1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MACARİSTAN'DA 'HALKIN ÖFKESİ'
MACARİSTAN'DA 'HALKIN ÖFKESİ'

MACARİSTAN'DA 'HALKIN ÖFKESİ'

10 bin dolayında gösterici "halkın öfkesi günü"

A+A-

 

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 10 bin dolayında gösterici "halkın öfkesi günü" adı verilen protestoda Başbakan Viktor Orban aleyhine eylem yaptı.

Eylemciler Başbakan Orban aleyhine sloganlar atarken, başbakanı yolsuzluklara bulaşmış yetkililer atamak ve Rusya'ya yakın ilişkiye girmekle suçladılar.

Ülkedeki en az 20 kent ve Londra, Berlin ve Stockholm'de benzer gösteriler düzenlendi.

Geçen ay da binlerce kişinin katıldığı eylem hükümete internet kullanımına vergi getirilmesi konusunda geri adım attırmıştı.

Reuters'ın haberine göre eyleme muhalefet liderleri de katılırken, eylem organizatörlerinin isteği üzerine parti bayrakları kullanılmadı.

Göstericiler Başbakan Orban'ın ve altı kamu görevlisinin istifasını talep etti. Bu yetkililer arasında yolsuzluk yapmakla suçlanan vergi dairesi müdürü de var.

Washington yönetimi yolsuzluklarla bağlantılı oldukları gerekçesiyle Vergi Dairesi Müdürü Ildiko Vida ve diğer beş yetkilinin ülkeye girişini yasaklamıştı.

Buna karşın sözkonusu altı yetkili suçlamaları, Başbakan Orban da yetkililerin istifasını talep etmeyi reddediyor.

'Rusya'ya yakınlaşma' suçlaması

Eylemciler ayrıca Başbakan Orban'ı ülkeyi AB'den uzaklaştırıp, Rusya'ya yakınlaştırmakla suçladılar ve hükümetin daha hesap verebilir olmasını talep ettiler.

Macaristan'da pekçok kişi merkez sağ Fidesz Partisi lideri Viktor Orban'ı giderek artan oranda otoriterleşmekle suçluyor.

Eylem olaysız geçerken, gösterinin ardından binlerce kişi eylem alanında kaldı.

Eylemciler parlamentonun etrafına konulan demir bariyerleri söktüler ve bu noktada polisle karşı karşıya gelip "Orban, defol" ve "Haydutlara vergi ödemiyoruz" sloganları attılar.

Bu eylem ülkede son 30 günde düzenlenen dördüncü protesto oldu.

9 Kasım'da protestocular Ildiko Vida'nın istifası talebiyle sokağa çıkmıştı.

Ancak şimdiye kadarki en büyük protesto internet vergisine karşı yapılan eylemdi.

Binlerce kişinin katıldığı eylemden sonra Orban pekçok kişiyi şaşırtıp dört gün sonra internet vergisi planından vazgeçmişti.

Protestolara karşın Orban ülkede popüler bir siyasetçi. Başbakan geçen Nisan ayındaki seçimde parlamentoda üçte ikilik bir çoğunluk ele geçirmişti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.