1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MASAL BİTTİ!
MASAL BİTTİ!

MASAL BİTTİ!

Masal bitti!

A+A-

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, tükenen çözüm umutları ile birlikte bugüne kadar hem sağ hem sol partilerin arkasına saklandığı çözüm masalının da sonuna gelindiğini kaydetti.

  Özlem ÇİMENDAL

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, tükenen çözüm umutları ile birlikte bugüne kadar arkasına saklanılan çözüm masallarının da sonuna gelindiğini kaydetti. Şafaklı, uluslararası hukuka girmeden de yapısal önlemlerin hayata geçirilerek evin içinin toparlanmasının mümkün olacağını dile getirdi.

 

“Hem sağ hem sol partiler de artık masalın sonuna geldi”

Bugüne kadar uluslararası hukuka girme ve çözüm masalını anlatan hem sağ partiler hem de sol partilerin artık masalının sonuna gelindiğinin farkına vararak, gerçekçi ekonomik önlemleri hayata geçirerek toplumun menfaatine yönelik adım atması gerektiğini ifade eden Şafaklı, “Artık yolun sonuna gelinmiştir bundan sonra yapılacak olanlar bugüne kadar çoktan yapılması gereken ancak bu masalın ardına saklanılarak ertelenen gecikmiş şeylerdir. Bir an evvel fiiliyata geçilerek, evin içini toparlama operasyonu yapılmalıdır” dedi.  

 

“Gerekirse teknik heyet oluşturulup KKTC motivesi artırılarak denetlenmeli”

 Şafaklı, Türkiye’nin de bu aşamadan sonra KKTC’ye oksijen borusu uzatmak ve mevcut sistemin devamını sağlamak yerine, hayata geçirilmeyen protokollerin takibini yaparak, gerekli motivasyonu oluşturarak, kontrollü bir sistem hatta gerekirse teknik kadro oluşturarak, işleyişin denetimini yaparak, uygulanması elzem kararların hayata geçirilmesini sağlaması gerektiğini savundu. 

 

“Bugüne kadar popülizm ve mevcudiyet devamı için çözüm masalı sürdürüldü”

Bugüne kadar sol partilerin de sağ partilerin de çözüm masalını popülizm ve mevcudiyetlerinin devamı için kullandığına işaret eden Şafaklı, çözüm söylemleri ile KKTC’nin bir anda değişerek uluslar hukuka uygun çağdaş bir yapıya kavuşmasının hayalden öteye geçemeyeceği gerçeğinin de ezelden beri her kesimce bilinmesine rağmen bugüne kadar bu oyunun devam ettirildiğine değindi.

 

“Uluslararası hukukun parçası olmadan da toplum yararına icraat yapılabilir”

Uluslararası hukukun parçası olmasına rağmen açlıkla mücadele eden ülke örneklerinin de varlığına dikkat çeken Şafaklı, uluslararası hukuka girmeyle dünya standartları ve refahının yakalanamayacağının, önemli olanın bunun devamı ve gerekliliğini yerine getirmek olduğunu vurguladı.  

 

 

“Yıllardır yerimizde sayıyoruz”

Şafaklı, gelinen aşamada bu rahatsızlığın en açık göstergesini oluşturduğunu dile getirdi. Şafaklı, “Yıllardır almamız gereken önlemleri, yapısal programları uygulamada gerekli icraatları yapmada o kadar etkisiz ve iradesiz davrandık ki artık infial yarattı” dedi. 

 

“İyileştirmeler gerektiği gibi yapılmadı”

Yıllardır imzalanan protokollerin ekonomide, trafikte, sanayide birtakım önlemler ve kamu kurum ve kuruluşlarında verimlilik ve ekonomik tedbirler bakımından alınacak önlem ve iyileştirmelerin hayata geçirilmediğinden de bahseden Şafaklı, popülizm ve çıkar odaklı birtakım faaliyetlerin daha ön plana çıkmasının dezavantajlarının yaşandığını kaydetti. 

 

“Bu yıl sağlık ve eğitimde geriye gittik”

Ticaret Odası’nın her yıl hazırladığı rekabet edebilirlik raporunun da sorunların çözülemediğini ve devam ettiğini gösterdiğini ifade eden Şafaklı, “Bu yıl sağlıkta ve üretimde geriye gitmişiz. Yıllardır hiçbir protokolün gereğini yerine getirmedik. Trafik, eğitim ve daha birçok konudaki keşmekeşlik devam ediyor” şeklinde konuştu.

 

 “Kamu hala kaynakları tüketen pozisyonda”

KKTC’nin etkin ve verimli çalışacak bir ekonomiye acil ihtiyaç duyduğunun bir gerçek olduğunu hatırlatan Şafaklı, “Mali disiplin sağlanamadı, reel sektörün rekabet edebilecek dinamikler sağlanamadı. Kamu hala kaynakları tüketen bir pozisyonda. Kamu günden güne içinden çıkılmaz bir hal alıyor ve bunların düzeltilmesi için ortaya bir irade koyamıyoruz. Etkin verimli işleyen bir kamu onu da etkin işleyebilmesi için idari yargı ve mali denetimin olması gerekir, ama biz bunların hiçbirini yapmadık. Ve bunların sonucu olarak bu peşkeşler, rüşvetler ve şaibeler baş gösterdi” ifadelerini kullandı. 

 

“Şeffaf bir denetim sistemimiz yok”

Şeffaf ve iyi bir denetim sisteminin olmadığı bir ortamda peşkeş, popülizm, yolsuzluk iddialarının artmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Şafaklı, “Bu sistem doğru yönetilemediği için  Türkiye’nin olaylara karşı tepkisi de artıyor” şeklinde konuştu. 

 

“Çağdaş toplumun olmanın gerekliliklerinden çok uzağız”

 Şafaklı, yabancı yatırımcı noktasında da yanlış algı oluşturulduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Toplumun gözünde yabancı yatırımcı, sömüren, asimle eden ve düşman gören bir imaja büründü. Siyasi arenada itibar kaybı yaşanırken, yabancı yatırımcı da gelişmelere bağlı olarak intiba kaybı yaşadı. Bunlar da modern bir toplum olma yolunda ne kadar basiretsiz olduğumuzun bir göstergesidir” dedi. 

 

“Türkiye’nin verdiği sana ekonomi ile değil, katma değerle yükselmemiz lazım”

KKTC ekonomi sisteminin kısır bir döngüye girdiğini vurgulayan Şafaklı, “Gerekli önlemler alınmadığı için ekonomi büyüsün, büyüyen ekonomide pay artsın ve asgari ücretten herkes nemalansın, ekonominin yarattığı katma değerle, Türkiye’nin verdiği sanal ekonomi ile değil, bunun yarattığı katma değerle yeniden yaratmak yerine, bu kısır döngü içerisinde verimsizliğimizle devleti kemiren bazı olguların derinleşmesi bizi daha da kötüye götürüyor” ifadelerini kullandı.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.