1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “MARONİT KARDEŞLERİMİZ DE ZENGİNLİĞİMİZDİR.''
“MARONİT KARDEŞLERİMİZ DE ZENGİNLİĞİMİZDİR.''

“MARONİT KARDEŞLERİMİZ DE ZENGİNLİĞİMİZDİR.''

Başbakan İrsen Küçük, Koruçam’da sakin Maronitlerin Lapta Belediyesi işbirliğinde düzenlediği İkinci Aziz George Festivali’nin açılışına katıldı.

A+A-

KÜÇÜK: “MARONİT KARDEŞLERİMİZ DE ZENGİNLİĞİMİZDİR. ONLARIN KÜLTÜRÜ HER ZAMAN İÇİN KKTC’DE YERİNİ BULMUŞTUR”

Başbakan İrsen Küçük, Koruçam’da sakin Maronitlerin Lapta Belediyesi işbirliğinde düzenlediği İkinci Aziz George Festivali’nin açılışına katıldı.

Yaklaşık 150 Maronit’in ikamet ettiği köyde yarın da devam edecek olan festivalle, hem Aziz George’u anmak hem de Koruçam’dan ayrılarak başka bölgelere yerleşen Maronitleri tekrardan bölgeye çekerek kültürel mirasın yaşatılması amaçlanıyor.

Festivalde geleneksel ürünlerle gıdaların sergilenmesi ve satışı yanında, geleneksel müzikli eğlenceler düzenlendi.
 
Başbakan Küçük’e festivali ziyaretinde Maliye Bakanı Ersin Tatar, Girne Kaymakamı Gürkan Kara ve Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy da eşlik etti.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük, köy kahvesinde yer alan açılışta yaptığı konuşmasının başında Maronitlere Yunanca hitap etti.

Daha sonra konuşmasına Türkçe devam eden Küçük, “Bu festival, Maronit dostlarımızı bir araya getirmesi açısından önemli olmuştur” dedi.

KKTC’de inanç ve dillere saygı duyulduğunu ve faklı dinlerin bir zenginlik olarak görüldüğünü kaydeden Başbakan Küçük, “İnsan haklarını her şeyin önünde tutan bir anlayış ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Dolayısı ile Maronit kardeşlerimiz de zenginliğimizdir. Onların kültürü her zaman için KKTC’de yerini bulmuştur” dedi.

NAMSOY

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy da, 1974 öncesi düzenli olarak yapılan Aziz George Festivali’nin 35 yıl aradan sonra köy muhtarlığı işbirliği ile geçen yıldan itibaren tekrardan düzenlenmeye başladığını belirtti.

11’inci yüzyılda adaya gelen Maronitlerin gelenek, görenek, dil ve azizlerine bağlılıklarını da beraberinde getirerek, adadaki kültürlere renk kattıklarını belirten Namsoy, “Sizlerin varlığı bizlere ayrı bir özellik katarak, beldemizi farklı dinlerin ve kültürlerin kesişme noktasına getirmiştir” dedi.

Namsoy, “Böylece tüm adaya yayılmış olan Maronitleri bir araya getirmiş olup kültürel ve dini mirasınızı koruyarak, sosyal paylaşım ortamı yaratmış olmaktayız” dedi.

SKULLO

Koruçam Muhtarı Antonis Skullo (Hasanaki) de açılış konuşmasında, Karpaz, Koruçam ve diğer iki köyde yaşayan Maronit’lerin uyum içerisinde yaşadığını belirtti.

“Maronitler, kendi köylerinde yaşamayı, kendi köylerindeki kiliselerinde ibadet etmeyi ve atalarına yakın olmayı istemekteler” diyen Skullo, Lapta Belediye Başkanı ve Girne Kaymakamı’na katkılarından dolayı teşekkür etti.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.