1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS BAŞKANI SİBER COMMONWEALTH GENEL SEKRETERİYLE GÖRÜŞTÜ
MECLİS BAŞKANI SİBER COMMONWEALTH GENEL SEKRETERİYLE GÖRÜŞTÜ

MECLİS BAŞKANI SİBER COMMONWEALTH GENEL SEKRETERİYLE GÖRÜŞTÜ

Londra’da temaslarını sürdüren Meclis Başkanı Sibel Siber, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) Parlamenterler Birliği Genel Sekreteri Dr. William F. Shija ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi.

A+A-

Londra’da temaslarını sürdüren Meclis Başkanı Sibel Siber, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) Parlamenterler Birliği Genel Sekreteri Dr. William F. Shija ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu görüşmenin, Kıbrıs Türk halkının seçilmiş temsilcileri ile Commonwealth’in en üst düzey yetkilisi Genel Sekreter arasında yapılan ilk görüşme olduğu belirtildi.

Londra’da Commonwealth Parlamenterler Birliği Genel Sekreteri Shija’nın resmi makamında yer alan görüşmede, Siber’e eşlik eden milletvekilleri ve İngiliz Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu Başkanı Lord Sharkey de hazır bulundu. Görüşmede Shija’ya ise Commonwealt Program Direktörü Meehakshi Dhar ile Finans Direktörü Joe Omorodion eşlik etti.

Görüşmenin ardından anı fotoğrafı da çekildi.

SİBER: “TOPLUM ADINA BÜYÜK MUTLULUK DUYDUM”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, görüşmenin ardından TAK muhabirine yaptığı açıklamada, Commonwealth Parlamenterler Birliği Genel Sekreteri William F. Shija ile ilk kez yaptıkları görüşmede, çok sıcak karşılandıklarını, anlayış gördüklerini ve bundan toplum ve ülke adına büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Siber, görüşmenin Londra’ya gelmeden önce yapılan lobicilik çalışmalarıyla organize edildiğini ve bu tür girişimlerin sonuçlarını almanın motivasyon yönünden de çok önemli olduğunu; Meclis bünyesinde özellikle dış ilişkiler konusunda daha etkin çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

Siber, daha önceki görüşmelerinde olduğu gibi bu görüşmede de Kıbrıs’taki iki toplumun temsilcilerini ayrı ayrı seçtiğini ve her toplumun ancak kendi temsilcileri tarafından temsil edilebileceğini vurguladıklarını belirtti.

Adada müzakereler sürerken Kıbrıs Türk halkının çözüm arzusunun da devam ettiğini ifade eden Siber, BM parametrelerinde de belirtilen iki toplumlu çözümün bir tarafının Kıbrıslı Türkler olduğunu ve Kıbrıslı Türklerin seslerinin de duyulması gerektiğini söyledi. Siber, “Bu sesi verecek olan da hikayenin öteki tarafı olan -iki toplumlu çözüm BM parametrelerinde de belirtildiğine göre-, diğer toplum Kıbrıslı Türklerdir.  Onların sesi de duyulmalıdır. Bu sesi verecek olan da Kıbrıslı Türklerin demokratik yollarla seçilmiş temsilcileridir” dedi.

Genel Sekreterle görüşmelerinde Kıbrıs Türk halkının AKPA ve İSİPAB’ta temsiliyetini örnek gösterdiğini belirten Meclis Başkanı Siber, adada devam eden anlaşmazlığa çözüm aranırken her iki tarafı da dinlemenin önemini vurguladı ve bunun için destek istedi.

Siber, özetle şöyle konuştu:

“Commonwealth toplantılarında ülkemizin seçilmiş seslerinin dinlenmesi talebimizi ilettik. Kıbrıs Türk toplumunun durumu ve düşüncelerinin kendi temsilcileri tarafından dile getirilmesi gerekir. Bu çok insancıl bir taleptir. Buna Kıbrıslı Rumların da güven artırıcı parametreler çerçevesinde saygı duyacaklarını düşünüyorum. Buna saygı duymaları ve Kıbrıslı Türklerin seçilmişlerinden toplumun durumunun dinlenmesinin çözüme olumlu katkı yapacağı aşikardır. Özellikle kültürel ve sportif ambargo altındayız. Commonwealth’in düzenlediği bu tür etkinlilere Kıbrıslı Türk gençlerin de katılması için destek talep ettik.”

Meclis Başkanı Sibel Siber, Commonwealth Parlamenterler Birliği Genel Sekreteri Shija’nın kendilerini çok olumlu ve anlayışla karşıladığını belirterek “Bizi dinledi ve notlar aldı. Taleplerimizin barışa ve çözüme katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Karşılıklı temasların devamı yönünde görüş birliğine vardık. Gelişmeleri toplumumuzla paylaşacağız. Ümit ederiz ki burada da olumlu gelişmeler olacaktır” dedi.

COMMONWEALTH

İngiliz Milletler Topluluğu’na (Commonwealth) Avrupa, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika, Asya, Avustralya, Okyanusya’da toplam 48 ülke üye bulunuyor.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.