1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MARAŞ BİR BEDEL OLMAMALI!
MARAŞ BİR BEDEL OLMAMALI!

MARAŞ BİR BEDEL OLMAMALI!

Kotak: “Maraş bir bedel olmamalı”

A+A-

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Dış İlişkiler Sekreteri Serhat Kotak, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Kotak, müzakere süreci, güven artırıcı önlemlerle ilgili yorumlarda bulundu.

Ceren ERCİH
Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Dış İlişkiler Sekreteri Serhat Kotak, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Kotak, müzakere süreci, güven artırıcı önlemlerle ilgili yorumlarda bulundu. Kotak, Maraş konusuyla ilgili belirsizliğin sürdüğü bir aşamada nasıl bir çözümün olması gerektiğiyle ilgili kritik yapılmasının kaçınılmaz olduğunu da belirten Kotak, Maraş’ın bir bedel olmaması gerektiğinin altını çizdi. Seçimler sonrasında Demokrat Parti Ulusal Güçler’de önemli ve köklü değişikliklerin yapılacağını ifade eden Kotak, partide Genel Sekreterliğin de değişebileceğini söyledi.
“HEPİMİZ HER AN BİR TEHLİKE ALTINDAYIZ”
Yeniden başlayan müzakere süreci ve sonrasında atılan bazı adımları değerlendiren Kotak, mayınlar konusunda Rum liderin yapmış olduğu paylaşımın kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi. Kotak, 41 yıldır mayınlarla yaşıyor olmanın bir insanlık suçu olduğunu ise şu sözlerle belirtti; “Bunun Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) değil de güveni ortadan kaldırıcı bir önlem diye algılanmalıdır. Rum tarafının yetkililerinin Kuzey’de bıraktıkları mayın tarlalarının haritaları var ve bunu 41 yıldır saklıyorlar. Aniden durup dururken bizim cumhurbaşkanlığı seçimlerimizin ardına yeni müzakere süreci başlayacak dendiği anda sanki bir hediyeymiş gibi allanıp pullanıp önümüze çıkarılıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bir insanlık suçundan bahsediyoruz burada. Eğer bu mayınların biz nerede olduğunu bilmiyorsak, KKTC yetkilileri de bilmiyorsa bu bizim için korkunç bir olay. Demek ki hepimiz her an bir tehlike altındayız. Biliyorsak ve bunu temizlemişsek en azından bununla ilgili bir açıklama yapılması gerekir diye düşünüyorum.”
“BUNUN BİR EKONOMİK GETİRİSİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”
Kapılardaki vize uygulamasının olumlu olduğunu ancak çok fazla abartılmaması gerektiğini de söyleyen Kotak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Alınan karar, Güney’den Kuzey’ e geçecek olan üçüncü uyrukluların, KKTC vatandaşı olmayanların biraz daha rahat geçebilmeleri için yapılan bir uygulama, korkunç derece abartılmaması gerekir diye düşünüyorum. Bunun bir ekonomik getirisi olacağını düşünmüyorum. Kuzey’e geçmeyecek adam zaten geçmeyecekti. Orada bir kâğıda ismini, soy ismini doldur bunun üzerine bir mühür vuralım dediğimiz için değil de zaten geçmek istemiyor, Rum’un belli bir protestosu var bu açıdan.”
“KUZEY’DE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE FUTBOL OYNAYABİLME ŞANSIMIZI GETİRİR”
Kotak, “Size göre gerçek güven yaratıcı önlemler nelerdir” sorusuna da yanıt verdi. Kotak, şunları kaydetti; “Gerçekten GYÖ bir yönetimin ya da diğer yönetimin elinde olup da karşısına engellediği şeylerin ortadan kaldırılması ile olur diye düşünüyorum. Örneğin; futbolda KOP konusu var, KTFF’nin gidip KOP’a üye olma ihtiyacı hissetmemesi lazım. Neden? Çünkü Güney’de UEFA ve FIFA nezlinde yapılan itiraz ve engellemelerin kaldırılması, Kuzey’de üçüncü ülkelerle futbol oynayabilme şansımızı getirir. Bunu yaptıklarında bu GYÖ olur.”
“MARAŞ BİR BEDEL OLMAMALI”
