunun önüne geçecek. Sadece devlet zorlamasıyla olmaz. Herkes bir birini kollamalı. Biz zengin değiliz, daha fazla çalışma gibi bir görevimiz var” ifadelerini kullandı.
 
KIB-TEK özelleşmeyecek… İtiş kakış çıkabilir
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) konusunda da tartışmalar olduğunu kaydeden Başbakan, KIB-TEK’in özelleştirilmesini kesinlikle kabul etmediklerini vurguladı. Hükümetin bir kanadının (CTP) bu konuda hassas olduğunu belirten Kalyoncu, sözlerine şöyle devam etti: “Mali protokolde bu konuda biraz itiş kakış olabilir. Kurumdaki tüm sayaçlar elektronik sisteme geçti. Ödemeyenin elektriği kesiliyor. Geçmişte gerek siyasi nedenler geçmiş başka nedenlerle “Bağlayın elektriği” denebiliyordu. Şimdiki sistemde kurum toparlandı. Oluşan borcu biz mi ödeyeceğiz diyenler var ama bu borç bizlerin borcudur ve ödeyeceğiz. Yanlış politikalar faize neden oluyor. Esas problem budur. Ama yapacak bir şey yok. Üretimde zaten özel sektör var. Tahsilatta da önemli iyileştirmeler yapılmıştır. O nedenle özelleştirmeye karşıyız”
 
Protokolde olması gerekenler
Kalyoncu tartışmalı konular dışında kalan protokolün içerisinde olması beklenen bazı önemli detayları da paylaştı.

Devletin daha hızlı ve etkin çalışması, istatistiki verilerin çok sağlam olmaması nedeniyle istatistik biriminin ayrı bir şekle getirilmesi, yargının gerekli olanakları sağlaması sonrasında daha işlevsel olması gibi hayati konuların protokolde yer alacağına vurgu yapan Kalyoncu, “E devlet projesi çok yavaş yürüyor, daha hızlı ilerleyebilmesi için taraflar gerekli adımları atacak. Çünkü bu yavaşlığın nedeni sadece KKTC değildir” diyerek önem verdiği bir diğer konuya da açıklık getirdi.

Yurttaşa eleştiriler…
Toplumun reform adımlarına yaklaşımını da değerlendiren kalyoncu, “Herkes “Benim kapının önündeki yola kasis koyun arabalar yavaş geçsin ama başka tarafa koymayın” beklentisi içerisinde” diyerek toplumun bakış açısını eleştirdi.
Kamu Reformu’yla ilgili de bilgiler veren Ömer Kalyoncu, devlet kadrolarının tamamen siyasallaştığını bunun ortadan kaldırılacağını belirtti.
 
 “Devletin kurumlarına da münhalsiz giriş olmayacak”
Devlete geçici memur alınmaması için Özkan Yorgancıoğlu zamanında yasa geçirildiğini ve bunun doğru bir adım olduğunu anlatan Başbakan Kalyoncu, kendilerinin de devletin kurumlarına münhalsiz ve sınavsız adam alınmaması için yasa hazırladıklarını belirtti. Bu yasanın Çarşamba günü Bakanlar Kurulu’na geleceğini müjdeleyen Başbakan, “Adam alınacaksa imtihanla alınacak. Bu konularda yurttaşa fırsat eşitliği sağlanacak” dedi.  

“Vatandaşın cebinden daha az para çıkacak”
Su anlaşma metni sonrasında belediyelerin memnun olmadığını, bu anlaşmaya taraf olmamaları durumunda nasıl bir sıkıntı olabileceğine yönelik soruyu yanıtlayan Başbakan Kalyoncu, şöyle konuştu: “Belediyelere su verilmeye başlandığı gün bu suyun kalitesine ve fiyatına bakılacak. Tabii en sondaki fiyat ihalede belli olacak ama Türkiye fiyat söylediği gün buradaki maliyetlerde hesaplanıp belirlenecek. Suyun içilebilecek nitelikte su olması durumunda KKTC halkının toplamda suya ödediği para daha da az olacak. Çünkü kış mevsiminde bile evlere tankerlerle su taşınıyor bu ülkede. Biz içme suyuna yüklü miktarda para ödüyoruz. Bu konuya böyle bakmak lazım. Histeri halinde yaklaşılmamalı… “Özelleştirdiler” diyerek eleştirmek sorunu çözmez. Sorun matematikseldir. Suyun doğru yönetilip yönetilmemesine yöneliktir konu. Ben şunu söyleyebilirim ki, bir önceki yıla göre vatandaşın cebinden daha az bir para çıkacak su kullanımı için.”
 
“Vatandaş belediye başkanlarını zorlayacak”
Soruya yanıt noktasındaki ısrar üzerine Başbakan Kalyoncu, “Vatandaş aklını peynir ekmekle yemedi diye düşünüyorum. İçilebilir nitelikte bir su akacaksa zaten, vatandaş o sisteme girmek istemeyen belediye başkanlarını kendisi zorlayacaktır. Belediyelerde doğrudan demokrasi olduğuna göre, başkanlar da vatandaşların isteği doğrultusunda hareket edecektir” dedi.  
Su konusu nedeniyle hükümet ortakları arasında yaşanan sorunun ekonomik protokolde yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin soruya karşılık Başbakan Kalyoncu, böyle bir sıkıntı beklemediğini kaydetti.

“Maaş sıkıntısı olabilir”
Kalyoncu  “Ekonomik protokol imzalanmazsa bu ay maaş ödeyebilir miyiz?” sorusuna karşılık Kalyoncu “Olabilir tabii ama bunu çözmek bizim görevimizdir. Maliye Bakanı ile yaptığımız son görüşmede maaşların üzerinde bir rakamın toplanabileceğini söyledi. Ama devletin tek yükümlülüğü maaş ödemek değil. Farklı ödemelerimiz de var ” dedi.
“Protokol imzalanmadan iki aydır maaş ödeyebiliyor devlet” yorumuna karşılık Kalyoncu, “Demek ki vergi toplayabiliyoruz. Biraz da borçlandık” dedi.

“Fahiş uçak biletlerini Turizm Bakanı ile görüşeceğiz”
Diyalog gazetesinin manşete taşıdığı “Böyle olmaz” haberinde yer alan uçak biletlerinin fahiş rakamlara ulaşmasını değerlendiren Başbakan Kalyoncu, “Bunu belirleyen devlete ait bir hava yolu olmadığı zaman özel sektör daima daha çok gelir elde etme tavrı güder. Bu konuda bazen bağırmak, bazen görüşmeler yapmakta yarar vardır. Bu fiyata uçuş doğru bir şey değil. Turizm Bakanı ile konuyu görüşeceğiz” diye konuştu.

“Tarımda yine sorun yaşayacağız”
Başbakan Kalyoncu çok kurak bir dönem yaşandığı ifade ederek büyük sorun yaşanacağını kaydetti. Kalyoncu “Önümüzdeki bahar kurak.. Mesarya’yı gezdim felaket bir durum var ortada. Son yılların en az yağış alan kışı oldu.  Bu konuda sorun yaşayacağız. Umarım el birliği ve gayretle de bu sorunların üstesinden geliriz” diyerek tarımda mesai yapan yurttaşlara mesaj gönderdi.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.