1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAMALI: "FUTBOLDA SÖZLEŞME SİSTEMİ TEKRAR GETİRİLMELİDİR"
MAMALI: "FUTBOLDA SÖZLEŞME SİSTEMİ TEKRAR GETİRİLMELİDİR"

MAMALI: "FUTBOLDA SÖZLEŞME SİSTEMİ TEKRAR GETİRİLMELİDİR"

“Bosman Olayı” futbolun milat taşıdır. Bu olay sonrası Avrupa’da ve ardından dünyada futbolcular deyim yerindeyse kulüplerin kölesi olmaktan kurtulmuş, özgürleşmişlerdir.

A+A-

“Bosman Olayı” futbolun milat taşıdır. Bu olay sonrası Avrupa’da ve ardından dünyada futbolcular deyim yerindeyse kulüplerin kölesi olmaktan kurtulmuş, özgürleşmişlerdir.

Eskiden futbolcular çalıştığı kulüple sözleşmesi bitmiş olmasına rağmen kulüp kendisine bir “Mal” gibi sahip çıkıp başka kulüple anlaşmasına engel olmaktaydı. UEFA ve FIFA’nın o dönemde yürürlükte bulunan Uluslararası Transfer Yönetmeliği, oyuncuların sözleşmesi bitse dahi transfer olabilmek için kulüp tarafından belirlenecek bonservis bedelinin ( Satış Bedeli ) futbolcunun transfer olacağı yeni kulüp tarafından ödenmesini şart koşmaktaydı.Ve tabii ki bu da serbest dolaşım hakkı ile çelişmekteydi. Sırf bonservis nedeniyle sözleşmesi bitse dahi futbolcunun transferi mümkün olamıyordu. Bu konuyu yargıya taşıyan Bosman’ı mahkeme haklı bularak “ Avrupa Birliği vatandaşı Futbolcuların, sözleşmelerinin bitiminin ardından bonservis gibi kısıtlamalarla transferlerinin engellenmesinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur” demiştir.

Bu karardan sonra tüm dünyada futbol transfer kuralları baştan aşağı değişmiştir. Dünya futbolunda artık futbolcu ile kulübün kendi aralarında yapacağı sözleşme esas alınmaktadır. Sözleşmenin süresi sona erdiğinde futbolcu dilediği kulübe serbestçe transfer olabilmektedir.

Büyük uğraşlar sonucu futbolumuz 1.7.2007 tarihinde dünyada ve özellikle Avrupa’da varolan transfer sistemini temel alan bir yapıyla sözleşme sistemini getirmişti. KKTC’de futbolculara kulüple anlaşma yapma fırsatı veren ve sözleşme süresinin sona ermesiyle serbestlik kazandıran yani artık özgür birer futbolcu olmalarını öngören bir sistem başlamıştı. Ancak bu çağdaş ve özgürlükçü yeni sistemin ömrü çok uzun olmadı ve 2010 yılında bu sistem dönemin federasyonu tarafından yıkılıp geriye dönüş yapılmıştır.

KTFF bugün KOP ile dünya futboluna açılım yapmak için çalışma içerisinde bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki dünya futboluna entegre olabilmenin baş koşulu bu sözleşme sistemine sahip olmaktan geçmektedir. Sözleşmeler ile karşılıklı hak ve yükümlülükler kayıt altına alınmakta, futbolcu haksızlığa uğraması halinde sözleşmesini feshedip serbest kalabilmekte, futbolcunun kulübe karşı olan sorumlulukları ve müeyyideleri somutlaşmakta ve futbol dünyasında dönen paralar bir nebze de olsa kayıt alına alınarak vergilendirilebilmektedir.

Bu noktada ülke futbolcularına ciddi bir sorumluluk düşmekte ve kaybettikleri sözleşme hürriyetini tekrar tesis etmek için etkin şekilde talepkar olmaları gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki, bu dünyada insan, mücadele ettiği ve hakları için savaştığı oranda, vardır.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ

(a). Av. Barış Mamalı - Başkan

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.