1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MARAŞ YERLEŞİME AÇILSA
MARAŞ YERLEŞİME AÇILSA

MARAŞ YERLEŞİME AÇILSA

Halkın görüşleri alındı;

A+A-

Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakereler yeniden başlarken, kapalı Maraş kentinin ‘Güven yaratıcı Önlemler’ çerçevesinde yerleşime açılacağına ilişkin haberler, bölge halkını da heyecanlandırdı.

Mağusa İnsiyatifi Başkanı Dr. Okan Dağlı, Maraş’ın açılması halinde adadaki  ekonomik sıkıntıların ortadan kalkacağını ve işsizliğe çare olacağını söyledi.

Kapalı bölgeye yakın yerlerde oturan vatandaşların hemen hepsi kentin yerleşime açılması halinde ekonominin canlanacağını kabul etmekle birlikte, bazıları “biz nereye gideceğiz?” sorusuna yanıt aradı.

Aktarılan görüşler şöyle:

Dr. Okan Dağlı ( Mağusa İnsiyatifi Başkanı): 

“Bizim Mağusa İnsiyatifi olarak 3-4 yıldan beri savunduğumuz bir paket var. Çözüme katkı koyacak bir takım güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesini savunduk,  bunlar aynı zamanda iki toplumun yakınlaşmasını sağlayacak olan önlemlerdi. İki liderin son olarak kabul ettiği ortak metin üzerinde de güven arttırıcı önlemlerin uygulamaya konması ile ilgili bir madde bulunmaktadır. Bu çerçevede biz Mağusa bölgesinin ciddi olarak bir barış potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz ve iki toplumun bir birine olan güvenini artırıcı bir takım olguların Mağusa’ dan başlayarak hayata geçirilebileceğini düşünüyoruz. Bu önlemler içerisinde Maraş’ın Türk ve Rum belediyelerinin de bir araya gelmesi ile yasal sahiplerine iade edilecek sürecin başlatılmasını, Mağusa Limanından direkt ticaretin başlatılmasını ve Ercan Havaalanınının uluslararası uçuşlara açılmasını sayabiliriz.

“Maraş, doğalgaz kadar etkili olur”

Kapalı Maraş’ ın açılma süreci 3-4 yıl sürecek bir zaman dilimini kapsamaktadır, 40 yıldır atıl durumda bulunan Maraş iki tarafın yerel yönetimlerinin, şehir plancılarının ve mimarlarının uzun süre üzerinde çalışmasını gerektirecek bir konumdadır. Biz bu sürecin başlatılmasını istiyoruz.  Bu süreç başlatıldığı zaman iki toplumun yukarıda saydığım örgütleri, bilim adamları ve meslek sahipleri bir araya gelerek bir sinerji yaratacaklardır. Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde  veya sonrasında açılacak bir Maraş’ın ekonomik olarak en az bölgedeki doğalgaz kadar ciddi bir aktivite ve zenginlik yaratacağını düşünüyoruz. Gerek Maraş’ ın inşa sürecinde, gerekse turizm faaliyetlerine başlanması tüm adadaki işsizliğe çare olacağını ekonomi ile uğraşan herkes ifade etmektedir.

Vatandaş ne dedi?

Tevfik Aydın:

Anlaşma taraftarıyım ancak Maraş’ın verilmesine karşıyım, orda Türk malları da mevcut. Ben Derinya bölgesinde oturuyorum ve benimde oturduğum yer hazine malıdır. Kapalı Maraş açılırsa bölgeye katkısı büyük olur, iş sahaları açılır, ekonomiye katkısı olur,  esnafa katkısı olur, ben araba tamircisiyim bana bile çok büyük katkısı olacağına inanmaktayım.

Sezai Çam:

Maraş’ın Rumlara verilmesine karşıyım, ben kapalı Maraş’ın hemen yanında 2 dönümlük bir arazi aldım üzerine ev yaptım dolayısı ile verilmesini istemiyorum.  Açılırsa ekonomimize ve esnafa büyük katkısı olacağına inanıyorum.Ama kendimi de düşünüyorum.

