1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAHALİ: “TÜRKİYE MUHATAP DEĞİŞTİRMİŞ OLDU!”
MAHALİ: “TÜRKİYE MUHATAP DEĞİŞTİRMİŞ OLDU!”

MAHALİ: “TÜRKİYE MUHATAP DEĞİŞTİRMİŞ OLDU!”

“Toprak kaybı’ gibi sığ tahliller manasız” diyen ve Türkiye’nin, Süleyman Şah Türbesi’ne düzenlediği operasyonu değerlendiren Ortadoğu Uzmanı gazeteci Mahalli, operasyonun IŞİD ve PYD ile anlaşılarak yapılmış olduğuna dikkat çekerek,

A+A-

 

“Toprak kaybı’ gibi sığ tahliller manasız” diyen ve Türkiye’nin, Süleyman Şah Türbesi’ne düzenlediği operasyonu değerlendiren Ortadoğu Uzmanı gazeteci Mahalli, operasyonun IŞİD ve PYD ile anlaşılarak yapılmış olduğuna dikkat çekerek, “Taşınma ile Türkiye’nin türbe ile ilgili muhatabı artık Suriye değil, PYD olacaktır. Bundan son noktada PYD de rahatsız olabilir. Çünkü Türkiye, türbeyi Suriye’nin kuzeyinden başlayan ünlü Büyük Kürdistan hayali ortasına, yani Rojava’ya taşıyarak bir manada varlığının da önünü kesmek istedi” dedi.

Kıbrıs Postası'nın haberine göre, Türkiye, sınırları dışındaki tek toprak olan Süleyman Şah Türbesine önceki gece operasyon düzenledi. 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç 572 personelle Suriye’ye girildi. Osmanlı’nın kurucusu Osman Bey’in dedesi olan Süleyman Şah türbesinin mevcut hali naaş dâhil kutsal emanetler alınarak yok edildi. Böylece Süleyman Şah naaşı tarih boyunca 3’üncü kez taşınmış oldu.

“Şah-Fırat” ismiyle düzenlenen operasyonu değerlendiren ve “Son tahlilde PYD de rahatsız olabilir. Meseleyi toprak kaybı gibi sığ tahlillerle değerlendirmek doğru olmaz” diyen Ortadoğu Uzmanı tecrübeli gazeteci Hüsnü Mahalli, operasyonun bölgenin hâkimi IŞİD ve PYD ile anlaşılarak yapıldığının net olduğunu ifade etti. Hüsnü Mahalli, “IŞİD, oradaki geniş bölgeyi neredeyse 2 yıldır kontrolü altında tutuyor. İşgal altında… Türbe bölgesi de PYD kontrolünde… Bilindiği gibi IŞİD, coğrafyada hem Hristiyanların hem de Müslümanların tüm kutsal ve tarihi tüm unsurlarını yok ediyor. Türbe yakıyor, kilise yıkıyor, mabetleri yerle bir ediyor” dedi.

Büyük Kürdistan varlığının önü de kesilmek istendi”

Mahalli, Süleyman Şah Türbesi’nin taşındığı noktaya dikkat çekerek büyük resimde Türkiye’nin bir manada varlığı başlayan Büyük Kürdistan’ın da önüne geçmek istemiş olabileceğine değindi. Mahalli sözlerini şöyle tamamladı; “Neticede operasyonda PYD’nin de bir koridor açmış olduğu anlaşılıyor. Çünkü türbenin yeni adresi Rojova’da… Suriye dağılır mı dağılmaz mı belli olmaz. Bundan sonra Türkiye’nin Süleyman Şah’la ilgili muhatabı son operasyonla Suriye değil, PYD olacaktır anlamını da taşıyor. Yani türbe ile ilgili bir muhatap değişikliği söz konusu… Bundan son noktada PYD de rahatsız olabilir. Çünkü Türkiye, Suriye’nin kuzeyinden başlayan ünlü Büyük Kürdistan hayali ortasına taşımış oldu türbeyi ve bir manada varlığının da önünü kesmek istedi. Coğrafyamızda devamlı harita çalışmaları yapılıyor…”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.