1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAHKUMLARA İNSANLIK DIŞI MUAMELE!
MAHKUMLARA İNSANLIK DIŞI MUAMELE!

MAHKUMLARA İNSANLIK DIŞI MUAMELE!

Şok iddia!

A+A-

Mahkûm yakınları Merkezi Cezaevi'ndeki mahkûmlara 'insanlık dışı' muamele edildiğini iddia ederken Hak-Sen Başkanı, "Cezaevinde rutin arama operasyonu yapıldı, insanlık dışı muamele söz konusu değil" dedi.

Cansu YARIŞAN

Mahkûm yakınları, geçtiğimiz Cumartesi günü gece yarısı yüzleri maskeli ve elleri silahlı çevik kuvvet ekipleri tarafından Merkezi Cezaevi’nde mahkûmlara yönelik gerçekleştirilen ‘arama operasyonu’nda tüm mahkûmlara psikolojik ve fiziksel anlamda olumsuzluk yaratacak şekilde muamele edildiğini ileri sürmesi üzerine, olayın detaylarını araştıran Kıbrıs Postası, söz konusu operasyonla ilgili Merkezi Cezaevi’nde örgütlü sendika olan Eşit Hak ve Adalet Sendikası (Hak-Sen) Başkanı İzzet Türkmen’e ve İnsan Hakları Vakfı Başkanı Deniz Düzgün’e ulaşarak bilgi aldı.

MAHKÛM YAKINLARI: “CEZAEVİNDEKİ MAHKÛMLARA ‘İNSANLIK DIŞI MUAMELE YAPILDI”

Kıbrıs Postası’na ulaşan mahkûm yakınları, geçtiğimiz Cumartesi günü gece yarısı yüzleri maskeli ve elleri silahlı çevik kuvvet ekipleritarafından Merkezi Cezaevi’nde mahkûmlara yönelik gerçekleştirilen ‘arama operasyonu’nda tüm mahkûmlara psikolojik ve fiziksel anlamda olumsuzluk yaratacak şekilde muamele edildiğini ileri sürdü.

Söz konusu operasyon nedeniyle rahatsızlıklarını dile getiren mahkûm yakınları, cezaevinde gerçekleştirilen operasyon sırasında mahkûmlarınyataklarından kaldırılarak elleri bağlı şekilde yaklaşık olarak 3 saat beton zemine yatırılarak tüm koğuşların arandığını ve mahkûmların tehdit edilerek korkutulduğunu iddia etti.

Kıbrıs Postası’na ulaşan mahkûm yakınları gerçekleştirilen operasyon sırasında mahkûmlara insanlık dışı muamele edildiğini belirterek olayı şöyle anlattı:

“Cezaevinde mahkûm olan yakınlarımızdan aldığımız bilgiye göre, geçtiğimiz Cumartesi günü gece yarısı cezaevindeki koğuşları yüzleri maskeli ve elleri silahlı çevik kuvvet ekipleri bastı.Çevik kuvvet, gardiyanlar ile birlikte tüm mahkûmları yataklarından kaldırarak elleri arkada bağlı şekilde yere yatırdı. “Operasyon” yaptıklarını belirten ekip, üç saat boyunca tüm mahkûmları beton zeminde yüz üstü yatar vaziyette tuttu. Kimi mahkûmların üstleri çıplak olmasına rağmen giyinmelerine izin verilmedi. Ekipler, “Hepinizi öldürürüz. Buradan ölünüz çıkar” tehditleriyle korkutarak bazı mahkûmlara şiddet uyguladı.Psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen mahkûmlar, “Bizim canımız polislere, gardiyanlara emanet. Onlara güvenmeyeceksem kime güveneceğiz? Gece uyku uyuyamıyoruz. Her an o geceyi yine yaşayacakmışız gibi korkuyoruz. Polisin görevi elbette güvenliği sağlamak ancak zaten zor olan cezaevi şartlarında bu insanlık dışı muameleyi kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu”

TÜRKMEN: “CEZAEVİNDE RUTİN OPERASYON DÜZENLENDİ, ŞİDDET SÖZ KONUSU DEĞİL”

Cezaevinde gerçekleştirilen operasyonla ilgili Kıbrıs Postası’nın ulaştığı Hak-Sen Başkanı İzzet Türkmen, söz konusu operasyonun Bakanlık tarafından izinli olduğunu ve rutin olarak gerçekleştirilen bir arama operasyonu olduğunu belirterek, operasyon sırasında herhangi bir fiziksel ve psikolojik şiddet uygulanmadığını dile getirdi.

