1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MALİYE BAKANI NEDEN BUNU YAPIYOR?
MALİYE BAKANI NEDEN BUNU YAPIYOR?

MALİYE BAKANI NEDEN BUNU YAPIYOR?

“hayır vermem” diyor....Devletin koyduğu yasalarla,

A+A-

 

Devlet eliyle mağduriyet

Gaziverenli üretici Sevgi Yınal’ın hala ölen hayvanları tazmin edilmedi. Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, yasal olarak “haklıdır tazmini gerekir” deyip onay verirken, Maliye Bakanı Zeren Mungan “hayır vermem” diyor.

Devletin koyduğu yasalarla, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin uğradıkları zarar ziyanın tazmin edilmesi gerekirken, hatta çoğu üreticilerin zararı karşılanırken, bir süredir mağdur edilen Gaziverenli üretici Sevgi Yınal’ın hala ölen hayvanları tazmin edilmedi.

Tarım Bakanlığı’ndan elde edilen resmi belgelerde, bakan Önder Sennaroğlu’nun Yınal Ailesini haklı görüp tazmin bedeli 17 bin 798 TL’nin ödenmesini istemesine rağmen, Maliye Bakanı Zeren Mungan’dan ret yanıtı geldi.

Mungan, yaptığı uygulamalarla vatandaşları mağdur ettiği gerekçesiyle halkın ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Veteriner Dairesi tespit yaptı

Tarım Bakanlığı’ndan elde edilen bazı belgelerde üretici Sevgi Yınal’ın ölen hayvanların tespitinin tarihleriyle Veteriner Dairesi tarafından yapıldığı ve bu kayıtların Tarım Bakanı tarafından onaylanmasının ardından 3-4 yıl geçmesine rağmen Maliye Bakanlığı tarafından ödenmediği belirtildi. Güzelyurt Veteriner Dairesi’nin 29 Kasım 2013’te Lefkoşa Veteriner Dairesi’ne gönderdiği resmi yazıda Sevgi Yınal’a ait hayvanların 15 Aralık 2010 ile 28 Temmuz 2011 tarihleri arasında telef olduğu, ölen hayvanların kulak (küpe) numaraları ile listelendiği bildirildi.

Zarar gören çoğu hayvancı ödendi

Tüm bu verileri toplayan Tarım Bakanlığı, bahse konu üretici Sevgi Yınal’ın ölen hayvanlardan dolayı mağdur olduğu ve bu mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlar Kurulu’nun verdiği kararları gösterdi.

Tarım Bakanlığı üreticisine destek için, Bakanlar Kurulu’nun K(11) 752-2011 sayı ve 06-07-2011 tarihli kararı uyarınca 1 Temmuz 2011 – 31 Aralık 2011 tarihleri arasında bahse konu hastalıklardan hayvanların zarar gördüğünü ve bu zarar gören üreticilerin devlet tarafından tazmin edildiğini örnek gösterdi. Ancak Tazmin Komisyonu’nun toplanarak çalışmaya başlaması ve hastalıklı hayvanları itlaf etmeye 29-07-2011 tarihinde başlaması nedeniyle Sevgi Yınal’a 15-12-2010  -  28-07-2011 tarihleri arasında ölen küçükbaş hayvanları için hiçbir tazminat ödenmediği belirtildi.
Maliye Balanı Zeren Mungan ret etti
Tarım Bakanlığı, Yınal Ailesinin sağlık problemleri ve maddi zorluklar içerisinde olduğu, yaşadığı mağduriyetin de giderilmesi gerektiği düşüncesiyle Bakanlar Kurulu’na bir önerge sundu. Yınal Ailesine, 10 Aralık 2013 tarihinde 114/8 2/26 – 46/82 /19-13 /1367 sayılı önergede, ölen hayvanların Veteriner Dairesi tarafından belirlenen ağırlıklarına göre tespit edilen tazmin bedeli 17 bin 798 TL’nin ödenmesi belirtildi. Ancak Bakanlar Kurulu’na sunulan bu önerge Maliye Bakanı Zeren Mungan tarafından onay görmeyerek reddedildi.


Maliye Bakanı Zeren Mungan tepki alıyor
Evlerinin tek geçim kaynağı hayvancılık olan Yınal Ailesinin 4 ile 10 yaşları arasında dört çocuğu var. Bir çocukları engelli olan Yınal Ailesi, hayvanları telef olduktan sonra sıkıntıya düşmüş ve hayvanlarına arpa almak için aldıkları krediyi de ödeyemeyip, baba Aygün Yınal cezaevine girmişti. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin çabalarıyla sabah girdiği cezaevinden öğleden sonra çıkarılan Aygün Yınal, bu kez geçen hafta yine bir mazbata dolayısıyla cezaevine girme tehlikesi yaşadı. Av. Ayşe Öztabay, arkadaşı Av. Damla Demir’in katkılarıyla bu mazbata miktarının da ödendiğini ve Aygün Yınal’ın cezaevine girmesinin önüne geçildiğini ifade etti.
Ancak hakkı olduğu halde Yınal Ailesinin alacağının tazmin edilmesinin önüne geçtiği iddia edilen Maliye Bakanı Zeren Mungan vatandaşlardan büyük tepki topluyor.

 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.