Cengiz Gök:

Kapalı bölgenin açılmasına sıcak bakıyorum ancak oturduğumuz yerlerin verilmesini ve göçmen duruma düşmemizi istemiyorum. Kapalı Maraş’ın açılması durumunda bölgee bir canlılık olacağına inanıyorum, yeni iş sahaları doğacaktır ve ekonomi canlanacaktır,  ayrıca esnafa faydası olacağı ve bölgeyi geliştireceği inancındayım.

Ali Buda:

 Karşılığında bişey alacaksak verilmesine karşı çıkmam ancak karşılıksız olarak verilmesin. Eğer Kapalı Maraş açılır ise bölgede işsizlik azalır , esnaf canlanır, ticaret artar, ulusararası yatırım olur. Sadece inşa aşamasında bile bölgenin 10 yıllık kalkınması gerçekleşir.

Hüseyin Yıkılmaz:

Kıbrıs Türklerinin önünde çözüm için en büyük engel Kapalı Maraş’tır, benim bildiğim kadar ordaki mülk sahiplerinin çoğu yabancıdır ve ben esas sahiplerine geri verilmesi şartı ile açılmasını destekliyorum. Maraş açılır ise ulaşım kolaylığından dolayı güneyden gelecek turist sayısının hepimize yeteceğini düşünüyorum, ayrıca  ekonomimiz canlanacak, esnafın işleri açılacak, yeni iş sahaları doğacak ve gençlerin işsizlik sorunu bitecektir.

Meryem Karip:

Aslına bakacak olursak gerçek sahiplerine verilmesi gerekmektedir. Türke ait olan mal Türke Ruma ait olan Ruma yabancı ya ait olan mal yabancıya verilsin. O şekilde açılır ise destekleriz. Eğer Kapalı Maraş açılır ise bölgemiz oldukça canlanacak, ekonomik olarak katkısı olacak ve esnafın işleri açılacaktır. Kapalı Maraş’a  yakın bir bölgedeyiz ve şu an dışarı baktığınızda tek bir insan dahi göremezsiniz,  Kapalı Maraş’ ın açılması halinde buraların oldukça canlı olacağına inanıyorum.

Cemal Kaya:

Maraş’ ın Rumlara verilmesine olumlu bakıyorum, bir an önce Kıbrıs sorununun çözülmesi için Maraş’ın gerçek sahiplerine verilmesini istiyorum. Kapalı Maraş açıldığı taktirde  turizm sektörü ve ekonomimiz bir anda canlanıp yükselecek ve sıkıntılarımız bitecektir, ekonomiye katkı sağlayacak ve güler yüzlü insanlar ile karşılaşacağız o yüzden bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyorum.

Hulusi İpekçioğlu: 

Yıllarca boş kalmış bir bölge artık açılıp gerçek sahiplerine verilsin veya bizim devletimiz açsın, eğer açılır ise bölgemize çok yararı olur,  Maraş gibi yer dünyada çok azdır, dolayısı ile turist akını olur ve ekonomimiz canlanır refah içerisinde yaşarız.

Ramadan Sanıvar:

Kalıcı bir çözüm olması halinde Maraş’ın ortak olarak kullanıma açılacağına inanmaktayım, açılması halinde Maraş bölgesi  yabancı yatırımcıların, dünyanın bir çok yerinden gelen turistlerin ilgi odağı olacaktır. Kanaatimdir ki Federasyon oluşması halinde Maraş hem Kıbrıslı Türk, hem de Kıbrıs Rum devletlerinin ortak bir yerleşim yeri olacaktır.

Maraş Bölgesi’nin açılması Kıbrıs’a büyük fayda sağlayacaktır, özellikle ekonominin şu anki durumdan çok çok ilerde olacağını, istihdamın artacağını, işsizlik oranının düşeceğini düşünüyorum. Dünya tarafından Kıbrıs’ın daha çok tanınacağı ve önemli bir yere sahip olacağı düşüncesindeyim. Ayrıca Maraş açılır ise inşaat sektörü de canlanacaktır.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.