1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAFYA TATİL YAPMADI!
MAFYA TATİL YAPMADI!

MAFYA TATİL YAPMADI!

Katliam yaşandı;

A+A-

Havaların soğumasıyla, artan odun ihtiyacı, fırsatçıların doğayı katletmek pahasına kazanç kapısı olmaya devam ediyor.

Havaların soğuması ve elektrik fiyatlarının dünya standartlarının üzerine çıkmasıyla,  odun sobası ve şömine ülkemizde tercih edilmek zorunda kalınan ev ısıtma yöntemleri haline geldi. Bu zaruri akımın faturasını ise bunu fırsat bilen odun simsarları ile kaçak ağaç kesenlerin kurbanı olan ağaçlar ödemek durumunda kalıyor. Odun ile ısıtılan evlerin sayısını artmasıyla büyüyen odun ihtiyacına orantılı olarak ise  ağaç katliamı artarak devam ediyor.

1 Ocak günü yetkili kurumların tatilde olmasından yararlanarak testerelerini çalıştırarak hiçbir izin alamadan ağaç kesenler  yakalandı.

agacic.jpg

Gün boyunca irili ufaklı bir çok ağacı kesip kamyonlara yükleyen odun kaçakçıları, ağaçları keserken kuru ya da yaş ayrımı dahi yapmadılar.

Testereyi eline alan bazı kişiler hiçbir yetkili kurumdan izin almadan, tamamen bilinçsizce ve kanunlara aykırı bir şekilde önlerine gelen ağacı kesip, odun olarak pazarlıyorlar.

Tonlarca odun götürüldü

2015 yılının ilk günü yılbaşı tatili olmasını da fırsat bilen odun simsarları Ercan Havaalanı’nın kuzeyinde bulunan Balıkesir Bölgesi’nde tam manasıyla bir ağaç katliamı gerçekleştirdi. Bölgede yasa dışı olarak ağaçları kesen kişilerden bazılarının ise kamyonetlerinin arkasına tonlarca odun doldurduğu görüldü. Gün boyu devam ettiği belirlenen ve Kıbrıs Postası objektiflerine yakalanan odun simsarlarının 1 Ocak günü katlettikleri ağaçlarla elde ettikleri odunlardan küçük çaplı bir servete sahip olacakları görüldü. Odunun tonunun yaklaşık 400 ile 500 TL arasında satıldığı bu soğuk kış günlerinde, odun talebinin artması bu tür katliamların adanın her yerinde yaşandığının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

testere.jpg

Yeşil ağaçlar da kesildi

Normalde yine Orman Dairesi’nin izniyle yapılan ağaç kesimlerinde kuruyan ağaçların kesildiği ve odun haline getirildiği ülkemizde, kaçak ağaç kesen bu ekip, kuru ya da yaş ayırt etmeden testerelerini çalıştırdı. Kuru ağaçların yanı sıra yeşil ağaçların da kesilmesi sonrasında ortaya çıkan görüntüler yaratılan çevre katliamının boyutunu gözler önüne serdi.

Orman Dairesi’nin izni yok!

Öte yandan, odun kesme yasaya ve izine tabi olan bir işlem olmakla beraber, izin almadan bu işlemi gerçekleştiren kişiler suç işlemiş sayılıyor. Edindiğimiz bilgiye göre ise, 1 Ocak günü Balıkesir Bölgesinde odun kesimi için Orman Dairesi Müdürlüğü’nce verilmiş herhangi bir izin bulunmuyor.

agac-002.jpg

Ağacı yaralayana hapis cezası var

Orman Yasası’na göre herhangi bir kişi Orman Müdürü veya onun yetkilendirdiği bir kişi tarafından verilmiş bir ruhsatname olmaksızın, herhangi bir ağaç, ağaççık veya çalıyı devirir, keser, söker, kabuğunu çıkarır veya yaralarsa suç işlemiş sayılır. Mahkûmiyeti halinde ise bir yıla kadar hapis cezası veya iki yüz milyon Türk Lirası’na kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.

Kıbrıs Postası

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.