1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAĞUSA LİMANINDA DÖNEN DOLAPLAR...
MAĞUSA LİMANINDA DÖNEN DOLAPLAR...

MAĞUSA LİMANINDA DÖNEN DOLAPLAR...

Gündemden düşmeyen liman arap saçına döndü.

A+A-

Mağusa Liman İşçileri Şirketi’ne hissedar olmak için bekleyen onlarca işçi varken, bir anda aralarında kısa süre önce vatandaş olanların da yer aldığı yedi kişi hissedar yapıldı. Mağusa Limanı’nda olay infial yapıldı.

BİRDEN BİRE: 1976’da kurulan ve tüzük gereği emekli olanın yerine, çalışanlardan birinin hissedar olması gereken Liman İşçileri Sendikası’nda olağanüstü günler yaşanıyor. Yıllardır hamal olarak çalışan işçiler, “hissedar” olmayı beklerken, limana kısa süre önce ayak basanlar hissedar oldu

YEDİ KİŞİ: Hissedar olmasına karar verilen yedi kişinin isimleri ve kimlik kartı numaraları şöyle: Bülent Ecevit Emmi 181421, Morwan El Erian 70340, Hüseyin Özipek 182073, Fırat Menteşoğulları 215673, Tamer Ramadan 371106, Mehmet Cemiler 271530, Orhan Osmanlızade 199768

KILIF UYDURULDU: Limanda, “tüm indirme ve bindirme işlemleri bu yolla özelleştiriliyor” endişesi başladı. Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu eski Başkanı Altunay Fahri, ismi geçen üyeleri tanımadığını söyledi, “Yazık. Yıllardır hissedar olmayı bekleyenler vardı” dedi

“Usule uygun”

CANALTAY DOĞRULADI: Limanlar Dairesi Başkanı Serdar Canaltay, hissedarlık başvurusunun Liman İşçileri Şirketi’nden geldiğini belirterek, “Biz de bunu onayladık. Ortada yasalara ve usule aykırı bir durum yok” dedi

“Endişeliyiz”
Acenteler Birliği Başkanı Erden Yusufoğlu, “Düşünün bazı isimler kısa süre önce vatandaş yapıldı. Sonra aniden hissedar olarak ortaya çıktı. Bunun neresi normal. İçişleri Bakanlığı konuya vakıf mı? Başbakan’ın Yardımcısı’nın bu konuda istişaresi var mı bilmiyoruz. Olay resmen bir komplo gibi duruyor” dedi.


Mağusa Limanı ve Girne Limanı’nda faaliyet gösteren Liman İşçileri Şirketi’ne alelacele hissedar yapılan yedi kişi endişe yarattı.
Limanda faaliyet gösteren ve Liman İşçileri Şirketi’nden hizmet satın alan çevreler, bunun “gizli gizli özelleştirme” anlamı taşıdığını söyledi.
6976 Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi Yasası’na göre, emekli olan kişiler hissedarlıktan çıkarken, yerlerine, işçi olarak çalışan diğer isimler girebiliyor. Şirket yönetimi, yıllardır limanda çalışan işçiler arasından hissedar seçmezken, limanda kimsenin tanımadığı isimlerin hissedar olarak açıklanmasının arkasında yatan neden, “Şimdiki yönetimin kısa sürede emekli olacağı, şirketin, yani iki limandaki tüm işlerin kontrolünün bu isimlere geçeceği” olarak açıklandı.
Hissedar olmasına karar verilen yedi kişinin isimleri ve kimlik kartı numaraları şöyle: Bülent Ecevit Emmi 181421, Morwan El Erian 70340, Hüseyin Özipek 182073, Fırat Menteşoğulları 215673, Tamer Ramadan 371106, Mehmet Cemiler 271530, Orhan Osmanlızade 199768.
Yedi kişinin yeni hissedar yapılması, yönetim kurulunun yedi kişiden oluşması noktasında denk düşmesi de dikkat çeken başka bir nokta.

Yıllardır bekleyenler var
Yıllardır limanda çalışan ve hissedar olmayı bekleyen onlarca işçi, atılan bu adımın ardından büyük bir şok yaşadı.
Şu anda Liman İşçileri Şirketi’ni yöneten grubun “danışıklı düğüş” ile yeni hissedar belirlediği düşünülürken, “olayın arkasında Mısırlı bir iş adamının” olduğu iddiası da ortaya atıldı.
Hissedar yapılan isimlerin “limanda çalışırken görülmemesi” ve yedi kişi olması ise, “Yeni oluşacak yönetim için yedi kişi gerekiyor. Bunla bağlantılı olabilir” şeklinde değerlendirildi.

