1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS 1 EYLÜL TARİHİNE KADAR TATİL YAPACAK...
MECLİS 1 EYLÜL TARİHİNE KADAR TATİL YAPACAK...

MECLİS 1 EYLÜL TARİHİNE KADAR TATİL YAPACAK...

Olağanüstü toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yasama döneminin son toplantısını tamamladı.

A+A-

MECLİS 1 EYLÜL TARİHİNE KADAR TATİL YAPACAK.....KOMİTELER İSE YAZ BOYUNCA ÇALIŞACAK

MECLİS BAŞKANI SİBER: “BİR ÖNCEKİ DÖNEME ORANLA MECLİS DAHA VERİMLİ ÇALIŞTI.”

“İSKAN, TOPRAKLANDIRMA VE EŞDEĞER MAL (DEĞİŞİKLİK NO:2) YASASI”  ERTELENDİ

Olağanüstü toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yasama döneminin son toplantısını tamamladı. Meclis, 1 Eylül 2014 tarihine kadar tatilde olacak fakat komiteler yaz boyunca çalışacak.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber Sibel,  Meclis’in bu dönemki performansını değerlendirerek, bir önceki döneme oranla daha verimli çalışıldığını vurguladı.

Genel Kurul’da, Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen, İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik No:2) Yasası’nın görüşülmesi  İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın önerisi üzerine bir sonraki birleşime erteledi.

Daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

SANER

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner yaptığı konuşmada, Ercan Havaalanı’nda yer hizmetleri veren CAS şirketinin battığını, bununla ilgili birçok haber çıktığını ve bunun da üzücü olduğunu dile getirdi. CAS şirketinin nasıl oluştuğunu anlatan Saner, o dönemde muhalefette olan partilerin bugün hükümette olduğunu, şimdi, hükümetin bu konuda ne yapacağını merak ettiğini söyledi.

Başbakan’nın CAS’ın ortağı olan Havaş’ın hisselerini alması için girişim başlattığını söylediğini iddia eden Saner, Ulaştırma Bakanı’nın da hisselerin devralınması konusunda açıklamalar yaptığını, Başbakan Yardımcısı’nın da “ortak arıyoruz işimiz zor” şeklinde açıklamalarda  bulunduğuna işaret ederek bu durumu eleştirdi.

Çalışanların işten durdurma belgelerinin bir ay önceden tebliğ edilmesi gerekirken, seçimlerin ertesi günü çalışanların işten durdurulduğuna işaret eden Saner, Başbakanın haberinin  olmadığı yönündeki açıklamalarını eleştirdi.

CAS’ın durdurulan çalışanların yerine başkasını getirdiğini ifade eden Saner, şu anda çalıştırılanların kimler olduğu konusunda  Çalışma Bakanı’nın hemen açıklaması gerektiğini söyledi. Ersan, CAS’ın göz göre batışının seyredildiğini dile getirerek hükümetin bu konuda ne yapacağını merak ettiğini kaydetti.

Saner, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

KAŞİF

Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif de, CAS şirketinin ortağı Kıbrıs Türk Hava Yolları ile Havaş’ın olduğunu söyleyerek yaklaşık 4 yıldır bu şirketin karda olmadığını kaydetti.

Çalışanların evine ekmek götürmesi için gayret gösterdiklerini dile getiren Kaşif, CAS şirketinin Ulaştırma Bakanlığı’na değil hükümete bağlı olduğunu belirtti.

İşçilerin çalışması için şirketin iş yapması gerektiğini kaydeden Kaşif, Havaş’ın hisselerini devretme kararı aldığını, bu durumdan dolayı yeni ortak arandığını, bunun da uzun sürmeyeceğini söyledi.

Bu yaranın fazla kaşınması halinde, işten durdurulanların yararına olmayacağını kaydeden Kaşif, dünden itibaren Havaş’ın yerine hissedar arayışlarına başlandığını, bununda en erken zamanda tamamlanması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

İşten durdurulanları bir ay idari izinli sayacaklarını söyleyen Kaşif, talep eden 3 firma olduğunu, bunlardan birinin yerel firma, diğerinin Türkiye’den bir firma, üçüncüsünün de bir havayolu şirketi olduğunu belirtti.

ÇELER

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler ise  Türkiye hükümeti ile KKTC hükümeti arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulmasına ilişkin anlaşmaya  yönelik olarak konuşma yaptı.

Bu anlaşmanın geri çekilmesini isteyen Çeler, yapılacak olan anlaşmalarda ülke gençlerinin diğer ülkelerden gelecek kişilerle değil buradaki eğitmenler tarafından eğitilmeleri gerektiğini kaydetti.

Çeler, bu anlaşmanın yanlış olduğunu söyleyerek, Genel Kurula hiç gelmemesi gerektiğini belirtti.

YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI OKUNDU

Konuşmaların ardından yazılı sorular ile cevapları okundu.

TDP Milletvekili Zeki Çeler’in yerel seçimler  harcamalarıyla ilgili sorusu üzerine İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay söz aldı. Bakan Uluçay,  seçime giren belediye başkanlarının belediyenin bütçesini kullanılmasının yasaklandığını söyledi.

Belediyeler Yasası’nda da değişik yaparak Meclis’e sunduklarını kaydeden Uluçay, önümüzdeki dönem bununla ilgili çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, Meclis’in halk tarafından denetlenerek takip edilmesini istedi ve dayanışma içerisinde ancak bir şeylerin başarılabileceğini söyledi.

Siber ayrıca bir önceki dönemle ilgili performans değerlendirmesi yaparak, geçirilen yasalar, nisap gibi birçok çalışmayı karşılaştırdı.

Meclis Başkanlığı’nın kurumsal olarak Anayasal değişiklikleri halkın bilgisine sunmakla görevli olduğunu  kaydeden Siber, Meclis’in “evet” yada “hayır” yönünde bir kampanya yürütmediğini vurguladı.

Yeni yasama döneminin 1 Ekim’de başlaması gerekirken, Meclis tatilini bir ay kısalttıklarını anımsatan Başkan  Siber, yeni yasama döneminin 1 Eylül Pazartesi günü saat 10.00’da başlayacağını belirtti.  Yaz döneminde komitelerin çalışacağını vurgulayan Siber, siyasiler, Meclis çalışanları ve basına teşekkür etti.

Siber’in konuşmasının ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu  yasama döneminin son toplantısını tamamladı.

Yaz tatilinin ardından Meclis Genel Kurulu 1 Eylül 2014 Pazartesi günü saat 10.00’da toplanacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.