1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MADDE MADDE GÖRÜŞMEYE DEVAM
MADDE MADDE GÖRÜŞMEYE DEVAM

MADDE MADDE GÖRÜŞMEYE DEVAM

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”ni madde madde görüşmeye devam ediyor.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”ni madde madde görüşmeye devam ediyor.

Anayasa değişikliği önerisini madde madde görüşen ve oylayan Genel Kurul, kamu görevlilerinin siyaset yasağının kalkmasına ilişkin maddeyi de onayladı. 

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy, madde ile ilgili siyasi partilerin ortak değişiklik önerisini okudu. Genel Kurul ardından, hem önerinin dikkate alınmasını onayladı hem de maddede yapılan değişiklikleri kabul etti.

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli ise oylama yapılmadan önce madde hakkında söz alarak, kamu görevlisine siyaset yasağının kaldırılmasının siyasete kalite kazandıracağına, bundan da toplumun yararlanacağını vurguladı.

Angolemli, ancak bazı eksikliklerin bulunduğunu ifade ederek, bu eksiklikleri dile getirdi ve bu maddenin memurun önünü tamamen açmadığını savundu.

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da oylama sonrası söz alarak, vicdani ret konusu ve askerlik ödevi konularına değindi. Çakıcı, bu konuda yapılan uzlaşı çalışmalarını anlatarak, vicdani ret konusunda yeni bir öneri yaptı ve Türkiye Anayasasında da vicdani ret olduğunu, vatandaşların askeri yurt ödevlerini başka yerlerde de yapabileceğini, ücretsiz kamuda çalışabileceğine dikkat çekti.

Çakıcı,  profesyonel askerliğe geçişin de bu maddeye dayandığını, vicdani ret konusunun da bir hak olduğunu belirterek, bunun Anayasa’da yer alması gerektiğini kaydetti ve önerilerinin Anayasa değişikliğinde yer alması için Meclis Başkanlığı’na öneri sundu.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, bu konunun komitede görüşülürken uzlaşı adına adım attıklarını, vicdani ret konusunun insan hakkı olduğuna inandıklarını, olumlu oy kullanacaklarını, geçmemesi durumunda da konuyu tartışmaya devam edeceklerini söyledi.

UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün de, ülkede “ateşkes” şartlarının sürdüğünü, bir anlaşma yapılana kadar da bunun süreceğini ifade ederek, vicdani ret konusunun farklı bir zamanda görüşülmesi gerektiğini, ateşkes durumunun kalkmasının en büyük temennileri olduğunu ancak Güney Kıbrıs’taki  askeri gücün belli olduğunu vurguladı.

Özgürgün, güvenlik kuvvetlerinin asker ihtiyacına da işaret ederek, bu konunun tartışılmasının bu konumda sıkıntı yarattığını, askerlik ihtiyacının karşılanamaz noktasına geldiğini, bu yüzden UBP olarak öneriye ret oyu vereceklerini kaydetti.

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler ise, vicdani ret konusundaki görüşlerinin aynı olduğunu, bedelli hakkı olunmasına rağmen neden vatandaşların askerlik görevini kamuda görevli olarak yapamadığını sordu.

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, vicdani ret ve askerlik konusundaki görüşlerini daha önce dile getirdiklerini, ülkenin durumunun ortada olduğunu, Güney Kıbrıs’ta gençlerin üniversite öncesi askerlik yaptığını anımsatarak, ülkede tamamen profesyonel askerliğe geçilmesi durumunda bu konuların görüşülebileceğini kaydetti.

Taçoy, bu konunun Anayasada yer almasına gerek olmadığını, bu konuda yasa çalışması yapılabileceğini ifade ederek, öneriye oylarının ret olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından önerinin dikkate alınıp alınmamasını oylayan Genel Kurul, askerlik ile ilgili maddenin yeniden göşülmesi önerisini kabul etmedi. Genel Kurul, askerlik ve vicdani ret ile ilgili maddeyi olduğu şekilde oy birliği ile kabul etti.

MECLİS ÇALIŞMA DÜZENİ

Genel Kurul, eski 10., yeni 9. maddeyi de görüşerek oybirliğiyle kabul etti.

Öneride eski 11, yeni 10. madde olarak yer alan ve Cumhuriyet Meclisi’nin toplantıları ve çalışma düzeniyle ilgili kuralları düzenleyen madde görüşülürken söz alan Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, tüm siyasi partilerin ortak önerisiyle maddenin 3. ve 6. fıkralarına değişiklik önerisi sundu.

Değişiklik önerisi 45 kabul oyu ve oy birliğiyle kabul edildi.

Bu sırada söz alan DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, yapılan düzenlemeyle Anayasa’nın “Meclis haftada en az iki kez toplanır” emri vereceğini; bunun Meclis tatili süresince de geçerli olacağı anlamı çıkabileceğini belirtti. Taçoy, milletvekilinin göreve başlaması şartında önce ant içme, sonra servet beyanı düzenlemesi yapılmasının daha uygun olacağını söyledi.

Taçoy’un bu kaygısını ifade etmesi üzerine gruplar arası mutabakatla oturuma 10 dakika ara verildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.