1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MALİYE BAKANLIĞI'NDAN FLAŞ MAAŞ AÇIKLAMASI
MALİYE BAKANLIĞI'NDAN FLAŞ  MAAŞ AÇIKLAMASI

MALİYE BAKANLIĞI'NDAN FLAŞ MAAŞ AÇIKLAMASI

Maliye Bakanlığı'ndan Flaş Maaş Açıklaması

A+A-

Maliye Bakanlığı, kamudaki Şubat ayı  maaş ödemeleri ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, Türkiye'den Ocak ve Şubat ayları için kaynak aktarılmadığını, yerel gelirlerle maaşların ödeneceğini duyurdu. Açıklamada emekli maaşları yarın, kamu maaşlarının ise pazartesi günü ödenmesi için çalışma yapıldığı  ifade edildi.

Açıklamanın tam metni şöyle;

Kamuoyu tarafından bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetleri arasında kamu maliyesinin bütçe açığına katkıları da içeren ekonomik ve mali protokoller imzalanmaktadır.

Bu protokollerin sonuncusu 26 Ocak 2013 tarihinde 2013 - 2015 dönemi Ekonomik ve Mali Protokolü olarak imzalanmış olup 31 Aralık 2015 tarihinde son bulmuştur.

Ancak 2016 – 2018 dönemini kapsayacak olan Ekonomik ve Mali işbirliği Protokolü ile 2016 Mali Yılını kapsayan Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sağlanacak olan kredi ve hibelerin kullanımına ilişkin protokol henüz imzalanmamıştır. Bu nedenle de bugün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye 2016 yılının Ocak ve Şubat aylarında herhangi bir şekilde kaynak aktarımı yapılamamıştır.

Özellikle her mali yılın başında karşılaşılan sıkıntıların aşılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından özellikle kamu maliyesinin desteklenmesi hususunda kaynak aktarımının bu yıl için yapılamamış olması nedeniyle Maliye Bakanlığı olarak yerel gelirlerle giderlerimizi karşılama zorunluluğu ile karşı karşıyayız.

Geride bıraktığımız son 5 (beş) yılı incelediğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin mali protokoller kapsamında kamu maliyesine 2015 yılında ilk 2 (iki) ayda 80.000.000 milyon, 2014 yılında ilk 2 (iki) ayda 65.000.000 milyon, 2013 yılında ilk 2 (iki) ayda 61.191.000 milyon, 2012 yılında ilk 2 (iki) ayda 200.550.000 milyon, 2011 yılında ilk 2 (iki) ayda 164.616.245 milyon, 2010 yılında ilk 2 (iki) ayda 148.146.282 milyon TL kaynak aktardığı görülmektedir.

mb24216.jpg

Tablo: 2010-2016 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kamu Maliyesi’ne Katkıları

Kamu maliyesi son 3 yılda Türkiye Cumhuriyeti’nden her yıl için 61 - 80 Milyon seviyesinde katkı alırken 2010-2012 döneminde 100 milyon TL’nin üzerinde 200 Milyon TL’ye varan katkılar alınmıştır.

Hükümetimiz, orta vadede yerel gelirlerimizle giderlerimizi karşılayabilecek güçlü bir kamu maliyesi yapısı oluşturmayı hedeflemektedir. Gelinen aşamada ise son yıllardaki olumlu gelişmelere rağmen henüz cari bütçemizi kendi yerel gelirlerimizle karşılayacak düzeye ulaşabilmiş değiliz. Yıllar itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nden kamu maliyesine destek mahiyetinde tedarik edilen kaynakların azalmakta olduğu yukarıda paylaşılan bilgilerle de teyit edilmektedir. Maliye Bakanlığı olarak bu olumlu gidişatın devamlılık arz etmesi için sürdürülebilir ekonomiye geçiş çalışmalarının aralıksız devam etmesini ve 2016-2018 döneminde hükümet programımız ışığında yapısal dönüşümü hedefleyecek bir programla Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliğini bir koşul olarak değerlendirmekteyiz.

2016 yılı içerisinde Ocak itibarıyla 2015 yılına ait 13. maaş ödemelerinin gecikmeli de olsa herhangi bir borçlanmaya gitmeden tamamen kendi yerel kaynaklarımızla ödenmiş olması dikkate değer bir husustur. Yine bu sürede 2016 yılında yürürlüğe giren yeni Belediyeler Yasası çerçevesinde tüm belediyelerimize devlet katkıları eksiksiz yerine getirilmiş olup Şubat 2016 katkıları da gününde yapılacaktır. Kamu maliyesinden maaş alan başta engellilerimiz, şehit eşi, malul, malul gazi, ebeveynler ve sosyal yardım maaşı alanlar olmak üzere tüm maaş ödemelerimizde herhangi bir gecikmenin ciddi sosyal ve siyasal yaralara yol açabileceğinin bilinciyle yoğun çalışmalarımız devam etmektedir.

Bakanımız Birikim Özgür de katıldığı bir televizyon programında Türkiye Cumhuriyeti ile protokolün henüz imzalanmamış olmasından kaynaklanan sıkıntıyı şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşarak yerel gelirlerimizle ödemelerimizi gerçekleştirebilmek için azami gayret içerisinde olduğumuzu belirtmiş, sosyal medya ortamındaki bir soruya karşılık da yine aynı çerçevede çalışmalarımızın devam ettiğini ortaya koymuştur.

Söz konusu bilgilendirmelerin siyasi amaçlar doğrultusunda gözdağı verme, tehdit ve benzeri maksatlarla yapıldığı yönündeki yorumlara ilişkin ise Sayın Bakanımız teessüflerini belirtmekte ve konunun hassasiyetinden hareketle söz konusu yorumlara ilişkin değerlendirmeyi kamuoyunun takdirine bırakmaktadır.

Gelinen aşamada, yaptığımız çalışmalar sonucunda yarın (25 Şubat 2016) itibariyle devletten emekli aylığı alanların Şubat 2016 maaş ödemeleri gerçekleştirilecek olup Pazartesi (29 Şubat 2016) ise kamu çalışanlarının Şubat 2016 maaşlarının eksiksiz ödenebilmesi için yoğun çalışmalarımız devam etmektedir.

 

 

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.