1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MANDELA'NIN HAYATINI KAYBETMESİ
MANDELA'NIN HAYATINI KAYBETMESİ

MANDELA'NIN HAYATINI KAYBETMESİ

efsanevi lider Nelson Mandela'nın hayatını kaybetmesi nedeniyle, New York'ta anma etkinlikleri düzenlendi.

A+A-

NEW YORK'TA YAŞAYAN BİR GRUP GÜNEY AFRİKALI VE AMERİKALI, MANDELA'YI ÇİÇEKLER VE MUMLARLA ANDI

EMPİRE STATE BİNASI'NIN IŞIKLARI MANDELA İÇİN GÜNEY AFRİKA BAYRAK RENKLERİNE BÜRÜNDÜ

Güney Afrika'da ayrımcılığın sonlanması, özgürlük ve adalet için mücadele eden efsanevi lider Nelson Mandela'nın hayatını kaybetmesi nedeniyle, New York'ta anma etkinlikleri düzenlendi.

New York Belediye Başkanlığı binası, eyalet binalarında ve Birleşmiş Milletler'de bayraklar yarıya inerken, Empire State'in ışıkları bugün Nelson Mandela için Güney Afrika'nın bayrak renklerinde ışıldadı.

Çoğunluğunu Güney Afrikalıların oluşturduğu kalabalık bir grup, Güney Afrika'nın New York Başkonsolosluğu önünde, vefat eden özgürlük mücadelecisi ünlü lider Mandela adına mumlar yakarak şarkılar söyledi.

Konsolosluğun önündeki anma etkinliğine gelen Güney Afrika asıllı siyahi Pumla Coagl, ağlamaklı bir ses tonuyla Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, ''Bir dönemin sonu. Onun için oy kullandık. Bizim Devlet Başkanımızdı'' derken yeni tanıştığı ve kol kola girdiği beyaz Güney Afrikalı sanatçı Courtneigh Cloud'a sözü verdi.

Genç sanatçı Cloud ise Mandela'nın vefatının odukça acılı bir durum olduğunu belirterek, Güney Afrikalı olmaktan büyük gurur duyduğunu bildirdi. Cloud, ''Ayrımcılığa karşı baş kaldıran birinin bulunduğu bir zamanın parçası olmaktan gurur duyuyorum. Onunla tanışabildiğim için gururluyum'' dedi.

New York şehri Eğitim Departmanı'na bağlı öğretmen olarak çalışan Güney Afrika asıllı Dmoli Ntula da Mandela için ''Bize özgürlüğü getiren kişidir'' ifadesini kullandı. Güney Afrika'da doğduğunu belirten Ntula, önceden siyasi nedenlerden dolayı oy kullanamadığını ancak 1994'te Mandela yönetime geldiğinde ilk defa kullandığı oyunu, onun için verdiğini söyledi.

Mandela'ya saygı için toplandıklarını belirten Ntula, Mandela'nın bütün Güney Afrika'da ırk ayrımına karşı çıktığını ifade ederek, ''Güney Afrika'nın orda kim yaşıyorsa onların olduğu'' düşüncesini taşıdığını bildirdi.

BELEDİYE BAŞKANI BLOOMBERG, MANDELA'NIN ADINI OKULA VERDİ

New York'un ünlü Impire State binası, Mandela'nın anısında, iki gün, Güney Afrika bayrağının mavi, kırmızı, sarı ve yeşil renklerine bürünürken, New York Belediye Başkanı Micheal Bloomberg, Mandela'nın 1990 yılında Brooklyn'de ziyaret ettiği okul yerleşkesinde açılan bir liseye, Nelson Mandela Sosyal Adalet Okulu adını koyacağını duyurdu. Bloomberg, Mandela'yı onurlandırmak için tüm New Yorkluları, bu hafta sonu gönüllü hizmette bulunmaya davet etti.

Harlem'deki ''Afrikan-Amerikan''ların performanslarını sergilediği ünlü Apollo Tiyatrosu'nda Mandela'nın öldüğü anons edilerek, ''Nelson Mandela 1918-2013. O dünyamızı değiştirdi'' ifadesine yer verildi.

New York'a değişik defalar gelen Mandela, en hatırlanan ziyaretlerinden birini, 11 Eylül saldırılarının ardından 2002 yılında New York'a destek vermek amacıyla gerçekleştirmişti. Mandela'nın 2005 yılındaki ziyaretinde ise Bloomberg, Mandela'ya şehrin anahtarını hediye etmişti.

ABD, Mandela'nın adını 2008 yılında terör listesinden çıkarmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.