1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MASAYA KAĞITLAR KONULDU”
“MASAYA KAĞITLAR KONULDU”

“MASAYA KAĞITLAR KONULDU”

Bir basın mensubunun sorusuna karşılık, müzakerecilerin dünkü toplantısında,

A+A-

EROĞLU, MÜZAKERELERDE ÖZLÜ KONULARA GEÇİLMESİ VE TARAFLARIN KARŞILIKLI ÖNERİLER SUNMASINI BAŞLANGIÇ OLARAK İYİ BULDUĞUNU İFADE ETTİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakerelerde, dün, özlü konulara geçilmesi ve tarafların karşılıklı öneriler sunmasını, başlangıç olarak iyi bulduğunu ifade etti.

Eroğlu, bugün, Baf Türk Birliği’nin yeni yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti.

BAF TÜRK BİRLİĞİ’NDEN DESTEK...

Baf Türk Birliği Başkanı Mehmet Yulaf, kabulde, Cumhurbaşkanı’na, yeni yönetim kurulu olarak nezaket ziyaretinde  bulunmak ve müzakerelerde  tam desteklerini ifade etmek istediklerini belirterek kabul için teşekkür etti.

Baf kökenli Kıbrıslı Türklerin geçmişte birçok kez göç yaşadığını ve bundan maddi manevi zarar gördüğünü anlatan Yulaf, bu yeni süreçte, minimum göç, iki kesimlilik, egemen iki eşit devlet ve Türkiye’nin garantörlüğü konusunda hassas olduklarını; bu çerçevede yürüttüğü müzakerelerde ve sonrasında olası bir referandumda da Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yanında olacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, Birliğin desteğinin kendisi için önemli olduğunu ifade ederek teşekkür etti.

Göçmen durumuna düşmüş ve bunun sıkıntılarını yaşamış, şehitler vermiş olan Baf kökenlilerin göçmenliğin ne demek olduğunu iyi bildiğini söyleyen Eroğlu, dolayısıyla yeniden başlayan müzakerelerde toprağın önemi ve minimum sayıda yer değiştirme olması yönündeki talep ve hassasiyetlerine müzakere masasında dikkat ettiklerini  vurguladı.

“Halkımızı zor durumda bırakacak bir anlaşma arayışında değiliz. Bilakis bu 40 yıl içinde yaşananları, bugün var olan gerçekleri dikkate alarak bir anlaşma arayışı içerisindeyiz” diyen Eroğlu, ancak anlaşmanın iki taraf arasında yapıldığına ve KKTC halkının anlaşma arzusunu ortaya koyduğuna işaret ederek, samimi şekilde kalıcılığına inandıkları bir anlaşma için çalıştıklarını kaydetti.

“MASAYA KAĞITLAR KONULDU”

Kabulde, bir basın mensubunun sorusuna karşılık, müzakerecilerin dünkü toplantısında, Türk tarafının mülkiyet ve kamu yönetimiyle ilgili; Rum tarafının da federal yetkilerle ilgili öneriler ortaya koyduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, önemli olanın, bir sonraki görüşmede, masaya konulan bu kağıtların değerlendirilerek mutabakata varılması olduğunu belirtti. Eroğlu şöyle konuştu:

“Masaya kağıtlar konulmuştur. Bir hafta, bu kağıtları inceleme, değerlendirme ve yakınlaştırma niyeti varsa yakınlaştırma uğraşları içerisine girme şansı vardır. Onun için, gelecek hafta yapılacak toplantıda, eğer bu kağıtlarımızdaki düşüncelerimizi; Güneyin ve Kuzey’in düşüncelerini bir noktada buluşturabilirsek -gerçi zaman zaman karşılıklı köprü kurucu öneriler de veriliyor- bunu yaptığımız takdirde diğer başlıklara geçme şansımız olur. Ancak müzakereler bu şekilde ilerleyebilir. Onun için iyi bir başlangıçtır diyebilirim.”

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.