1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MAĞUSA’DA İLK KEZ…”
“MAĞUSA’DA İLK KEZ…”

“MAĞUSA’DA İLK KEZ…”

Sonay Adem, CTP’nin son seçimlerde ilke ve prensiplerinin ayaklar altına alındığını, bazı kişilerin parti dışındaki güçlerle işbirliği yaptığını savundu:

A+A-

Cumhuriyet Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) eski milletvekili Sonay Adem seçimden sonra ilk kez Star Kıbrıs’a konuştu. Siyasi partilerin son seçimde parti programlarını öne çıkarmak yerine bir mühendislik hareketi varmış gibi davrandıkları savunan Sonay Adem, Toparlanıyoruz Hareketinin bu gelişimde pay sahibi olduğunu savundu. “Toparlanıyoruz Hareketi’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun etkisiyle hareket ettiğini düşünüyorum. Karma oy çalışmasına girdiler. Elbette tam olarak seçmeni yönlendirecek güçleri yoktu ama öne çıkardıkları propaganda ile psikolojik baskı oluşturdular. Bu da siyasi partileri yeniden dizayn etmek isteyen güçlere destek mahiyetinde oldu” dedi.

Sadece sağ partilerin değil CTP’nin içerisinde de belli kesimlerinde“bir karma çetesinin” içinde yer aldıklarını ifade eden Adem,“CTP kurulduğu günden bugüne kadar disiplini, ilke ve prensipleri açık olan bir siyasi partiydi. Bu özelliklerinden dolayı gıptayla bakılıyordu. Ancak bu seçimde ilke ve prensipler ayaklar altına alındı” şeklinde konuştu.

“BİR PARTİ BAŞKANININ SEÇİM KAYBETMESİ KURUMSALLAŞMA ADINA GÜZEL DEĞİL”
CTP-BG eski milletvekili Sonay Adem sessizliğini Star Kıbrıs’a bozdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanlarından olan Sonay Adem, bir parti başkanının seçim kaybetmesinin kurumsallaşma adına olumsuz bir sonuç olduğunu söyledi. “Her ne kadar kötü icraatları olursa olsun bir parti başkanının seçim kaybetmesi güzel bir olay değildir” diyen Adem, Güney Kıbrıs’ta parti başkanlarının tercih dışında tutulduğunu, bir vekil çıkacaksa dahi bunun parti başkanı olduğunu anımsattı. Bu durumu “Seçim sisteminin handikabı” olarak nitelendiren Adem, seçimlerden çıkan sürpriz sonuçların bazı çalışmalarının ürünü olduğunu kaydetti.


“PARTİ PROGRAMLARINI ÖNE ÇIKARMAK YERİNE MÜHENDİSLİK HAREKETİ SERGİLEDİLER”
Siyasi partilerin son seçimde parti programlarını öne çıkarmak yerine bir mühendislik hareketi varmış gibi davrandıkları savunan Sonay Adem Toparlanıyoruz Hareketi’nin çıkan sonuçtan pay sahibi olduğunu belirterek şöyle dedi: “Örneğin Toparlanıyoruz Hareketi’nin ki aralarında samimi insanlar olduğuna inanıyorum. Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun etkisiyle hareket ettiğini düşünüyorum.

“TOPARLANIYORUZ EROĞLU’NUN DOĞRULTUSUYLA HAREKET ETTİ”
Toparlanıyoruz Hareketi seçim öncesi karma oy çalışmasına girdi. Elbette tam olarak seçmeni yönlendirecek güçleri yoktu ama öne çıkardıkları propaganda ile psikolojik baskı oluşturdular. Bu da siyasi partileri yeniden dizayn etmek isteyen güçlere destek mahiyetinde oldu.”

“EROĞLU’NUN İSTEDİKLERİNİN SEÇİLMESİ SONUCU AMAÇLANDI”
Burada doğrudan doğruya Eroğlu’nun UBP’deki bazı kişileri seçtirmek, bazılarını seçtirmemek, UBP’den DP’ye geçen kişilerin seçilmesi yönünde bir sonuç beklendiğini savunan Adem, sağda ve solda bazı partilerinde bu ittifakın içinde yer aldıklarını açıkladı.

“CTP’DE O ÇETENİN İÇİNDE YER ALDI”
Adem sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece sağ partiler değil CTP’nin içerisinde de belli kesimlerde ne yazık ki böyle bir karma çetesinin içinde yer almışlardır. CTP kurulduğu günden bugüne kadar disiplini, ilke ve prensipleri açık olan bir siyasi partiydi ve bu özelliklerinden dolayı gıptayla bakılıyordu. Herkes prensiplerine gıpta ederdi ancak bu ilke ve prensipler son seçimde ayaklar altına alınmış ve CTP’de oluşan çeteler vasıtasıyla yer ettirilmiştir.

