1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ'NİN TESPİTLERİ
MECLİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ'NİN TESPİTLERİ

MECLİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ'NİN TESPİTLERİ

Meclis Araştırma Komitesi'nin Tespitleri

A+A-

“2013 Yılında Polis Örgütünde Yapılan Terfiler İle İlgili Meclis Araştırma Komitesi” çalışmasını tamamladı, raporunu Meclis Genel Kurulu’na sundu.
CTP Milletvekili Salih İzbul Başkanlığı’nda 11 toplantı gerçekleştiren komite, konu ile ilgili çalışmalarına ışık tutması amacıyla 2013 yılında Polis Örgütünde yapılan terfi sınavında terfi alamayan birçok polis mensubunu ve bu sınavı yapan Polis Hizmetleri Komisyonu üyelerini de dinledi.
Araştırma Komitesi, Başkan Salih İzbul’un yanı sıra, CTP Milletvekilleri Fazilet Özdenefe ve Erkut Şahali, UBP Milletvekilleri Erdal Özcenk, Nazım Çavuşoğlu, DP-UG Milletvekilleri Menteş Gündüz ve Hüseyin Avkıran Alanlı’dan oluşuyordu.

‘Adalet ve şeffaflıkla…’
Komite, vardığı değerlendirmeler sonucunda, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasası ile bu Yasa tahtında çıkarılan Polis Örgütü Sınav Tüzüğü ve Polis Mensupları Sicil Değerlendirme Tüzüğü’nün adalet ve şeffaflık ilkeleri göz önünde bulundurulmak suretiyle sınava itiraz hakkının da yer alacağı şekilde acilen yeniden ele alınması gerektiği kanaatine ulaştı.

‘Siciller gösterilmiyor, notların adil olup olmadığı tartışmaya açık…’
Komite, sicillerin düzenliği doldurulmadığı, amirler tarafından doldurulan sicillerin polislere gösterilmediği, sadece sözlü bilgi verildiği, sicil notlarının çok dar bir bant içerisinde oynadığı ancak mülakat notlarının çok geniş bir bant içerisinde oynatılabildiği, Polis mensubu tarafından cevaplanan sorunun Polis Hizmetleri Komisyonu tarafından değerlendirilirken herhangi bir kriterin bulunmaması nedeniyle verilen notun adil olup olmadığının tartışmaya açık olduğu gibi tespitlerde bulundu.

‘Sınav notları söylenmiyor…’
Komite tespitleri arasında, sınavdan sonra polis mensuplarına sınav notlarının söylenmediği, yasa çerçevesinde cezalarının silinmesi için yazılı talepte bulunan polis mensuplarının müracaatlarının zamanında değerlendirilmemesi ve terfi sınavının hemen ardından taleplerin değerlendirilerek bazılarının silinmesinin manidar olduğu tespitini yaptı.

“Tüm yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalı”
Komite, Rapora konu hususların polis mensuplarının motivasyonunu olumsuz yönde etkilediğine, bunun verimliliği düşürdüğüne ve ayrıca Polis Kurumu’nun itibar ve güvenilirliğine de zarar verdiğine de zarar verdiğine işaret ederken,  tüm yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerektiği kanısını belirtti.

‘Kriter olmadan vicdanlar rahatlamaz’
Komite, sınavla ilgili tüzükte yapılacak değişikliklerde belli kriterlerin konularak puanlama yapılmasının, sınavın şeffaf ve adil olduğunun göstergesi olacağına inanç belirtirken, herhangi bir kriter olmadan Polis Hizmetleri Komisyonu’nca yapılan sınavların her ne kadar adil olduğu iddia edilse de bunun kamuoyunda büyük bir vicdani rahatsızlık yarattığı görüşünü paylaştı.
Ayrıca Komite, sınavlarda haksızlık yapıldığıyla ilgili kanaatin ortadan kaldırılamayacağı gibi, sınav terfi sisteminin subjektif olduğu kanısının da değişmeyeceği görüşünü belirtti.

YD

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.