1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS BAŞKANI SİBER İRAN’DA
MECLİS BAŞKANI SİBER İRAN’DA

MECLİS BAŞKANI SİBER İRAN’DA

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, dün gittiği İran’da resmi temaslar yapıyor.

A+A-

SİBER, TAHRAN'DA MERKEZİ BULUNAN EKONOMİ İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI GENEL SEKRETERİ ŞAMİL ALESKEROV İLE GÖRÜŞTÜ

SİBER, BAZI BASIN KURULUŞLARINA DEMEÇLER VERDİ, MÜZAKERELERDE İSLAM ÜLKELERİNDEN DESTEK İSTEDİ

ALESKEROV: “İLİŞKİKLERİ HER ZAMAN GELİŞTİRMEYE HAZIRIZ... KUZEY KIBRIS’IN EKONOMİDE VE EĞİTİMDE YÜKSEK POTANSİYELİ VAR”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, dün gittiği İran’da resmi temaslar yapıyor.

Siber ve beraberindeki heyet, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliğin 9’uncu Genel Kurul toplantısında katılmak üzere gittiği Tahran’da Kıbrıs Türk Devleti Meclis Başkanı olarak konuşma yapacak.

Siber, dün ilk olarak bazı basın yayın kuruluşlarına değerlendirmelerde bulundu. Siber, KKTC’nin gözlemci statüsüyle toplantıya katılmasının önemini vurguladı, Müzakerelerin başladığı bu dönemde İslam ülkelerinin desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığındaki Meclis heyeti, İran’ın Başkenti Tahran’da yapılacak, 9’uncu İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği Genel Kurulu’na katılıyor.

Heyette UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, CTP-BG milletvekili Hüseyin Erçal ve DP-UG milletvekili Fikri Ataoğlu yer alıyor.

Siber ’i Türkiye Cumhuriyeti’nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım karşıladı. Meclis Başkanı Siber Tahran’da ilk olarak bazı basın yayın organlarına mülakat verdi.

İRNA VE ASYA’YA KONUŞTU

İran Devlet Ajansı İRNA ve ulusal ASYA gazetesine konuşan Meclis Başkanı Siber, KKTC ve müzakere süreci ve ambargolar hakkında bilgi verdi.

Siber, KKTC’nin gözlemci statüsüyle İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birlik toplantılarına katılmasının önemini vurguladı ve “Bu Kıbrıs Türkü’nün haklı davasının ve sesinin duyurulması açısından önemli bir fırsattır” dedi.

Kıbrıs sorunun çözümlenmesi için müzakerelerin başladığına da işaret eden Siber, İslam ülkelerinin desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

KKTC – İran ilişkilerini de değerlendiren Siber, İran ile Kıbrıs arasında kültürel bir bağ olduğunu, bu bağın daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

KKTC üniversitelerinde okuyan birçok İranlı öğrenci olduğuna dikkati çeken Siber, bu öğrenciler mezun olduktan sonra ülkelerine KKTC’nin fahri elçisi olarak döndüklerini ifade etti.

BUGÜNKÜ TEMASLAR

Cumhuriyet Meclis'i Başkanı Sibe Siber ve beraberindeki Meclis heyeti, 9'uncu İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Birliği Genel Kurulu temasları çerçevesinde bugün ikili temaslarda bulunuyor.

Bu temaslar çerçevesinde KKTC Meclis Başkanı Siber, Tahran'da merkezi bulunan Ekonomi İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Şamil Aleskerov ile görüştü.

EİT merkez binasında gerçekleşen görüşmede KKTC Meclis heyetinden UBP milletvekili İzlem Gürçağ, CTP-BG milletvekilli Hüseyin Erçal ve DP-UG milletvekili Fikri Ataoğlu ile EİT Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Maraşlıoğlu de hazır bulundu.

Görüşmede Meclis Başkanı Siber, Aleskerov'u Kıbrıs konusunda son gelişmeler, KKTC Meclisi'nin çalışmaları, Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik faaliyetleri ve asrın projesi olarak adlandırılan Türkiye'den boru ile su taşıma projesi hakkında bilgilendirdi.

KKTC'nin ekonomik ambargolar altında bulunduğuna işaret eden Siber, EİT'nin üye ülkeleri ile ekonomik işbirliği yapılması konusunda destek talebinde bulundu.

Özellikle Kuzey Kıbrıs'ın narenciye ve hellim üretim konusunda iddialı olduğunu belirten Siber, bu ürünlerin başta İran olmak üzere EİT üye ülkelerine ne şekilde ithal edilebileceği konusunda çalışma yapılmasının önemli olacağını vurguladı.

Meclis Başkanı Siber, "Şu anda Kıbrıs'ta nihai bir çözüm için görüşmeler başlamış durumda ancak bizim KKTC olarak ekonomimizi güçlendirmemiz gerekmektedir. Avrupa Birliği bize ne yazık ki verdiği sözleri tutmuş değil" dedi.

ALESKEROV: “İLİŞKİKLERİ HER ZAMAN GELİŞTİRMEYE HAZIRIZ”

Siber aynı zamanda KKTC'ye EİT'de gözlemci statüsü verilmesini istediklerini söyledi.

Görüşmede konuşan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Şamil Aleskerov ise KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber'i ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını, Kuzey Kıbrıs'la her zaman ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarını söyledi.

“EKONOMİDE VE EĞİTİMDE YÜKSEK POTANSİYEL”

KKTC'ye EİT'te gözlemci statüsü verilmesi için ellerinden gelen yapacaklarını söyleyen Aleskerov, Kuzey Kıbrıs'ın gerek ekonomik, gerekse eğitim olarak yüksek bir potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Teşkilatın tek başına ilişkileri geliştirme için yeterli güce sahip olmadığına işaret eden EİT Genel Sekreteri, kuruluş altında faaliyet gösteren ilgili ekonomik örgütleri işbirliği yapması konusunda yönlendireceklerini söyledi.

Görüşmenin sonunda KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri’ne ziyaretin anısında bir plaket verdi.

Siber daha sonra İran'ın önde gelen dış politika düşünce kuruluşu olan Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Araştırmaları Enstitüsü’nü ziyaret etti.

Enstitü yetkileri ile görüşen Siber, Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci hakkında bilgi verdi.

Siber aynı zamanda İranlı ve Kıbrıslı Türk akademisyenler arasında karşılıklı ziyaretler ve işbirliği yapılması için bir öneride bulundu.

Meclis Başkanı Siber, İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği (İSİPAB) Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç ile de görüştü.

Sibel Siber’in, bugün öğleden sonra Meclis Başkanları ile görüşmesi bekleniyor.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.