1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MADDİ KAZANÇ GETİRECEK DİYE BÜYÜK DUYARSIZLIK!
MADDİ KAZANÇ GETİRECEK DİYE BÜYÜK DUYARSIZLIK!

MADDİ KAZANÇ GETİRECEK DİYE BÜYÜK DUYARSIZLIK!

KKTC'de vurdumduymazlık...

A+A-

Budanması ve budanan parçaların taşınması dahi kaymakamlıktan yazılı izin gerektiren harnup ve zeytin ağaçları maddi kazanç uğruna katlediliyor.

Harnup ve zeytin odunlarının şöminelerde yakılmak için çok yüksek fiyatlara alıcı bulduğu belirtilirken, son günlerde bazı kişilerin kendilerine ait olmayan arazilerden zeytin ağaçlarını kestikleri kaydedildi.

Gazetelerde sık sık karşılaşılan satılık harnup ve zeytin odunu ilanlarının da yasadışı olduğu vurgulanırken, polisin odun taşıyan kişileri denetleyerek yasadışı odun ticaretinin önüne geçilmesi gerektiği ifade edildi.
 
Türkseven: Polisin belge sorma yetkisi var

Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Türkseven, harnup ve zeytin ağaçlarının budanması ve budanan dallarının taşınmasının dahi Kaymakamlığın yazılı iznine tabi olduğunu vurguladı.

Polisin odun taşıyan araçları durdurarak belge sorma yetkisi olduğunu ifade eden Türkseven, “İngiliz döneminden kalan ve hâlâ yürürlükte olan yasalar vardır. Amaç ağaçları korumaktır. Ne yazık ki gerekli hassasiyet gösterilmediği için kaçak kesimler artmıştır” dedi.

Ölümsüz olarak nitelenen zeytin ağacının ülkede binlerce yaşındaki örneklerine rastlanabildiğini kaydeden Niyazi Türkseven, çok değer verilen ve kutsal sayılan zeytin ağacının yapraklarının yakılarak göz ve hasedin uzak tutulacağına dahi inanıldığını vurguladı.
 
Aydeniz: Harnup ve zeytin ağaçları pervasızca kesiliyor

KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Erozyonla Mücadele Vakfı (KEMA) Başkanı Orhan Aydeniz, harnup ve zeytin ağaçlarının Fasıl 63 Meyve Ağaçlarını Koruma Yasası "Fruit Trees Protection Law" ile korunduğu ve mal sahibinin dahi Kaymakamlığın yazılı izni bulunmadan kesme, budama veya budanmış dalları taşımaya yetkisi olmadığını vurguladı.

Söz konusu yasanın İngiliz döneminde çıkarılan ve hâlâ uygulanmakta olan bir yasa olduğunu kaydeden Aydeniz, söz konusu yasaya göre bu ağaçların odununun satışı için ilan vermenin de suç teşkil ettiğini vurguladı.

Aydeniz, “ülkede yönetim varsa satış ilanı verenleri tespit edip yasal işlem yapılmalıdır, aksi halde Kaymakamlık yükümlülüğünü yerine getirmiyor demektir. Polis devriye görevi yapmalı, odun kesen ve taşıyanlar denetlenmelidir” dedi.

Motorlu testerenin sesinin çok uzaklardan duyulabilmesi ve işlenen suçun uzun zaman almasına rağmen sorumluların belirlenememesini bir türlü anlayamadığını ifade eden Orhan Aydeniz, ülkede pervasızca harnup ve zeytin ağaçlarının kesilmekte olduğu ve hatta başkalarına ait arazilere dahi girerek odun hırsızlığı yapıldığını kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.