Merkezi Cezaevi’nde örgütlü sendika olan Eşit Hak ve Adalet Sendikası (Hak-Sen) Başkanı İzzet Türkmen yaptığı açıklamada cezaevinde mahkûmlara yönelik gerçekleştirilen operasyonun Cezaevi Yönetimi tarafından uygun görülerek 6 ayda bir veya yılda bir Bakanlık tarafından izinli olarak gardiyanlarla işbirliği içerisinde gerçekleştirilen bir operasyon olduğunu belirterek, operasyonun cezaevinde herhangi bir yasadışı materyal olup olmadığının araştırmasına yönelik olduğunu kaydetti.

Söz konusu operasyonda mahkûmlara yönelik herhangi bir şiddet unsuru olmadığını ifade eden Türkmen, “Operasyon cumartesi günü 00.00 – 06.00 saatleri arasında polis ekipleri tarafından gerçekleştirildi. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni 500’e yakın mahkûmun 20-30 kişilik bir ekip tarafından kontrol edilmesidir. Operasyon rutin olarak cezaevinde belli tarihler arasında gerçekleştirilen bir arama operasyondur. Operasyon sırasında mahkûmlara yönelik herhangi bir şiddet uygulanmadı, polis ekipleri tarafından yapılması gereken bir arama operasyonudur. Mahkûmların 3 saat yerde bekletilmesi söz konusu değil, toplamda belki de 3 dakika duvara yaslı şekilde aramanın bitmesi amacıyla bekletildiler. Cezaevinde bulundurması yasal olmayan materyaller olup olmadığı araştırıldı ve yasadışı durum ve materyal bulunan mahkûmlar hakkında yasal işlem yapıldı” dedi.

DÜZGÜN: “OPERASYON HAKKINDA DETAYLI BİLGİMİZ YOK ANCAK CEZAEVİNDE GENEL ANLAMDA İNSAN HAKLARI İHLALİ SÖZ KONUSU…”

Kıbrıs Postası’na konu ile ilgili konuşan İnsan Hakları Vakfı Başkanı Deniz Düzgün ise Merkezi Cezaevi’nde gerçekleştirilen söz konusu operasyon hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığını kaydederek, mahkûm yakınları tarafından iddia edildiği gibi  ‘insanlık dışı muamele veya herhangi bir işkence’ söz konusu olması durumunda konu ile ilgili şikâyette bulunulması sonucunda olayın araştırılarak gün yüzüne çıkmasının muhtemel olacağını belirtti.

Merkezi Cezaevi’nde genel anlamda insan hakları ihlali olduğuna değinen Düzgün, Merkezi Cezaevi kapasitesinin 170 mahkûma uygun şekilde olduğunu ancak şu anda 480 mahkûmun söz konusu cezaevinde bulunduğunu ifade ederek, kapasitenin kat kat üzerinde mahkûmun bulunduğu cezaevinde bu nedenle genel anlamda insan hakları ihlaline yol açtığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“170 kişi kapasiteli cezaevinde 480 mahkûm bulunması her anlamda insan hakları ihlalini doğuruyor. Özellikle Islah Evi bulunmaması ve cezaevinde yer bulunmaması nedeniyle 15 ile 24 yaş aralığındaki toplamda 38 çocuk mahkûmun aynı koğuşta bulunması, çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratarak daha büyük yaştaki ‘çocuk mahkûmlardan’ olumsuz etkilenmesine neden oluyor.

Kıbrıs Postası

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.