1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MASAYA OTURMADAN BİR ŞEYLERİ CEBİNE KOYMAYA ÇALIŞIYOR”
“MASAYA OTURMADAN BİR ŞEYLERİ CEBİNE KOYMAYA ÇALIŞIYOR”

“MASAYA OTURMADAN BİR ŞEYLERİ CEBİNE KOYMAYA ÇALIŞIYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Önce oturur masaya anlaşırsın, sonra ortak açıklama yaparsın...Yok sen

A+A-

ÖZYİĞİT: “BAĞIŞ’IN KIBRISLI TÜRKLERDEN BU ŞEKİLDE BİR BENZETMEYLE BAHSETMESİNİ KINIYORUZ”

“MARAŞ’IN BM GÖZETİMİNDE GERÇEK SAHİPLERİNE VERİLMESİ BİR GÜVEN ARTIRICI ÖNLEM OLARAK DÜŞÜNÜLMELİ”

EROĞLU: “ANASTASİADİS ORTAK AÇIKLAMADA ISRARCI OLARAK MASAYA OTURMADAN BİR ŞEYLERİ CEBİNE KOYMAYA ÇALIŞIYOR”

“MARAŞ ARTIK 6 BAŞLIKTAN BİRİ OLAN ‘TOPRAK” BAŞLIĞI ALTINDA KONUŞULACAK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Önce oturur masaya anlaşırsın, sonra ortak açıklama yaparsın...Yok sen önceden masaya oturmadan bir şeyleri alacak cebine koyacaksın; sonra masaya geleceksin...Bu ‘müzakere’ olmaktan çıkar” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Cemal Özyiğit başkanlığındaki Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) heyetini kabul etti.

Cumhurbaşkanlığında saat 10.00’da gerçekleşen kabulde, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit partisinde yeni göreve başlayan yönetim konusunda bilgiler de verdi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Özyiğit yaptığı konuşmada, TC Başmüzakerecisi Egemen Bağış’ın Kıbrıslıları bir hayvan benzetmesiyle anmasını şiddetle kınadı ve bunun kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Kıbrıs konusunda Genel Sekreter Ban Ki-Moon’un 77 sayfadan ve 3 kategoriden (anlaşılan, anlaşmaya yakın ve anlaşılmayan konular) oluşan belgesinin ele alınması ve 1977’den bu yana müzakerelerde gelinen noktayla ilgili ortak bir açıklama yapılması gerektiğini kaydeden Özyiğit, anlaşılamayan noktaların da belirtilerek bunların toplum katında da tartışılmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Bir buçuk yıldır dondurulan görüşme sürecinin yemekli toplantılar dışına çıkmasının gerektiğini de ifade eden Özyiğit, Maraş’ın BM gözetiminde açılması ve gerçek sahiplerine verilmesinin de artık güven artırıcı bir önlem olarak gündeme gelmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

Özyiğit, Kıbrıs sorununa çözüm bulunamaması nedeniyle dış göçün arttığını kaydederek, İngiltere veya Avustralya’ya göçün tersine dönmesi için çözüm ve barış sürecinden olumlu sonuç alınması gerektiğini vurguladı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da,  Özyiğit’in Genel Başkanlığını kutlayarak, kolay gelsin dileklerini sundu ve TDP’nin tartışma sürecini genel seçimler öncesi yaşamasından dolayı rahat bir genel kurul geçirdiğine işaret etti.

Müzakerelerde 50 yıllık bir dönemin geride kalmak üzere olduğuna dikkat çeken Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının hem Pérez de Quéllar hem de Annan planlarına “evet” dediğini, Rumların bu “evet”i unutturmaya çalışırken Türklerin de bunu yaparak kendi kendini suçlamaya çalıştığını söyledi.

Eroğlu “En uzlaşmaz görünen ben P.D. Quéllar belgesini meclisten geçirdim” diyerek uzlaşmaz olanın Rum tarafı olduğunu, Annan Planı’na “evet” diyen Anastasiadis’in ise şimdi “Annan Planı yoktur” diyerek masaya oturmaya çalıştığına dikkate çekti.

Eroğlu Rum lider Anastasiadis’le BM yetkilileri olmaksızın yapılan resmi görüşmede, Türk tarafının düşüncelerinin aktarılması yanında 2 de öneri sunulduğunu ifade ederek, bugüne kadar masaya gelmek için kimsenin bir ortak açıklamada ısrar etmediğini söyledi.

Eroğlu, “Önce oturur masaya anlaşırsın, sonra ortak açıklama yaparsın...Yok sen önceden masaya oturmadan bir şeyleri alacak cebine koyacaksın; sonra masaya geleceksin...Bu ‘müzakere’ olmaktan çıkar... Ortak açıklama fikri Anastasiadis’ten çıktı. Ben BM’den gelen ortak açıklamayı kabul etmiştim fakat kendisi etmediği için bu metin ortada dolaşmaya başladı” ifadelerini kullandı.

2014’ün ilk çeyreğinde anlaşmayla birlikte eş zamanlı referandum istediklerini belirten Eroğlu, bir ortak açıklamaya gerek olmadığını, ve masaya oturmaya hazır olduğunu yineledi.

Kıbrıs Türk tarafının eski Rum Yönetimi lider Papadopulos’a Maraş’ın açılmasına karşılık, Ercan’ın uluslararası uçuşlara açılması ve KKTC üzerindeki ambargonun kalkması önerisinin yapıldığını fakat bunun kabul görmediğini anımsatan Eroğlu, 40 sene bu önerinin masada bekletilemeyeceğini şimdi Maraş’ın ancak müzakere masasında “Toprak” başlığı altında görüşülebileceğini kaydetti

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.