1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAMALI: “YASAL BOŞLUK NEDENİYLE ALICILAR CİDDİ MAĞDURİYET YAŞIYOR”
MAMALI: “YASAL BOŞLUK NEDENİYLE ALICILAR CİDDİ MAĞDURİYET YAŞIYOR”

MAMALI: “YASAL BOŞLUK NEDENİYLE ALICILAR CİDDİ MAĞDURİYET YAŞIYOR”

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ’NDEN TAŞINMAZ MAL ALIM-SATIMI UYARISI…

A+A-

“SATIN ALMADAN ÖNCE MUTLAKA AVUKAT YARDIMI ALIN”

Hukukun Üstünlüğü Hareketi yasal boşluklar ve geleneksel alışkanlıklar nedeniyle taşınmaz mal satın alan insanların ciddi mağduriyetler yaşadığını belirterek bazı uyarılarda bulundu.

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Av. Barış Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, satış bedellerini düzenli olarak ödemiş olan alıcıların koçan alamamaları ve mahkemelerin de çare üretememesinin ortaya çıkan mağduriyetlerin önemli bir sebebi olduğunu söyledi.

Mamalı, gayrimenkul satın almadan önce bir avukatın yardımından yararlanma alışkanlığının olmamasının yaşanan mağduriyetlerde önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Emlakçıların Kayıt ve İşlemleri Yasası’nda taşınmaz mal alımları hakkında bazı kurallar bulunduğuna işaret eden Mamalı, yasadaki bazı önemli kurallara değindi.

Taşınmaz mal alım-satımında yapılacak yazılı satış sözleşmelerinin avukatlar tarafından tanzim edilme zorunluluğu bulunduğunu belirten Mamalı yasal zorunluluk olmasına rağmen tapu dairelerinin bu noktada hassas davranmadığını savundu.

“EMLAKÇI YÜZDE 5’TEN FAZLA KOMİSYON ALAMAZ”

Mamalı, taşınmaz mal satışlarında ve kiralanmasında aracılık etmesi halinde emlakçının satış bedelinin yüzde 3’ünden ve toplam kira bedelinin yüzde 5’inden fazla komisyon ücreti alamayacağını vurguladı.

Mamalı, mal sahibi veya emlakçının, satıştan önce alıcıyı ilgili taşınmaz mal hususunda bilgilendirmekle yükümlü olduğunu, alıcıya satış konusu malın fiziki durumu, malın üzerindeki engeller ( ipotek, memorandum gibi ), kısıtlamalar ve imar durumu hakkında bilgi vermesinin yasa gereği olduğunu ancak çoğunlukla yerine getirilmediğini kaydetti.

“SÖZLEŞMEYİ TAPU DAİRESİ’NE KAYDETTİRİN"

Taşınmaz malın satışı nedeniyle yapılan sözleşmelerin 21 gün içerisinde ilgili tapu dairesine kayıt edilmeleri gerektiğini ve bunun alıcı açısından büyük önem taşıdığını belirten Mamalı, “Çünkü kaydedilen sözleşme nedeniyle mal sahibi söz konusu taşınmaz malı alıcının izni olmadan bir başka kişiye satamayacağı gibi üzerine de ipotek veya başka bir engel koyamayacaktır. Bu da alıcının ileride mağdur olmasını engellemeye yönelik bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı.

Mamalı, sıraladığı yasal zorunlulukların denetimsiz bırakılması nedeniyle gayrimenkul satışlarında alıcıların çeşitli mağduriyet tehlikesine açık bırakıldıklarını belirterek, taşınmaz mal satın almadan önce konu hakkında mutlaka bir hukuki danışmanlık hizmeti alınmasını tavsiye etti.

Mamalı, “Birikimlerini yatırarak satın almayı düşündükleri taşınmaz malın hukuki ve teknik niteliklerini önceden mutlaka araştırsınlar. Araştırıp bilgi sahibi olmadan ve satış sözleşmelerini imzalamadan önce bir hukukçunun gözetiminden geçirmeden gayrimenkul satın almasınlar” dedi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.