1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MALEZYA UÇAĞI: ABD'DEN RUSYA'YA SUÇLAMA
MALEZYA UÇAĞI: ABD'DEN RUSYA'YA SUÇLAMA

MALEZYA UÇAĞI: ABD'DEN RUSYA'YA SUÇLAMA

Malezya uçağı: ABD'den Rusya'ya suçlama

A+A-

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayollarına ait uçağın düşüşüyle ilgili Ukrayna hükümetine bağlı birlikler ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar birbirlerini suçlarken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın 'olayla ilgili suça iştirak ettiğine dair çok güçlü kanıtlar olduğunu' söyledi.

Kerry, Rusya'ya seslenip ayrılıkçı grupların eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmesi çağrısında bulundu.

Rusya, ayrılıkçı gruplara uçak savar füze sistemi temin etmekle suçlanıyor. Uçağın düşürülmesinde de bu sistemin kullanıldığı iddia ediliyor.

MH17 sefer sayılı uçağın, geçen hafta Perşembe günü Ukrayna'daki Rusya yanlılarının kontrolündeki Donetsk'te bir füzenin isabet etmesi sonucu düştüğü belirtiliyor.

Kerry, geçen ay Rusya'dan Ukrayna'ya aralarında zırhlı araçlar, tanklar ve roketatarların da bulunduğu çok sayıda askeri teçhizatın ulaştırıldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, ele geçirilen konuşma kayıtlarında Rus yapımı SA-11 füze sisteminin ayrılıkçılara temin edildiğinin anlaşıldığını belirtip ABDli yetkililerin, Malezya uçağı düştükten sonra bir roketatarın Rusya'ya geri iade edilirken çekilen görüntüleri gördüklerini ifade etti.

Cesetler soğutulmuş vagonlarda

Kerry, "Rusya'nın bu sistemleri temin ettiğine ve bu sistemlerin kullanılması için eğitim verdiğine işaret eden çok güçlü kanıtlar var" diye devam etti.

Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletme tehdidinde bulunan Kerry, Avrupalı müttefiklerine de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e baskı uygulamaları çağrısı yaptı.

1-146.jpg

İngiltere Başbakanı David Cameron da bir İngiliz gazetesine yazdığı makalede Avrupa'ya ve Batı'ya seslenip "Putin'in Ukrayna'ya yönelik tutumunun değişmemesi durumunda, Rusya'ya yönelik yaklaşımın temelden değişmesi gerektiğini" belirtti.

Diğer yandan Ukrayna'nın doğusunda düşen uçağının enkazında ulaşılan 196 ceset soğutulmuş tren vagonlarıyla bilinmeyen bir yere götürüldü.

Bazı cesetlerin ayrılıkçıların kontrolündeki Torez kentine götürüldüğü belirtildi.

Uçakta bulunan mürettebat dâhil 298 kişiden kurtulan olmadı.

Batılı ülkeler, enkazın bulunduğu bölgeye erişimi engelleyen Rusya yanlılarına tepki gösterirken Rusya'dan da ayrılıkçı gruplara baskı yapmasını istedi.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, MH17 sefer sayılı uçağa ait kayıtların Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne verileceğini söylüyor.

BBC Türkçe

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.