1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. MAYISTA HAYAT PAHALILIĞI YÜZDE 0.29
MAYISTA HAYAT PAHALILIĞI YÜZDE 0.29

MAYISTA HAYAT PAHALILIĞI YÜZDE 0.29

MAYISTA EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI BEZELYE, LİMON VE ÇİLEKTE GÖRÜLÜRKEN; EN FAZLA UCUZLAYAN MALLAR DA DOMATES, ÇARLİSTON BİBER VE DOLMALIK BİBER OLDU

A+A-

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), mayıs ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 0.29 olarak açıkladı.

Mayısta en yüksek fiyat artışı bezelye, limon ve çilekte görülürken; en fazla ucuzlayan mallar da domates, Çarliston biber ve dolmalık biber oldu.

DPÖ Müsteşarı Ali Korhan tarafından yapılan yazılı açıklamada, DPÖ’nün, tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla beş ilçede, önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay yayınladığı Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’nde, bir önceki aya göre yüzde 0.29, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1.80 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.71 değişim gerçekleştiği belirtildi.

EN YÜKSEK FİYAT ARTIŞI ALKOL VE SİGARADA…

DPÖ verilerine göre, ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 4.87 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

Aynı dönemde, giyim ve ayakkabıda yüzde 3.57; lokanta ve otellerde yüzde 2.37; eğitimde yüzde 0.56; mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinde yüzde 0.42; eğlence ve kültürde yüzde 0.25; konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 0.19; sağlıkta yüzde 0.07; haberleşmede yüzde 0.02 artış olurken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.15; çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.54, ulaştırmada ise yüzde 0.10 düşüş gerçekleşti.

182 MADDE ZAMLANDI, 89 MADDE UCUZLADI

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 182 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 89 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

REKOR BEZELYEDE

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; yüzde 57 ile bezelye, yüzde 40.45 ile limon ve yüzde 26.47 ile çilek oldu. En yüksek fiyat düşüşü ise; yüzde 66.38 ile domates, yüzde 56.93 ile Çarliston biber ve yüzde 51.45 ile dolmalık biberde görüldü.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.