1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAĞDURLAR, ÇALIŞMA DAİRESİ'Nİ SUÇLADI
MAĞDURLAR, ÇALIŞMA DAİRESİ'Nİ SUÇLADI

MAĞDURLAR, ÇALIŞMA DAİRESİ'Nİ SUÇLADI

ris Bar’da çalışan ve 3 aylık maaşları alamayan 3 kişi mağduriyetlerini anlattı…

A+A-

 

Oris Bar’da çalışan ve 3 aylık maaşları alamayan 3 kişi mağduriyetlerini anlattı… Çalışma Dairesi’ne konuyla ilgili dilekçe verdiklerini söyleyen çalışanlar, “Daire bize bir ay içerisinde işlem yapacaklarını ve paramızı alacağımızı söylemesine rağmen 1 buçuk ay geçti ve hala bir işlem yapılmadı” dedi.

Kıbrıs Postası’na konuşan ve mağdur olduğunu söyleyen Özgür Ayata, aynı yerde çalışan 2 arkadaşı ile birlikte Girne Çalışma Dairesi’ne şikâyette bulunduklarını belirterek, “Yazdığımız dilekçeyi teslim eder etmez Oris Bar muhasebecisinin dilekçeden haberi oldu ve diğer 2 arkadaşım da işten atıldı” iddiasında bulundu.

Ayata, Oris Bar’ın sahibinin genelde çalışma izni olmayan ve yabancı uyruklu kişileri çalıştırmayı tercih ettiğini belirterek, “kaçak işçi çalıştırdıklarını da Daireye bildirdim. Hatta kendi ismimi, kaçak çalıştırılan kişinin ismini ve iş saatlerini de verdiğim halde hiçbir yaptırım veya denetim de uygulanmadı” şeklinde konuştu.

 

Oris Bar'da çalışan ve 3 aylık maaşları alamayan 3 kişi Kıbrıs Postası’nı arayarak mağduriyetlerini anlattı. 1 buçuk ay önce işten çıkarıldıklarını söyleyen çalışanlar, 3 aylık çalıştıkları zamanın karşılığını da alamadıklarını belirtti. Çalışma Dairesinin konuyla ilgilenmediğini, çünkü Oris Bar muhasebecisinin dairede tanıdığı olduğunu iddia eden mağdurlar, dilekçeyi daireye verdikten yarım saat sonra bar sahibinin dilekçeden haberdar olduğunu da söylediler. Mağduriyetlerinin büyük olduğunu belirten işten çıkarılan çalışanlar, “ devletin haklarımızı savunmasını istiyoruz” dedi.

“Çalışma dairesi yatırımcının yanında”

Yaşanan olayın ardından Girne Çalışma Dairesine şikayet dilekçesi vererek, müfettiş ve Daire Bölge amiri ile görüştüklerini belirten mağdurlar, “Çalışma Dairesinde bize bir ay içerisinde işlem yapacaklarını ve paramızı alacaklarını söylediler ama 1 buçuk ay geçmesine rağmen hala daha bir işlem yapılmadı. Bu memleketin vatandaşının hakkını savunmayıp İsrail’den gelmiş bir yatırımcının tarafında olan çalışma dairesinin bu tutumunda şirketin muhasebesini tutan şahsın daire ile ilişkisine bağlıyoruz” dedi.

“3 çalışan şikâyetçi olduk”

Kıbrıs Postası’na konuşan mağdur Özgür Ayata, Oris Barda 3 ay çalıştığını belirterek, “3 aydan sonra patronumun çalışanlarını ödemediğini öğrendiğimde istifa ettim ama alacağım 2 bin TL’yi alamadım. Bunun üzerine ben ve orada çalışan 2 arkadaşım daha Girne Çalışma Dairsine şikâyette bulunduk ve dilekçe yazmamız istendi. Dilekçeyi yazdık, dilekçeyi teslim eder etmez Oris Bar muhasebecisinin dilekçeden haberi oldu ve diğer 2 arkadaşımda işten atıldı. Onlarında 3 aylık alacaklar 4 bin TL ödenmedi” şeklinde konuştu.

“Kaçak işçi çalıştırıyor”

Ayata, Oris Barın sahibinin genelde çalışma izni olmayan ve yabancı uyruklu kişileri çalıştırmayı tercih ettiğini belirterek, “Yabancıların çalışma izni olmadığı için maaşlarını alamadıkları zaman şikâyetçide olamıyorlar. Ben ve 2 arkadaşımın çalışma izni vardı bu sebeple hakkımızı aradık. Fakat Oris Bar muhasebecisinin Çalışma Dairesinde tanıdığı olduğu için dilekçeden haberi oldu. Daha sonra bize mal sahibinin 2’inci barı satacağı ve o zaman alacaklarımızı vereceği söylendi ama öyle bir durumda yaşanmadı ve yine Çalışma Dairesini aradığımızda cevapları ‘bu bizim sorunumuz değil’ oldu. Daha önce bu yerin kaçak işçi çalıştırdığını da yine Çalışma Dairesine bildirdim. Hatta kendi ismimi, kaçak çalıştırılan kişinin ismini ve iş saatlerini de verdiğim halde hiçbir yaptırım veya denetim de uygulanmadı” diye konuştu.

“İşletmeciye ulaşamıyoruz”

Oris Bar’ın daha öncede benzer olaylarla gündeme geldiğini belirten Ayata, “Barın işletmecisi telefon numarasını sürekli değişiyor, kaç kere ulaşmaya çalıştık ama telefonu kapalı çıkıyor. En son facebooktan karısına ulaştım, oda parası olunca size borcunu ödeyecek diyerek bizi başından attı” dedi.

“Devlet hakkımızı savunsun”

Ayata, sözlerine şu şekilde devam etti; “Barın sahibi daha önce hastalanan bir çalışanının 100 TL ilaç parası istemesi üzerine ‘banane gebersin’ dediğini biliyorum. Biz Oris Bar çalışanları bir hayli mağduruz, 3 aylık ödeneğini alamayan arkadaşım ev kirasını ödeyemediği için evden çıkarıldı, benimse bu ay elektriğim faturayı ödeyemediğimden dolayı kesilecek. Bizim tek bir isteğimiz var oda devletin hakkımızı savunmasıdır.”

Girne Çalışma Dairesi Âmiri Ahmet Tınastepe: “Sorun çözülecek, zaman veremem”

Girne Çalışma Dairesi Amiri Ahmet Tınastepe ise iddialara şu şekilde karşılık verdi; “1 buçuk aydır Girne Çalışma Dairesi’nde tek müfettiş çalışıyor. Eskiden 2 müfettiş vardı ve işler daha hızlı yapılıyor ve sorunlar daha çabuk çözülüyordu. Tek müfettişin bu işlerin üstesinden gelmesi biraz zaman alabiliyor. Her gün daireye en az 10-15 şikayet geliyor, müfettiş hem bu şikayetleri alıyor, hem de tahkikat yapıyor. Oris Bar ile ilgili şikâyete gelince ilk adım olarak muhasebeci ve işveren vekili ile görüşüldü, 2’nci adım olarak da gerekli evraklar istenecek ve gereken tahkikat yapılınca, işlem uygulanacak. Kısacası biz mağdur olan bu kişiler için bu konuyu sonuca bağlayacağız ama bu sonuç için belirttiğim sebeplerden dolayı kesin bir zaman veremem” dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.