1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MATEMATİK ONLARDAN SORULUR
MATEMATİK ONLARDAN SORULUR

MATEMATİK ONLARDAN SORULUR

Aritmetik hesaplama artık sadece insana özgü bir şey değil...

A+A-

Aritmetik hesaplama artık sadece insana özgü bir şey değil; maymunlar da hesap yapabiliyor.

Bundan birkaç yıl önce araştırmacılar makakların, kendilerine uygulanan seslerin veya flaş ışıkların sayısını yaklaşık olarak hesaplayabildiklerini ortaya koymuşlardı.

Harvard’dan bir araştırma ekibi, bu tespiti biraz daha ileri götürerek maymunlara bir takım semboller kullanarak toplama yapmayı öğretmeyi başardı.

Araştırmacılar önce makaklara 0'dan 25'e kadar olan sayıları belli sembollerle öğretmeye çalıştı. Makaklar bu aşamayı geçince de bu sefer onlara iki sembol arasında seçim yapabilecekleri dokunmatik ekranlar gösterildi. Bir süre sonra makakların daha çok olan ödülü alabilmek için değeri yüksek olan sayıları öğrendiği tespit edildi. Örneklerden birinde, makaklara bir seçenekle 4+5 diğerinde ise 8 sunuldu ve makakların 4+5 seçeneğini tercih etmeyi öğrendiği görüldü.

Makakların aritmetik hesap yapma kapasitesi şimdilik sadece onlara özgü bir durum ancak başka hayvanlarda da aynı özelliğin olup olmadığı henüz bilinmiyor. Fareler, şempanzeler, muhabbetkuşu da sayı kavramı olan hayvanlar. Belki onların da nesnelerin nicelikleri arasında kıyaslama yapabilme özellikleri olabilir.

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.