1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECHUL BİR KAYBIN KEMİKLERİ BULUNDU
MECHUL BİR KAYBIN KEMİKLERİ BULUNDU

MECHUL BİR KAYBIN KEMİKLERİ BULUNDU

70 kişilik toplu mezardan çıkan kayıpların kalıntılarının teslimi 2014 yılı başından itibaren başlayacak

A+A-

Kıbrıs Rum kesiminde, 1963–64 döneminde kaybolan Yunanlı bir kişinin kimliğinin DNA metoduyla tespit edildiği ve bunun, o dönemden bu yana kayıp olan Yunanlıların sayısının, bugüne kadar bilindiği gibi, bir değil iki kişi olduğu anlamına geldiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Hamitköy’de yaklaşık 16 kişinin kalıntıları bulunduğu zaman, bunlardan bir tanesinin, Kayıp Şahıslar Komitesine sunulan 42 kişilik kayıplar listesinde yer alan, Yunanlı Nikolas Camcı olduğunun düşünüldüğünü yazdı.
Yapılan araştırmaların akabinde, bunun başka bir Yunanlı olduğunun tespit edildiğini kaydeden gazete, bu gelişmenin bahse konu kayıpların sayısını 43’e yükselttiğini belirtti.

Öte yandan bu listeye bir de Kıbrıslı Rum’un eklendiği belirtilirken, bu kişinin 1963–64 kayıplarından olmadığı ve Türkler tarafından 1967 yılında kaçırıldığı iddiasından söz edildiği ifade edildi.

Eldeki bilgilere dayanarak, “bugüne kadar 155 yedek asker ve asker, 43 Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) askeri, 3 polis, 82 de Kıbrıs Rum vatandaşının kalıntılarına, DNA metoduyla tespit edildiğini” anlatan gazete, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında hayatını kaybeden Rumlarla ilgili unsurlara da yer ayırdı.

Bu dönem hayatını kaybedenlerden, 19 yedek asker ve 40 vatandaşa kimlik tespiti yapıldığını kaydeden gazete, toplam 352 Kıbrıslı Rum’a kimlik tespiti yapıldığını, bunlardan bir tanesinin de 63–64 döneminden olduğunu belirtti.
Bilindiği gibi, Kıbrıs Rum tarafının başlangıçta bin 610 kayıp beyan ettiğini ifade eden gazete, akabinde bu listeden 126 kişinin çıkarıldığını anlattı.
Böylece geriye bin 493 Kıbrıslı Rum kayıp kaldığını ve bunlardan 312’sinin kimliğinin tespit edildiğini belirten gazete, listeden çıkarılan 126 kişiden 31’ine kimlik tespiti yapıldığını ekledi.

“Hayatını kaybeden 555 Kıbrıslı Rum’un durumu”

Kayıpların dışında, 1974’te hayatını kaybeden 555 Kıbrıslı Rum’un durumlarının da dosyalandığını yazan gazete, bunlardan 59’unun kimliklerinin tespit edildiğini ifade etti.

Kıbrıs Rum kesiminde 135 kişinin kalıntılarının bulunduğunu ve bunlara kimlik tespiti yapıldığını ifade eden gazete, Kıbrıslı Türklerin ise 1963–64 ve 1974 döneminden, 502 kayıp beyan ettiğini yazdı.

502 kişilik listeden 9 kişinin çıkarıldığını, fakat daha sonra buna 34 kişinin eklendiğini anlatan gazete, 82 Kıbrıslı Türk ile bahse konu dönemlerde hayatını kaybetmiş iki kişiye kimlik tespiti yapıldığını; geriye 443 Kıbrıslı Türk’ün kimliklerinin tespit edilmesinin kaldığını ekledi.

Kayıpların kalıntılarının teslimi

Alithia gazetesinde yer alan haberde ise, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Afanya (Gaziköy) ile Timbu (Ercan Havalimanı) arasındaki “Ornithi” bölgesinde tespit edilen toplu mezarın içinde bulunan 70 kayıp kişinin kalıntılarını, 2014 yılının başından itibaren kayıp yakınlarına teslim etmeye başlayacağını haber verdi.

Kimlik tespiti yapılan kalıntılardan 52’sinin “Asha” (Paşaköy), geriye kalanların da civar köylerden kayıplara ait olduklarının düşünüldüğünü ifade eden gazete, Rum kesiminin Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki temsilcisi Theofilos Theofilu ile yardımcısı Ksenofon Kallis’in, kimlik tespiti süreci konusunda, geçtiğimiz Perşembe günü Paşaköy kökenli Kıbrıslı Rumları bilgilendirdiklerini belirtti.
Haberde, toplu mezarın bir dönem açıldığı ver başka bir yere nakledilmeye çalışıldığı iddiası da anımsatıldı.

“Theofilos’tan dramatik çağrı”

Haravgi gazetesi ise haberinde, Kıbrıs Rum kesiminin Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki temsilcisi Theofilos Theofilos’un, dün yaptığı yazılı bir açıklamayla, 1963–64 veya 1974 döneminde kaybolmuş veya hayatını kaybetmiş Kıbrıslı Türk veya Rumların gömülü oldukları yerleri bilen veya bu konuda bilgisi olan kişileri, Kayıp Şahıslar Komitesi’ni veya kendisini bilgilendirmeye çağırdığını haber verdi.
Açıklamasında bu bilgilerin yararına işaret eden Theofilos, verilecek ifadelerin ahlaki bir sorumluluk ve insanlık görevi olduğunu vurguladı.
Bu durumun, Kıbrıslı Türk kayıpların akıbetinin araştırılması yönündeki çabalarına, aynı zamanda kayıp yakınlarının acısını hafifletilmesine katkıda bulunacağını dile getiren Theofilos, bu durumun, çok sayıda Kıbrıs Rum kayıp kişinin akıbetinin belirlenmesi çabasına yardımcı olacağını da dile getirdi.

Devamla, bütün kayıpların akıbetinin, ayrım gözetilmeden ve başka gecikme olmadan belirlenmesinin, iki toplumun yeniden yakınlaşmasına ve barış içerisinde bir arada yaşamasına olumlu bir yansıması da olacağını dile getiren Theofilos, bunun müzakere ortamının iyileşmesine de katkı sağlayacağını ve bulunacağını umdukları çözümün hayata geçirilmesini de kolaylaştıracağını sözlerine ekledi.

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.