1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MALEZYA UÇAĞI SON GELİŞMELER
MALEZYA UÇAĞI SON GELİŞMELER

MALEZYA UÇAĞI SON GELİŞMELER

Kayıp Malezya uçağında son gelişmeler

A+A-

Hint Okyanusu'nda uydu aracılığıyla belirlenen ve kayıp Malezya uçağına ait olduğu sanılan parçaların bulunmasına bölgedeki kötü hava şartlarının engel olduğu açıklandı.

Avustralya Deniz Güvenliği Kurumu'ndan yapılan açıklamada, bölgeye ulaşan ilk Avustralya Hava Kuvvetleri'ne ait Orion arama uçağının yağmur ve bulutluların alçakta olması nedeniyle oluşan ''son derece kötü'' hava şartları yüzünden, görüş mesafesinin düşüklüğü nedeniyle parçalara ait bir iz bulamadığı belirtildi.

Dün gece geç saatlerde sona eren arama çalışmalarının bugün erken saatlerde yeniden başladığı, arama çalışmalarına Avustralya 5, Endonezya 4, Japonya 4, Çin 3, Malezya, Hindistan ve Güney Kore ikişer, Yeni Zelanda, ABD ve BAE birer uçakla katıldığı bildirildi.

"DAHA YAKIN GÖRÜNTÜLERE İHTİYAÇ VAR

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, resmi bir ziyaret için bulunduğu Papua Yeni Gine'de yaptığı açıklamada, uyduların aldığı görüntünün ne olduğunu anlayabilmek için daha yakın görüntülere ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı.

Abbott, yine de elde edilen görüntülerin şimdiye kadarki elle tutulur en somut bulgular olduğunu ifade ederek, kayıp uçağın bulunabilmesi için tüm kaynakların kullanıldığını ve ellerinden gelen bütün gayretin gösterildiğini sözlerine ekledi.

Parçalar uçağa ait olsa bile enkaza uluşmak zaman alabilir

Uzmanlar, Hint Okyanusu'nda uydular aracılığıyla belirlenen parçaların kayıp Malezya uçağına ait olduğunun saptanması durumunda bile enkaza ulaşma çalışmalarının uzun zaman alacağı görüşünde.

Batı Avustralya'nın başkenti Perth'in 2 bin 500 kilometre uzağında Hint Okyanusu'nda parçaların belirlendiği bölgede okyanus derinliğinin yaklaşık 3 bin 500 metre olduğu belirtildi.

Batı Avustralya Üniversitesi Oşinografi Profesörü Charitha Pattiaratchi, parçaların tespit edildiği bölgenin "Natüralist Platosu" olarak bilindiğini ve 400 kilometre uzunluğa, 250 kilometre genişliğe sahip bulunduğunu kaydetti.

Plato çevresindeki derinliğin ise yaklaşık 5 bin metre olduğunu dile getiren Pattiaratchi, "Hangi yoldan giderseniz gidin derin bir bölge" dedi.

Amerikalı oşinografi uzmanı Dr. Dave Gallo da Malezya uçağının parçaların belirlendiği bölgeye yakın bir yerde düşmesi ihtimali değerlendirildiğinde arama çalışmalarının yıllar alabileceğini belirterek, 2009 yılında Atlas Okyanusu'na düşen Fransız Havayolları'na ait uçağın bulunmasının yıllar aldığını söyledi.

Gallo, Hint Okyanusu'nda parçaların belirlendiği bölgenin daha geniş ve zor bir alan olduğu için uçağa ulaşma çabalarının da yıllar sürebileceğini savundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.