Maraş konusuyla ilgili belirsizliğin sürdüğü bir aşamada nasıl bir çözümün olması gerektiğiyle ilgili kritik yapılmasının kaçınılmaz olduğunu da belirten Kotak, Maraş’ın bir bedel olmaması gerektiğini şu sözlerle ifade etti; “Maraş bir bedel olmamalı, Maraş’ın ne olduğu bellidir ama bir de tartışmalı bir sahiplik konusu vardır. Türk Vakıf Arazisini alıp siz başkalarına peşkeş çekmişseniz İngiliz Yönetimi olarak bu o tapunun değerini düşürmez. Herkes Maraş’ı Rumlara verelim diyor ama Maraş’ın büyük bir bölümü yabancı şirketlerin tesisidir. Şimdi bu insanlarda yatırım yaptı, onlarında belli bir hakkı var. Ama çözülecekse bu her iki gerçek bağlamında çözülmesi lazım.”
“AKINCI’NIN EN BAŞINDAN BERİ BU NOKTAYI BOŞ BIRAKMAMASI GEREKİRDİ”
“Müzakere heyetini yeterli buluyor musunuz” sorusuna da yanıt veren Kotak, heyette bazı eksikliklerin olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Bence burada bir boşluk vardır. Sayın Özdil Nami belli bir çevrenin görüşünü masaya yansıtabilir, Sayın Akıncı’da öyle, ben bakıyorum müzakere ekibine, diyelim ki herşey istedikleri gibi gitti ve belli bir müddet sonra referanduma gidiyoruz. Referanduma giderken halkımız, bu müzakere heyetine baktığında halkımızın belli bir görüşte olanlar müzakere ekibine kuşkulu mu bakacak? Yoksa o müzakere ekibinde o görüşten de bir iki kişi olsaydı, o zaman bakıp da tamam, demek ki bu işler dedikleri gibi gidebiliyor mu diyecekti? Bence Sayın Akıncı’nın en başından beri bu noktayı boş bırakmaması gerekir diye düşünüyorum. Bence, cumhurbaşkanısınız ekibiniz sizi tanımlar, kucaklayıcı olup olmayacağınızı da ancak öyle gösterebilirdiniz.”
“ÖZERSAY ÜLKEMİZ İÇİN BİR KAZANIMDIR”
Cumhurbaşkanlığı seçiminin akabininde tüm gözlerin çevrildiği Kudret Özersay’la ilgili değerlendirmeler yapan Kotak, Özersay’ın son dönemde siyasi arenaya damga vuran bir aktör olduğunu ifade etti. Kotak Özersay için şunları kaydetti; “Sayın Özersay, cumhurbaşkanlığı adaylığından önce Toparlanıyoruz Hareketi ile attığı adımlarla bence son dönemlerde siyasi arenaya damgasını vuran kişidir. Belki de ülkemizde böyle bir şeye ihtiyaç olduğu için böyle olmuştur, belki de Sayın Özersay’ın kendi birikiminde topladığı unsurlardan dolayı bunu yapabilmiştir, bilmiyorum. Ama netice olarak ortaya çıktı ve arkadaşlar ben temzi siyaseti, temiz toplumu savunuyorum diye bri adım attı, Toparlanıyoruz’da. Buna cumhurbaşkanlığında müzakere heyetinde yıllardır verdiği hizmeti eklediğinizde akademisyen olarak birikimini ve uzmanlık dallarını eklediğinizde ortaya cidden iyi bir paket çıkmış. Ülkemiz içinde bir kazanımdır.”
“GENEL SEKRETİRİN DEĞİŞMESİ SÖZ KONUSU”
Kotak, Özersay’ın gerekli değerlendirmeleri yapmak için temaslarda bulunmasına hak verdiğini da söyledi: Demokrat Parti’nin yeni bir siyasi parti oluşması halinde siyaset sahnesinden silineceği yönündeki iddiaları da değerlendiren Kotak, bu görüşe katılmadığını belirtti. Milletvekillerinin partiye geliş ve gidişlerinin partiye zarar verdiğini ve kendisini de bezdirdiğini ifade eden Kotak, partide önemli ve köklü değişikliklerin yapılacağını söyledi. Kotak, sözlerini şöyle tamamladı; “Bazı tüzük değişikliklerimiz vardı. Bunların çalışmalarını yapıyoruz. Oluşturulan yeni komiteler var bunlara akademisyen ve genç ağırlıklı oluşturuluyor. Parti programları kelime kelime gözden geçirilerek o gereken vizyonun yapılması gereken vurgulandırılması yapılacak. Parti içerisinde yeni yapılandırılmalara da gidilecek. Genel Sekreterin değişmesi de başka şeylerde söz konusu.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.