1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MARAŞ’IN İADESİ ÇÖZÜM UMUDUNU CANLANDIRACAK”
“MARAŞ’IN İADESİ ÇÖZÜM UMUDUNU CANLANDIRACAK”

“MARAŞ’IN İADESİ ÇÖZÜM UMUDUNU CANLANDIRACAK”

Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüşmesinin ardından dün de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le biraraya geldi.

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüşmesinin ardından dün de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le biraraya geldi.

Alithia gazetesi: “Maraş’ın İadesi Çözüm Umudunu Canlandıracak” başlığı altında verdiği haberinde, Birleşmiş Milletlerin (BM), Kıbrıs Rum tarafının, kapalı bölge Maraş önerisi aracılığıyla Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin çözüm için umutlarını yeniden canlandırmanın yollarını aradığını belirtti ve Downer’in dün Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalara yer verdi.

Haber göre Downer açıklamasında, kapalı bölge Maraş önerisini “birçok kişiyle görüştüğünü ve görüşmeye devam edeceğini” belirterek öneriyi Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na da ileteceğini söyledi.

Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin ve uluslararası toplumun umutlarını yeniden canlandırmak ve iki taraf arasında güveni yeniden inşa etmek için çok çaba gerektiğini vurgulayan Downer, “herhangi bir konuda varılacak herhangi bir anlaşmanın yardımcı olacağını” vurguladı.

Downer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte yeni bir heyecan kıvılcımı bulmamız, insanların umutlarını canlandırmamız ve 39 yıl sonra bir şeylerin olacağına ilişkin olumlu ve mantıklı beklentilerin varlığını sağlamamız gerekir. Başkan’ın (Anastasiadis) fikirleri var ve biz bu fikirlere karşı değiliz. BM olarak, bu süreçte yeni bir heyecan kıvılcımı, yeni bir enerji, beklenti ve umut hissi olmasını isteriz ve eğer Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar, Türkiye, Yunanistan ve diğer ülkeler, bu kıvılcımı verebilecek girişimler bulabilirlerse BM olarak bunu memnunlukla karşılarız”.

Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşmenin, Salu günü iki tarafın müzakerecisi Andreas Mavroyannis ve Osman Ertuğ’la yenilen yemek temelinde gerçekleştiğini belirten Downer, müzakerelerin başlama tarihine henüz karar verilmemesine karşın, ön hazırlığın doğru ve yeterli şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Downer, BM olarak “ön hazırlığın kalitesinden memnun olduklarını ve iki lider buluştuklarında görüşmelerinin verimli olacağını” ifade etti.

Müzakerelerin kaldığı yerden mi başlayacağı şeklindeki bir soruya karşılık Downer “bu konuya girmek istemediğini, çok fazla hazırlık yapılmasının gerektiğini” söyledi.

Downer, “Müzakerelerin sonuca nasıl ulaşacağı konusunda taraflar arasında uzlaşı olmasının önemli olduğuna inanıyorum ve bu başarılana kadar müzakereler başlayamaz” şeklinde konuştu.

Liderlerin müzakerelerdeki temsilcileri Ertuğ ve Mavroyannis’le Salı akşamı yapılan yemekli görüşmede “liderlerin ilk görüşmesine nasıl hazırlanılacağına dair iyi bir görüş alış verişi gerçekleştiğini ancak hazırlığın doğru yapıldığından emin olunması için önümüzdeki günlerde gerek müzakerecilerin birbirleriyle gerekse BM’yle görüşmelerinin gerçekleşeceğini” belirten Downer, müzakere masasına ilk hangi konunun getirileceğinin belirlenip belirlenmediği yönündeki bir soruya ise “henüz o aşamaya gelmedik” yanıtını verdi.

Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomiye etkisinin sorulması üzerine ise Downer, “bu konudaki genel görüşünün, Kıbrıs sorununun çözümünün Kıbrıs ekonomisine devasa bir ivme kazandıracağı yönünde olduğunu” ifade etti.

