1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAĞUSA’DAKİ AYİNDE DUYGU DOLU ANLAR
MAĞUSA’DAKİ AYİNDE DUYGU DOLU ANLAR

MAĞUSA’DAKİ AYİNDE DUYGU DOLU ANLAR

Mağusa’da Suriçi’ndeki Ay. Georgios Kilisesi’nde

A+A-

Mağusa’da Suriçi’ndeki Ay. Georgios Kilisesi’nde dün, 57 yıl aradan sonra düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu ayinde duygu dolu anlar yaşandı.

Simerini gazetesi “İşgal Altındaki Mağusa’da Yoğun Duygu ve Heyecan... Ay Georgios Kilisesi 57 Yıl Aradan Sonra Yeniden Faaliyet Gösterdi... Özellikle Duygu Yüklü Olan Konstantia ve Mağusa Metropoliti Vasilios, İkonların da Ay Georgios Kilisesi’ne Götürülmesini İstedi” başlıklarıyla verdiği haberinde, sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galanos, Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve yoğun bir kalabalığın hazır bulunduğu ayinin sabah 8.00’da başladığını yazdı.

Gazete ayini Konstantia ve Mağusa Metropoliti Vasilios’un yönettiğini kaydetti.

Habere göre Galanos, kilisenin yeniden faaliyet göstermesine ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

Kayalp ise dünü, Mağusa için önemli bir gün olarak nitelendirerek, bu faaliyetin, her iki toplumun, Kıbrıslı Türkler ve Rumların, Mağusa’da bir araya gelmeye başlamaları için bir başlangıç noktası olabileceğini belirtti.

Kayalp, farklılıklar olabileceğini, ancak bu farklılıkların hoşgörüyle karşılanabileceğini de söyledi.

Metropolit Vasilios ise Mağusa Metropoliti olarak Mağusa Suriçi’nde ayin yapabildiği için çok duygulandığını belirtti.

Kilisede ikonların bulunmamasıyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Kiliselerinde ikonların olmasına alıştıklarını ifade ederek, dua edebilecekleri, tütsü yakabilecekleri ikonlar olmadığında ruhları içinde bir şeylerin eksik olduğunu söyledi.

Vasilios, “kendilerine imkan verilmişken, eğer mümkünse ve emniyet olursa ikonları da (buraya) kiliseye götürme” dileğinde bulundu.

“Mağusa, Kentimiz” adlı örgütün yetkilisi Pavlos Yakovu da kilisede yeniden ayin yapılmasına ilişkin mutluluğunu dile getirerek, istedikleri zaman ayin yapma izni aldıklarını belirtti.

Gazete “Doğru Çerçevede İade” başlığıyla verdiği bir başka haberinde ise Galanos ile Kayalp’ın dün Maraş kentinin yasal sahiplerine geri verilmesi, ancak bunun doğru çerçevede yapılması gerektiğini dile getirdiklerini yazdı.

Habere göre ayinin ardından açıklamada bulunan Galanos, tüm çabanın göstertildiğini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önerisinin ilerlemekte olduğunu ifade etti.

Kilisede Kayalp ile birlikte açıklamalar yaptıklarını ve aynı çerçevede bulunduklarına inandığını söyleyen Galanos, Kıbrıslı Türklerin de Maraş kentinin açılmasını istediğini savundu.
 

Bunun doğru çerçevede, yani 550 sayılı karar çerçevesinde, olmasına bir itirazın olmadığını belirten Galanos, Maraş’ın, gelecekteki gelişmelerin katalizörü olarak Kıbrıs sorununa katkıda bulunabileceği görüşünü de dile getirdi.

Kayalp’ın ise Maraş’ın yasal sahiplerine iade edilmesi gerektiğini belirttiği iddia edilerek, Maraş’ın iadesinin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne katkıda bulunması gerektiği üzerinde durduğu savunuldu.

Alithia gazetesi ise “Mağusa Ay Georgios’ta 57 Yıl Sonra Ayin Yapıldı... Vasilios Kalabalık Eşliğinde Umut Mesajları Vererek Ayin Yaptı... Kent İade Edilsin... Maraş Belediye Başkanı ve Kıbrıslı Türklerin Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ın Açıklamaları” başlıklarıyla verdiği haberinde ayini, barış dolu bir gelecekten söz eden Kıbrıslı Türklerin de takip ettiğini kaydetti.

Gazete ayrıca Metropolit Vasilios’un ayninde Mağusa’nın öneminden, himayesindeki kiliselerden söz ederek, kilisede yeniden ayin yapılması için inisiyatif üstlenenleri kutladı.

Diğer gazeteler Ay. Georgios Kilisesi’ndeki ayini ve yapılan açıklamaları şu başlıklarla yansıttı:

Politis: “57 Yıl Aradan Sonra... Ay. Georgios Yeniden Faaliyet Gösterdi”

Fileleftheros: “57 Yıl Aradan Sonra Ayin Yapıldı”

Haravgi: “Maraş Yasal Sahiplerine İade Edilsin... Galanos ve Kayalp Dün Açıkladı”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.