1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAAŞLAR ERKEN ÖDENSİN
MAAŞLAR ERKEN ÖDENSİN

MAAŞLAR ERKEN ÖDENSİN

Mungan’a ‘imdat’ çağrısı

A+A-

Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne’deki esnaf, işlerin tamamen durma noktasına geldiğni belirterek, son umudun 13’üncü maaşlar olduğunu söyledi. Küçük işlertme sahipleri, Maliye bakanı Zeren Mungan’a seslenerek, maaşların erken ödenmesini istedi.

   Esnafa göre, normal maaşların iki, üç gün içinde, 13’üncü maaşların da ay sonunda ödenmesi halinde, çarşının durgunluğu büyük ölçüde sona erer. Maliye bakanı’nın bu konuda gerekli önlemleri almasını isteyen esnafın bir başka arzusu ise, vatandaşların tüm alış-verişlerini kuzeyden yapması.
    Kar oranlarının çok düştüğünü ve fiyatların indirildiğini belirten işletmeciler, bun a karşı güneyden alış-veriş yapmanın hem kendilerine, hem de milli ekonomiye büyük zarar verdiğini söylediler.

 

Esnaf ne dedi???

 

Serhan Simtaş: Beklediğimiz hareketlenmeyi henüz göremedik, 13.maaşlar ödenince belki bir hareketlenme olabilir, ancak memurların çoğu 13.maaşlarını bankalardan borç olarak çektiler, yani 13.maaşların çoğu borçlara gidecek. Onun için bizim satışların artacağına yönelik pek bir umudumuz yok.


 

İbrahim Küçük:  Yavaş yavaş bir hareketlenme söz konusudur, 13.maaşlar ödenince satışların iyice artacağını umuyoruz, ondan dolayı tüm esnaf 13.maaşların bir an önce ödenmesini beklemektedir, genelde yılbaşına son 2 gün kala işlerde  iyi bir canlanma olur. Bizim esnaf olarak isteğimiz 13.maaşların geç ödenmemesi, çünkü ne kadar erken ödenirse çarşıya o kadar güzel yansır.
 
Nimet Solak: Satışlarımızda hiçbir canlanma yok, yerli halkımızdan ses seda yok, turistte yok, dolayısı ile işler çok kötü. Belki 13.maaşlar ödenince işler artar, ancak geç ödenirse bize hiçbir yararı olmaz. Bir de bu büyük marketler bizi resmen bitirdi.

 

Yılmaz Parlan: 
 
   Ekonomideki haksız rekabet ortamı giderilmediği sürece satışların artmasını beklemek hayal ötesi bir şeydir. Küçük işletmeler büyük marketlerin altında eziliyor, bir çok ülkede küçük esnafın iş yapabilmesi için büyük marketler haftada en az bir buçuk iş günü kapatılıyor ve büyük marketlere bazı kısıtlamalar getiriliyor.  
   Ülkemize tur operatörleri tarafından getirilen turistler özellikle çarşıya getirilmiyor, kısacası çarşı tursitlerden saklanıyor, dolayısı ile bu turistlerin ülkemize en ufak bir katkısı yoktur. Kıbrıs’taki çözümsüzlükte ekonomimizi oldukça negatif yönde etkilemektedir.  Kısacası haksız rekabet ortamını gideremediğimiz sürece ve anti tekel yasası çıkarılmadığı sürece, işlerin artışından veya iyi gittiğinden bahsedemeyiz.

 

Güven Başarır: Satışlarımızda çok ufak bir canlanma vardır, bizim insanımız genelde son gün çarşıya akın eder, zaten çoğu vatandaşımız 13.maaşların ödenmesini bekliyor, 13.maaşlar ödenmedikçe işlerimizde bir artış olmaz, son gün güzel satış yapacağımızı ümit ediyoruz.

 

Sabri Umay: Büyük mağazalar kapanmadığı sürece biz iş yapamayız, yılbaşına 10 gün kaldı ama biz  boş boş otuıruyoruz, sabahtan beri kazandığım sadece 20 TL, o da turistlerden geldi. Kısacası yılbaşı yaklaştı ama bizde hiçbir değişiklik yok.


 

Duygu Mavi: Satışlarımızda şuan da istediğimiz gibi bir artış yok. Fakat 13. Maaşların erken ödenmesi, işlerimizi etkileyecek gibime geliyor.  Umuyorum ki erken bir ödeme ile işlerimiz yoluna girecektir.
Banu Bezci: Girne turistik bir bölge fakat işlerimiz yine de sanıldığı kadar iyi değil. 13. Maaşların tabi ki erken ödenmesi, yeni yıl öncesi bizimde işlerimizi olumlu şekilde etkileyecektir. Umuyorum ki öyle olur ve satışlarımız iyiye gider. Bizde yeni yıl öncesi mutlu oluruz.
 
Erhan Donatmış: İşlerimiz hiç iyi değil. İki yıldır burayı işletiyorum fakat işler her geçen yıl daha kötüye gidiyor. Yeni yılın gelişi bizim işlerimizde hiçbir etki yaratmadı. En azından 13. Maaşların ödenmesi belki işlerimizi olumlu etkiler de bizde evimize ekmek götürürüz.
Beyjan Beysoy: 1975 yılından beri ailemle birlikte Girne’de esnaflık yapıyoruz fakat işler her geçen yıl daha da kötüye gidiyor. 13. Maaşlar tabii ki işlerimizi olumlu etkileyecektir fakat ödenecek mi zamanın da oda belli değil.
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.