1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MARAŞ’IN İADESİ BOŞ BİR MESAJ DEĞİL, GEREKLİLİK”
“MARAŞ’IN İADESİ BOŞ BİR MESAJ DEĞİL, GEREKLİLİK”

“MARAŞ’IN İADESİ BOŞ BİR MESAJ DEĞİL, GEREKLİLİK”

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Maraş’ın iadesinin boş bir mesaj değil, aksine “gereklilik” olduğunu söyledi.

A+A-

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Maraş’ın iadesinin boş bir mesaj değil, aksine “gereklilik” olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Londra’da Başpiskopos Makarios ile ilgili düzenlenen bir etkinlikte konuşma yapan Fotiu, Maraş’ın yasal sahiplerine iadesinin, boş bir mesaj değil, doğrudan müzakerelerin de ihtiyacı olan, Türk tarafının Rumlarla bir arada yaşama;  tek uluslararası kimlik, vatandaşlık ve birleşik bir devlet çatısı altında ortak bir gelecek inşa etme ve bir arada yaşama niyetini ortaya koyacak bir gereklilik olduğunu kaydetti.

Fotiu, her ne kadar ekonomik krizin içinde olsalar da, egemenlik haklarından taviz vermeyeceklerini ve halkın güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir anlaşmaya imza koymayacaklarını belirtti.

Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki 12. Parselde bulunan doğalgazla ilgili baskılarının boşa çıkacağını ifade eden Fotiu, doğalgazda izledikleri stratejiyle, baştaki enerji planları zemininde hareket ettiklerini ve doğalgazla Kıbrıs sorununun çözümü çabalarını asla birleştirmeyeceklerini vurguladı.

Fotiu, çözüm olması durumunda, denizaltı zenginliklerinin halkın tümüne, yani hem Kıbrıslı Türklere hem de Rumlara hizmet edeceğini de kaydederken, geçmişteki “bölücü sendromları” aşarak, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için ortak milli süreç şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bölgedeki yeni dinamiğin ve farklılaşmış jeopolitik çevrenin, bununla birlikte Güney Kıbrıs’ın Güneydoğu Akdeniz’de istikrar unsuru olarak yükselmiş rolünün, Kıbrıs sorununda tutum değiştirme gerekliliği doğmasına sebep olduğunu belirten Fotiu, Yunanistan ile işbirliği içerisinde, siyasi konjonktürlerin yarattığı fırsatlardan faydalanarak çözüme gidilmesi çağrısında bulundu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.