1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MARS'TA OLAĞANDIŞI GÖRÜNTÜ
MARS'TA OLAĞANDIŞI GÖRÜNTÜ

MARS'TA OLAĞANDIŞI GÖRÜNTÜ

NASA’nın kafasını karıştıran gizemli taş

A+A-

Kızıl Gezegen’de 2004’ten bu yana keşif görevinde bulunan Opportunity uzay aracı, olağandışı bir manzarayla karşılaştı. Kış boyunca yerinden kımıldamayan keşif aracının önünde, tuhaf bir taş belirdi. Taşın nasıl Opportunity’nin karşısına çıktığı ise bilinmiyor.

 

Güneş panelleri sayesinde yaklaşık 10 yıldır Mars’taki gözlemlerine devam eden Opportunity, NASA’yı şaşkına çeviren fotoğraflar yolladı. Kasım 2013’ten bu yana yerinden kımıldamayan Opportunity’nin aynı bölgeye ait fotoğraflarında, daha önceden uzay aracının yanında olmayan bir taş ortaya çıktı.

NASA’nın web sayfasında verdiği bilgiye göre, Opportunity’nin Sol 3536 (Mars günü) tarihli fotoğrafında görülmeyen taş, Sol 3540 tarihli fotoğrafta aniden kendini gösterdi.

‘Pinnacle Island’ adı verilen taş, internette büyük tartışmalar başlattı. Taşın nereden geldiğine dair kesin bir bilgi sunulamazken, bazıları kozmik nesnenin bir meteroit, yani düşen bir meteorun parçası olduğunu savundu. Teoriye göre, Mars’a düşen bir meteor parçalandıktan sonra, parçalarından bir tanesi Opportunity’nin dibine kadar geldi.

Bir diğer teoriye göre, Opportunity Sol 3540’da manevra yaparken taşa çarptı ve görüş alanının içine yuvarladı. Söz konusu gün, Opportunity ‘Cape Elizabeth’ adı verilen bir hedefe doğru yön değiştirmişti.

 

3 AYI FAZLASIYLA GERİDE BIRAKTI
Endeavour Krateri’nin ‘Solander Noktası’nda olan Opportunity, 2004 yılında Mars’a ikizi Spirit ile inmiş ancak kardeşi birkaç hafta sonra devre dışı kalmıştı.

Görev süresi 3 ay olarak belirlenen uzay aracı, tam 10 yılı geride bırakırken, Kızıl Gezegen’deki su varlığı ve organik yaşam izleri hakkında çok önemli bulgular elde etti.

Mars toprağındaki kimyasalları analiz etmesini sağlayan donanımı bulunan Opportunity, ilk su izine yine 10 yıl önce rastlamıştı.

ntvmsnbc

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.