“MAĞUSA’DA İLK KEZ…”
Örneğin Mağusa’da ilk kez 2 bin 500 CTP oyu bozulmuş, ilk kez 2 bin 9’un altına düşmüştür. Bu hem şık olmamıştır, hem de ilke ve prensiplere aykırı bir durum ortaya çıkmıştır. CTP’nin sloganı ‘Güçlü gelenek, güçlü gelecekti’. Ne yazık ki bu seçimde CTP geleneği yerle bir edilmiştir.”

“ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENDİLER”
Sonay Adem, bu seçimlerde parlamentoya girmeye hak kazanan milletvekillerini kutlayarak, başarılar diledi. “Seçim sonuçları ne olursa olsun, bu seçimi kazanan arkadaşlara başarılar diliyorum” diyen Adem, seçilmişlerin zor bir görev üstlendiklerini söyledi.

“SAĞLIKLI BİR DÖNEM GEÇİRİLECEĞİNE İNANMIYORUM”
Son seçime aritmetik olarak bakıldığında güzel bir sonucun çıkmadığının görüldüğünü ifade eden Adem, Parlamentonun, elini çok çabuk tutması gereken bir sürece girdiğini belirterek şöyle dedi: “Parlamento bu dönem elini çabuk tutmalıdır çünkü sağlıklı bir dönem geçirileceğine inanmıyorum. Öncelikli olarak Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası konusunda en geniş uzlaşıyı sağlayarak, gerekli Anayasal değişiklikleri yerine getirmeliler. Bunu yaparlarsa önemli bir görevi yerine getirmiş olurlar.

“GÖZLEMLEYİP, FİKRİMİ SÖYLEYECEĞİM”
Son seçimde, siyasi partiler açısından dar bölgelerde kötü sonuçlar çıkması yanında, Parlamentonun geçen dönem çözüm aradığı bir soruna çare bulunması önemli. Tek seçim bölgesi faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Ben bunu Parlamentoda defalarca dile getirdim. Bu dönem de sürekli gözlemleyip, fikirlerimi söyleyeceğim.” 

“PARTİLER ŞEFFAFLAŞMALI”
Siyasi partilerin her yönüyle şeffaflaşması gerektiğine işaret eden Sonay Adem, “her kim olursa olsun, hangi makama seçilirse seçilsin mal varlığıyla ilgili açıklama yapmalı” dedi. Her alanda bununla ilgili yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini vurgulayanAdem sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasal düzenlemeye tüm mevkiler girmeli. Belediye Başkanları Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, milletvekilleri mal varlıklarını açıklamalı.

“SİYASETTE RÜŞVETLER DÖNDÜĞÜNÜ HERKES BİLİYOR”
Siyasi kirlenmenin en önemli nedenlerinden biri siyasetçilerin şeffaf olmamalarıdır. Siyaset içinde rüşvetler döndüğü herkes tarafından biliniyor. Bu söylentilerin önüne şeffaflıkla geçebilirsiniz. Siyasetçi eğer gömleğiyle girdiyse, girdiği gömlekle çıkmalı siyasetten. Siz gömlekle girer, şirket/servet sahibi olarak çıkarsanız bunun sorgulanması lazım.

“HERKESİN KÜFRETMESİNE RAĞMEN SONUÇ ALINAMADI”
Bugüne kadar herkesin bu durumdan şikayetçi olmasına, küfretmesine rağmen nedense ağızlı yüzlü bir çalışma yapılamadı. Hem sağda, hem solda elini harama sürecek olan kişilerin var olabileceğini düşünerek, yasal düzenlemeler yapılması ve şeffaflığın oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.”

“MİLLETVEKİLLİĞİ HOBİ OLARAK GÖRÜLMEMELİ”
Sonay Adem,milletvekilliğinin geçim kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti. “Siyaseti geçim kaynağı olarak değerlendiren bir anlayışa karşıyız. Ki zaten siyasetçiyi sorgulayan bir topluluk varken meslek olarak değerlendirilmemeli. Ancak siyaset hobi için de yapılmamalı.

“SADECE EL KALDIRMAYA GELENLER SORGULANMALI”
Eğer işadamıysa, fabrikası çalışıyorsa, doktorsa, kliniği çalışıyorsa ve bu vekil arada gidip el kaldırıyorsa bu da sorgulanmalı. Sizin esas işiniz o olacak ve arada gelip el kaldıracaksınız! Bu olmaz. Bugün herkes bir şeyler söylüyor ama ne istediğini bilmeden konuşuyor. Temiz siyaset isteniyorsa sağdaki, soldaki tüm partiler kendini sorgulamalı. Sonrada tüm kesimlerin olurunu alarak yasal düzenlemelerin yapılmasına geçilmeli. Siyaseti olumsuz eleştirilerden kurtarmak istiyor, temiz bir yapı oluşturmak istiyorsak yapmamız gereken budur.”

Starkıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.