1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAĞUSA’DA DERİNYA HEYECANI
MAĞUSA’DA DERİNYA HEYECANI

MAĞUSA’DA DERİNYA HEYECANI

Mağusa’da Derinya heyecanı

A+A-

BEKLENTİ YÜKSEK: Mağusa esnafı Derinya Kapısı’nın açılmasını istiyor. Mağusalılar Kapalı Maraş sınırında bulunan Derinya Kapısı’nın açılmasının beraberinde hem bütünleşmeyi getireceği hem de Kapalı Maraş’ın daha kısa sürede açılmasına hazırlık olacağı düşüncesinde


Nadire BAHADİMağusalılar Derinya Kapısı’nın açılması için 16 Mayıs Cumartesi günü eylem düzenliyor. Saat 10.00-11.00 saatleri arasında düzenlenecek eylemde sınır kapısının açılmasını isteyen Rum ve Türkler Güney ve Kuzey barikatlarında bir araya geliyor.Geçiş noktasında eş zamanlı olarak düzenlenecek eyleme siyasi parti ve çok sayıda sivil toplum örgütü destek belirtirken, Mağusalı esnaf ve vatandaşlar da Derinya Kapısı’nın açılmasının hem Mağusa’ya hem de Mağusalılara faydalı olacağını ifade etti.

“10 dakikada ulaşım sağlanacak”Akyar (2,5 Mil) kara giriş kapısından Derinya’ya ulaşabilmek için 17 kilometre fazladan yol kat edilirken Derinya Kapısı’nın açılması ile 800 metre gidilerek Derinya ve Mağusa bölgeleri birleşmiş olacak.Derinya Kapısı’nın açılması ile Türk tarafına geçmek isteyen Rumlar ve bölgeye giden turistler 10 dakikada Mağusa Suriçi’ne ulaşabilecek ayrıca Güney Kıbrıs’ın turistik bölgesi Ayia Napa’ya ulaşım da 15 dakika sürecek.Mağusalılar Kapalı Maraş sınırında bulunan Derinya Kapısı’nın açılmasının beraberinde hem bütünleşmeyi getireceğini hem de Kapalı Maraş’ın daha kısa sürede açılmasına hazırlık olacağı düşüncesinde.

Esnaf umutluKonu ile ilgili Havadis’e konuşan esnaf, Derinya Kapısı’nın açılmasında çok geç kalındığını, kapının açılması ile Mağusa’nın canlanacağını kaydetti. 2 bölge arasındaki mesafenin çok kısalacağını söyleyen esnaf, Derinya bölgesinde yaşayan Rumların ve bölgedeki turistlerin Rum tarafında bulunan turistik bölgelere daha uzun sürede, Mağusa’ya kısa sürede ulaşabileceklerini söyledi. Kapının açılması ile işlerinin de açılacağını düşünen esnaf, iki toplum arasındaki iletişim ve temasın hem kafalardaki duvarları kaldıracağını hem de bölgeye fayda sağlayacağını vurguladı.


Eyleme yoğun destek16 Mayıs Cumartesi günü 10.00-11.00 saatleri arasında her iki tarafta da eş zamanlı başlayacak eyleme Mağusalıların dışında da yoğun destek var. Mağusa esnafının kepenk kapatarak katılacağı etkinliğe tüm Mağusalıların destek vermesi çağrısında bulunulurken, yoğun ilgi gösterilen eyleme katılacaklara sosyal paylaşım sitesi üzerinden araç park yerinin kısıtlı olması nedeni ile 4- 5 kişilik gruplar halinde araçlarla sınır kapısına gelinmesi duyuruldu. Eyleme çok sayıda sivil toplum örgütü, siyasi parti ve sendika da destek belirtti.


Esnaf ne dedi?


Serhat Parlan“41 yıldır bitmek bilmeyen Kıbrıs Sorunu’nda Derinya Kapısı’nın açılması sanıyorum ki katkı koyacak. Mağusa bölgesine ekonomik anlamda katkı koyabilecek. Güney’e gelen turistin 10 dakikada Mağusa’ya ulaşmasını sağlayacak. Derinya Kapısı’nın açılmasının gecikilmiş bir karar olduğunu düşünüyorum. Güney’de yolun barikata kadar yeni asfaltlanıp düzenlenmiş olması ile beraber sorunun Kıbrıslı Türk yetkililerinde olduğunu düşünüyorum. Bu yapılacak eylemle birlikte yetkilileri uyarmak istiyoruz. Ayrıca Akıncı’nın seçim propagandası döneminde bu konu ile ilgili sözünün bulunduğunu hatırlatmak istiyorum. Siyasette söz namustur.”

Hüseyin Akterzi“Derinya Kapısı’nın açılması Mağusa için iyi ve güzel olacak. Güney’e gelen turistler bisikletle 10 dakikada Mağusa’ya ulaşacak. Turistler ve vatandaş dolambaçlı yollardan geçerek yolu 40 dakika uzatmak zorunda kalmayacak. Güney’e gelen turist Rum tarafında herhangi bir turistik bölgeye gitme mesafesinden daha yakın sürede Mağusa’nın tarihi ve turistik yerlerini zahmetsiz gezme şansı bulacak. Çarşı esnafının gelir kaynağı 7-8 yıldır kale içine ziyarete gelen turistler oldu çünkü yerli halkımızın gücü her geçen gün azalmakta. Derinya Kapısı’nın açılması ile Mağusa bölgesi ve Suriçi yeniden hayat bulacak.”

Yılmaz Parlan“Derinya Kapısı’nın açılması şehrin bütünleşmesi konusunda bir adım olacak barışa katkı sağlayacak. İnsanların sosyal, ekonomik, politik olarak daha kolay ilişkiler kurmasını sağlayacak. Beyinlerdeki duvarları yıkacak. Ülkenin yeniden birleşmesi yönünde bir sinerji yaratacak. Buna benzer bir örnek Arasta çarşısıdır. Lokmacı kapısının açılması ile ilk yıl 42 milyon Euro ticaret yapıldı, boş dükkanlar doldu, insanlar kaynaştı, turist Arasta’ya akın etti, turistik bölgeleri ziyaret etti. Derinya Kapısı’nın açılmasının Maraş’ın bütünleşmesi yönünde bir adım olacağını düşünüyorum. İnsanlarımızın iletişim kurduğu oranda barışa yakın olacağız.”

Hasan Ürüncüoğlu“Mağusa esnafı için en büyük kazanç Güney’e gelen turistlerin Mağusa’ua gelmesi halinde elde edilen gelirin artması olur. Ambargo altında bir bölge olduğumuz için yeterli miktarda turist gelmiyor. Derinya Kapısı’nın açılması ayrıca şehrin bütünleşmesinde önemli bir adım olacak. Tüm Mağusalıları 16 Mayıs’ta düzenlenen eyleme katılmasını istiyoruz.”

Kasım Uluçay“Eyleme ne gerek var? Yetkililer bu ortamda kapıların açılması gerektiğinin farkında değil mi? Ne kadar çok kapı açılırsa 2 toplumun birbirine yakınlaşması ve güveni de bir o kadar artar. Ülkede yapılan her eylem, o ülkenin ne kadar kötü yönetildiğinin göstergesidir.”

Hasan Özbil“Derin Kapısı’nın açılmasının Mağusa halkı ve esnafı için güzel olacağını düşünüyorum. Ulaşım kısalacak, toplumlar yakınlaşacak ve şehir bütünleşerek iki toplum arasındaki güveni artırıp barışa katkı sağlayacak.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.