1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MAVİ BALİNA KKTC'DE DE DEHŞET SAÇIYOR!
MAVİ BALİNA KKTC'DE DE DEHŞET SAÇIYOR!

MAVİ BALİNA KKTC'DE DE DEHŞET SAÇIYOR!

Uzmanlar aileleri uyardı!

A+A-

Dünyada yüzlerce gencin ölmesine neden olan “Blue Whale”, yani “Mavi Balina” oyunu, KKTC'de de oynanmaya ve korkunç sonuçlara yol açmaya başlandı. Uzmanlar, aileleri, çocuklarının oynadığı oyunları kontrol etmeye çağırdı

Ceren ÖZBİL

İntihar oyunu olarak adlandırılan ve oyunculara, “bileklerini kes”, “arkadaşının boğazını sık”, “yüksek bir binadan aşağıya atla” gibi talimatların verildiği “mavi balina ” oyunu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) de yaygınlaşmaya başladı.

Son bir hafta içerisinde ülkede bu oyunu oynadığı bilgisine ulaşılan bir çocuğun, arkadaşının boğazını sıktığı ve başka bir çocuğun da bileklerini kestiği bildirildi.

Psikologlar, ailelerin, çocuklarının oynadıkları oyunları denetlemeleri ve bilgisayarlarında “mavi balina ” gibi tehlikeli oyunlar tespit etmeleri durumunda, bu oyunu hemen silmeleri gerektiğini söylüyor.

Kognitif Davranışçı Terapi Merkezi Psikologları Deniz Erkal ve Selen Üstüner, ailelere, çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeyi, çocuklarının oynadığı oyunları denetlemelerini tavsiye etti.

Yapıcısı 3 yıl hapis cezası aldı

Gençler arasında yayılan ve dünya çapında yüzlerce intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyunun yaratıcısı, Rusya'da, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2016 yılı kasım ayında tutuklanan 21 yaşındaki Rusya vatandaşı Philipp Budeikin, çıkarıldığı son duruşmada, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımladı.

50 güne yayılmış çeşitli görevlerden oluşan "oyunda", gençlere, kendilerine acı vermeleri, korku filmi izlemeleri, gece yarısı uyanmaları gibi talimatlar veriliyor.

Son "görev" olarak ise kendi hayatlarına son vermeleri isteniyor.

Erkal: Çocukların bu gibi oyunları oynamasına izin verilmemeli

Uzman Psikolog Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal, son bir hafta içerisinde, kendilerine, ikisi özel, biri de devlet okulundaki öğrencilerin "mavi balina" adlı oyunu oynadıkları ve tehlikeli davranışlar sergilediği yönünde bilgi ulaştığını anlattı.

Bu oyunları oynayan çocukların şiddet davranışları sergilemeye başladığından söz eden Erkal, oyunun içeriğinin zaten şiddet davranışları içerdiğini belirtti. Erkal, şöyle konuştu:

“Oyunun içeriği zaten giderek artan şiddet davranışları emretmesidir. Çok tehlikeli bir durum.

Çok küçük bir nüfusuz, hızlı yayılabilir. Türkiye'de iki, üç intihar vakası olduğunu biliyoruz. Adada hızla yayılmasını engellemek için ailelerin çok acil olarak bilinçlenmesi ve çocuklarını denetlemesi gerektiğini düşünüyoruz”.

“Aileler çocuklarının oynadığı oyunları incelemeli”

Ailelerin, çocuklarının oynadığı oyunları denetlemesi gerektiğini kaydeden Erkal, bir oyunun isminin "Google" yazıldığında bilgilerine ulaşılabileceğini belirtti. Erkal, şöyle devam etti:

“Sadece mavi balina değil, internette şiddet içeren ve online olarak oynanabilen birçok oyun var. Bu oyunlar şiddet davranışları gösteriyor. Bu nedenle de çocuklarda şiddet davranışları artıyor. Yapılması gereken, çocukların oynadığı her oyunun isminin "Google" yazılarak incelenmesidir. Orada bu oyunların kaç yaş grubu için olduğu, ne içerdiği gibi bilgiler var. Yapılması gereken ilk işlerden bir tanesi de budur. Oyunun denetlenmesi, oyunun incelenmesidir”.

“Evlerdeki internet kullanımı sınırlandırılmalı”

Evlerdeki internet kullanımlarının da sınırlandırılması gerektiğini belirten Erkal, evlerde sınırsız internet olduğunda, ailelerin çok yorgun olduğu günlerde, çocuklarının istedikleri gibi interneti kullanmalarına izin verebileceğini belirtti.

Erkal, internetin sadece "mavi balina" oyunu açısından değil, bağımlılık açısından da ciddi sıkıntılar yaratabileceğinin altını çizdi.

Deniz Erkal, internet bağımlılığının kumar, uyuşturucu gibi bağımlılıkların da ilk adımı olabileceğinin uyarısını yaptı.

Üstüner: Aileler, çocuklarının bilgisayarlarını kontrol etmeli

Uzman Psikolog Kognitif Davranış Terapisti Selen Üstüner, ailelerin öncelikle "mavi balina" oyununun ne olduğunu öğrenmesi gerektiğini kaydetti.

Bu oyunun içerisinde kesme, kendini öldürme gibi şiddet içeren davranışlar bulunduğunu vurgulayan Üstüner, şöyle dedi:

“Ciddi anlamda tehlikeli bir oyun. Ailelerin bir an önce yapması gereken, çocuklarının bilgisayarlarına bakıp, öncelikle bu oyunun var olup olmadığını denetlemektir. Sadece bu oyun değil, diğer oyunların da içerikleri kontrol edilmelidir”.

“Oyun denilip çok fazla önemsenilmiyor”

Ailelerin "ne de olsa oyun" diyerek çocuklarının oynadıkları oyunları kontrol etmediğine değinen Üstüner, şunları kaydetti:

“Artık geldiğimiz nokta, çocuğun ciddi anlamda kendine zarar vereceği bir noktadır. Şu andan itibaren aileler, çocuklarının hangi oyunları oynadığını kontrol etmeli. Eğer "mavi balina" ya da benzer bir oyun varsa, bu oyunun ortadan kaldırılması ve silinmesi gerekiyor”.

“Saatlerce odadan çıkmıyorlarsa, ne yaptıkları bilinmeli”

Özellikle ergenlikteki gençlerin saatlerce odalarından çıkmadığını kaydeden Üstüner, bu çocukların odalarında ne yaptıklarının aileleri tarafından bilinmesi gerektiğini belirtti.

Oyun alışkanlıklarının çocukları artık okula gitmek istememe, ders çalışmama gibi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Selen Üstüner, “Artık bağımlılığın yaşı düştü. Çok küçük yaşlardan itibaren bu çocuklar bağımlı diyebileceğimiz kategorinin içine giriyor aslında... Bunlar da çok önemli şeyler. İnternet bağımlığı diye başlar ve ilerleyen yaşlarda şekil değiştirir, kumar ve uyuşturucu bağımlığına dönebilir” şeklinde konuştu.

“Anne ve babalarıyla iletişim önemli”

Bir çocuğun evinin içinde kendini oraya ait hissetmemesinin, sevilmediğini düşünmesinin, takdir görmemesinin, oyun alışkanlığının başlamasına neden olabileceğini ifade eden Üstüner, ailelerin, çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Üstüner, “Çocuklar, anne ve babadan göremediği ilgi açığını oyunla kapatmaya çalışıyor” dedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.