1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MAYMUN SELFİE’Sİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI!
MAYMUN SELFİE’Sİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI!

MAYMUN SELFİE’Sİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI!

MAYMUN SELFİE’Sİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI!

A+A-

İnternet ansiklopedisi Vikipedi, bir maymununun çektiği “selfie” nedeniyle İngiliz doğa fotoğrafçısı David Slater ile telif savaşına tutuştu.

2011 yılında maymunları doğal ortamlarında fotoğraflamak için Endonezya’ya giden Glouchestershirelı fotoğrafçı Slater, bir an için fotoğraf makinasını dişi bir makak maymununa kaptırdı. Maymun, kamera ile oynarken bir dizi selfie çekti.
 
Slater maymunun çektiği fotoğraflardan en başarılılarını internete yükledi ve bu fotoğraflar sosyal medyada on binlerce kez paylaşıldı.  Tüm dünyada tanınır hale gelen fotoğraflar sonunda  Vikipedi’nin kullanımı serbest olan resim, ses ve diğer çoklu ortam belgelerini depoladığı Vikimedya Ortak (Wikimedia Commons) isimli platforma yüklendi.
 
Fotoğrafların kendisine ait olduğunu ve bu nedenle onları kullanmak isteyen tüm kurumların kendisine belli bir telif ödemesi gerektiğini savunan David Slater, Vikipedi’den yetkililer ile iletişime geçerek fotoğrafın derhal Vikimedya Ortak’dan kaldırılmasını talep etti.
 
Vikipedi ise “Fotoğraf’ın bir bir maymun yani insan olmayan bir canlı tarafından çekildiğini, bu nedenle de kimsenin bu fotoğraf üzerinde telif hakkı iddia edemeyeceğini” söyledi.
 
Konu ile ilgili İngiliz Times gazetesine konuşan Slater, kaybettiği telif gerlirleri için Vikipedi’ye dava açmaya hazırlandığını söyledi ve “ Tüm argümanlarını teknik bir detaya dayandırıyorlar. Bu fotoğrafın tüm hakları benim üzerimde ancak deklanşöre maymun bastığı için telif hakkının ona ait olduğunu iddia ediyorlar!” dedi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.