Bakanların haberi yok
Acenteler Birliği Başkanı Erden Yusufoğlu, konunun önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldiğini, temas ettikleri bazı bakanların şaşkınlık yaşadığını söyledi.
“Bazı bakanların haberi bile yok” ifadesini kullanan Yusufoğlu, “Birileri perde gerisinde gizli ve hoş olmayan işler çeviriyor hissine kapıldık” dedi.
Limanlar Dairesi Başkanı Serdar Canaltay, “Yasa gereği önerilen isimlerin hissedar olmasında bir engel görmedik. Sayın bakanımız Ahmet Kaşif’in de görüşünü alarak, yeni hissedar isimlerini onayladık” dedi.
Uzun yıllar Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Altunay Fahri, 2010 yılında emekli olduğunu, limanla bağını koparmadığını belirtirken, “Hissedar yapılan bu isimleri ben tanımıyorum. Sayıştay Başkanlığı ve Çalışma Bakanlığı, bu yeni durumla ilgili ciddi bir araştırma yapmak durumunda. Durum, normal değil” dedi.

Bunun adı özelleştirme
“İşçi Şirketi” olarak bilinen Liman İşçileri Şirketi’nin yönetimi de hissedarları da yıllardır limanda çalışan işçiler arasından seçiliyordu.
Aniden yedi kişinin hissedar yapılması ve bu isimlerin yıllardır hissedar olmayı bekleyen çalışanların önüne geçmesi, ilgili yasanın 11’inci maddesinde yer alan, “KKTC vatandaşı olmak, 90 işgünü limanda çalışmak” maddesine dayandırılıyor.
Yeni isimlere karşı olan kesim, “Bu işlem kağıt üzerinde gerçekleştirilerek, yeni isimlere yönetim sessiz sedasız devredilmek isteniyor” yorumlarını da beraberinde getirdi.

 

Yusufoğlu: Hoş şeyler yaşanmıyor
Limanlarda yaşanan gelişmeleri kaygı ile izleyen acenteler adına Havadis’e açıklama yapan Acenteler Birliği Başkanı Erden Yusufoğlu, “Perde gerisinde bir şeyler pişiriliyor. Bakanların haberi yok, partilerin bu konuda bir kararı yok. Yaşananlar bize güven vermiyor” dedi.
Yusufoğlu, Liman İşçileri Şirketi’nde hissedar sayısında artışa gidilmesinde, kendileri açısından bir mahsur olmadığının altını çizdi. Yusufoğlu, “Bizi endişelendiren, yıllardır çalışan kişiler varken, kılıfına uydurularak, şirket yönetiminin tepeden inme yedi kişiye devredilmeye çalışılmasıdır” ifadesini kullandı.
“Bunun adı kılıfına uydurularak özelleştirmedir” diyen Yusufoğlu, perde gerisinde yabancı bazı işadamlarının isminin duyulduğunu söyledi.
Hissedar yapılan kişiler arasında bir kişinin daha öne limandan yurt dışına mal taşımak istediğini, bunun kayıtlarda var olduğunu söyleyen Yusufoğlu, “Bir süredir birileri sürekli olarak limana gelip gitmekteydi. Bazı duyumlar da vardı. Şimdi bunların yaşam bulduğunu gözlemliyoruz” ifadesini kullandı.
Yusufoğlu, bazı isimlerin kısa süre önce vatandaş yapılmasının da dikkat çeken başka bir nokta olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Düşünün bazı isimler kısa süre önce vatandaş yapıldı. Sonra aniden hissedar olarak ortaya çıktı. Bunun neresi normal. İçişleri Bakanlığı konuya vakıf mı? Başbakanın, yardımcısının bu konuda istişaresi var mı bilmiyoruz. Olay resmen bir komplo gibi duruyor.
Bu yolla, her iki limandaki tüm indirme- bindirme işlemleri kılıfına uydurularak aslında özelleştiriliyor. Bunun adı aslında özelleştirme. Belli ki birileri şirketi, işçileri pazarlıyor. Maalesef tablo bu.”


Tekkan doğruladı

Liman İşçileri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tekkan, Havadis’e yaptığı açıklamada şirkete 7 kişinin ortak alınmasını doğruladı. Şirketin 283 kişi ile kurulduğunu ancak bugüne gelene kadar sadece 13 kişi kaldığını ifade eden Tekkan, ortak almak zorunda kaldıklarını söyledi. Kendilerinin bu 7 kişiyi uygun gördüklerini kaydeden Tekkan, 7 kişi ile birlikte sayının 20’ye çıkacağını söyledi.
Ortak almamaları durumunda şirketin yürüyemeyeceğini kaydeden Tekkan, işlerin düzelmesi durumunda şirkete daha da ortak kazandırmayı planladıklarını söyledi. Şirkete ortak alınacaklar için gerekli kriterler olduğunu belirten Tekkan, 7 kişinin o kriterlere göre alındığını söyledi.

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU'NUN DÜN KONUYLA İLGİLİ DUYURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Havadis

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.