Politis gazetesi haberi: “İyimserlik Arıyorlar – Downer Kıbrıs Rum Tarafının Önerilerine Olumlu Yaklaşıyor” başlıkları altında verirken Rum hükümetinin, Downer’in gerek Maraş gerekse çözümün ekonomiye katkısına ilişkin açıklamalarından memnuniyet duyduğunu yazdı.

Gazete, Downer’in Kıbrıs sorununun çözümünün “Kıbrıslı Türklerin ekonomisi de dahil olmak üzere, ekonomiye devasa bir ivme kazandıracağını ve doğalgaz sanayinin gelişmesi için daha iyi bir ortam oluşturacağını” söylediğini de aktardı.

Downer’in ifadelerinin Rum hükümetinin görüşleriyle örtüştüğünü vurgulayan gazete, Downer’in yarın Ankara’ya giderek Davutoğlu’yla görüşeceğini ve Maraş önerisini gündeme getireceğini belirtti.

ANASTASİADİS BAŞKANLAR KONSEYİ’Nİ TOPLUYOR

Öte yandan gazete, Anastasiadis’in bugün, Rum siyasi parti başkan ve temsilcilerinden oluşan Başkanlar Konseyi’ni toplayarak Downer’le görüşmesi hakkında bilgi vermesinin beklendiğini belirtti.

Gazete ayrıca, Mavroyannis ve Ertuğ’un bugün Lefkoşa’daki BM’nin ofisinde buluşmalarının beklendiğini de vurguladı.

Simerini gazetesi haberini: “Alexander Downer Memorandumu – BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanı Kıbrıs Sorunuyla Ekonomiyi İlişkilendirdi – Maraş Davutoğluna” başlıkları altında verdi.

RUM SİYASİ PARTİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Gazete, Downer’in açıklamalarında Kıbrıs sorununun çözümünü Kıbrıs’ın ekonomik sorunlarının çözülmesiyle ilişkilendirdiğine vurgu yaptığı haberinde, Downer’in özellikle “Kıbrıs Türk ekonomisine” ilişkin sözlerinin Rum siyasi partilerinin tepkisini de çektiğini belirtti.

Habere göre DİKO milletvekili Nikolas Papadopulos dün yaptığı açıklamada, “sadece doğru, fonksiyonel ve kalıcı bir çözümün ekonomiye ivme kazandıracağını” savundu ve Downer’in “bölücü yaklaşımının Kıbrıslı Türklerin ekonomisine değinmesiyle de ortaya çıktığını” öne sürdü.

Papadopulos ayrıca, Downer’in, Güney Kıbrıs’ın doğalgaz sanayisinin gelişmesinin Kıbrıs sorununun çözümü sürecinden etkilenmediğini kabul etmesi gerektiğini belirtti.

EURO.KO ve Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nden yapılan açıklamalarda ise Downer’in özellikle ekonomi konusundaki açıklamaları “kabul edilemez” şeklinde nitelendirildi ve Downer’le müzakere sürecinin sonuca ulaşamayacağı iddia edildi.

Rum Vatandaşlar Hareketi ise, Downer’in, çözümle doğalgaz konusunu ilişkilendirerek Kıbrıs Rum tarafının çıkarlarını baltaladığını öne sürdü.

Fileleftheros gazetesi haberini: “Sahaya Çıkmadan Önce İyi Antrenman – Ekonomi ve Doğalgazla Oyun – ‘Downer Go Home’ Cümlesini Hatırlattılar” başlıkları altında yansıttı.

Gazete, Downer’in “ortamı şimdiden bozmak istemediği ve özellikle Kıbrıs Rum tarafıyla köprü kurmak istediği” yorumunda bulunurken, Mavroyannis ve Ertuğ’un ise bugün ara bölgede Lefkoşa Havaalanı’nda buluşacaklarını yazdı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.