1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS BAŞKANI SİBER, LONDRA’DAKİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE GÖRÜŞTÜ
MECLİS BAŞKANI SİBER, LONDRA’DAKİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE GÖRÜŞTÜ

MECLİS BAŞKANI SİBER, LONDRA’DAKİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE GÖRÜŞTÜ

İngiltere’nin başkenti Londra’ya geçtiğimiz cuma günü gelen Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bugün, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin örgütlerinin temsilcileriyle görüştü, beklenti ve sorunlarını dinledi.

A+A-

İngiltere’nin başkenti Londra’ya geçtiğimiz cuma günü gelen Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bugün, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin örgütlerinin temsilcileriyle görüştü, beklenti ve sorunlarını dinledi.

Cumhuriyet Meclisi’nden 4 milletvekili de, bugün, Londra’ya geldi. Heyette, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, DP-UG Milletvekili Ergün Serdaroğlu, UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Aktuğra ve TDP Milletvekili Zeki Çeler yer alıyor.

Meclis Başkanı Siber, bugün, KKTC Londra Temsilciliği’nde sırasıyla İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği yetkililerini kabul etti. Görüşmelerde KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı ile Meclis Özel Kalem Müdürü Ahmet Muratoğlu da hazır bulundu.

Siber ve milletvekilleri akşam saatlerinde yine temsilcilikte Kıbrıslı Türklerle resepsiyonda bir araya gelecek.

AMBARGOLARA KARŞI

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Aysın Yılmaz  ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşmesinde konuşan Sibel Siber, Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargo ve izolasyonların kaldırılması için Konsey’in yaptığı proaktif girişimlerin önemini ifade etti.

Siber, Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerin çözüm yönünde daha da ilerlemesi için katkı isteyerek, müzakereler sürecinin iki toplum arasında devamında, Kıbrıs Türk halkının seçilmiş temsilcilerinin uluslararası hukuk çerçevesinde kabul görmesinin gerekliliğini de vurguladı.

YILMAZ

Konsey Başkanı Aysın Yılmaz, sürece katkıda bulunmayı kendilerinin de arzu ettiğini ve girişim de yaptıklarını belirterek, ancak bu çabalarına KKTC devletinden maddi-manevi katkı istediklerini söyledi.

Yılmaz, Kuzey Kıbrıs’a yönelik  aidiyet duygusunun ilerletilmesi için KKTC’de yapılan genel seçimlerde İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin de oy kullanabilmesi talebini Meclis Başkanı Siber’e iletti.

Aysın Yılmaz, hem Kıbrıs’taki, hem de İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin birlikteliğini ortak vizyonla, tek bir söylemle uluslararası alanda etkili şekilde duyurmak için aktif işbirliğinin gerekliliğini de dile getirdi.

TİCARET ODASI

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Muhammet Yaşarata, Kuzey Kıbrıs’ın hem ticaret, hem de turizm alanında etkin faaliyet yürütmesine yönelik ticari ve turistik imaj reklamlarının önemini vurguladı.

Yaşarata, şu anda bu alandaki çalışmaların çok yetersiz kaldığı görüşünü ifade ederek, uluslararası alanda “North Cyprus” adının markalaşması için imaj ve tanıtım unsurlarının devlet desteğiyle ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.

Özellikle hükümet yetkililerinin bu yönde İngiltere Kıbrıs Tür Ticaret Odası’yla ve diğer paydaşlarla bire bir görüşmeler gerçekleştirmesinin önem taşıdığını kaydeden Yaşarata, bu konuda ortak projeler yapılabileceğini ifade etti.

YILLIK 3 MİLYAR STERLİNLİK CİRO

Muhammet Yaşarata, şu anda İngiltere’deki Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk iş adamlarının yıllık 3 milyar Sterlinlik bir ciroyu yönettiğini açıkladı ve “Bu çok önemli bir meblağdır” dedi.

Yaşarata, odanın üye sayısının artması için Kuzey Kıbrıs’la iş yapan iş adamlarının, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan akreditasyon almasının sağlanması için Meclis Başkanı Sibel Siber’den destek istedi.

SİBER: “NİTELİKLİ VE ETKİLİ BİR GÜCE SAHİP OLMALI”

Meclis Başkanı Sibel Siber de, Kıbrıslı Türklerin İngiltere’de nicelikli gücüne ek olarak nitelikli ve etkili bir güce de sahip olması gerektiğini söyledi.

Bu etkili gücün Kıbrıslı Türklerin kendini ifade etmesinde lokomotif bir etkiye sahip olacağını vurgulayan Siber, bu nedenle İngiltere’de Kıbrıslı Türklere ait sivil toplum örgütlerinin hem üye sayılarının artması hem de etkin yerlere girişim yapabilecek bilgi, beceri lisana hakim olan kişilere ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Meclis Başkanı Siber, bu yönde kendilerine düşen çalışmaları istişare içinde başlatacaklarını kaydetti. Kıbrıslı Türklerin Londra’daki sosyal hayatlarından ayrı iş dünyasındaki çalışmaları, sorunları ve beklentilerini de Kıbrıs Türk halkına ve yetkililerine anlatılması için televizyon programları yapılması gerektiğini söyledi.

Siber, BRTK’nın ayda bir de olsa bu tür programlar yapmasının önem taşıdığını ekledi.

KIBRIS TÜRK KADINLARI YARDIM DERNEĞİ

Meclis Başkanı Sibel Siber, daha sonra Hülya Değirmencioğlu başkanlığındaki İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği heyetiyle görüştü.

Görüşmeye, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ da katıldı.

Samimi bir ortamda geçen görüşmede konuşan Hülya Değirmencioğlu, el işleri, yoga, bilgisayar kursu, zumba kursu gibi faaliyetler yapan derneğin, bazı üyelerinin Kıbrıs’a dönmesi, bazıların yaşlanması ve bazılarının da hayatlarını kaybetmesi nedeniyle azaldığını söyledi.

İş hayatının zorlukları yüzünden gençlerin dernek çalışmalarına katılamadığını, Kıbrıs’ı da yeterince tanıyamadıklarını anlatan Değirmencioğlu, Türk okullarının eğitimleri sayesinde gençlerin artık kimliklerini ve Türkçe’yi daha iyi öğrendiğini anlattı.

Değirmencioğlu, askerlik işlemlerinin Kıbrıs’ta tatile gidecek gençleri olumsuz etkilediğini de belirterek, yoklamaların havaalanında yapılması için önlem alınmasını istedi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin kendi kültürünü yitirmemesi gerektiğini vurguladı ve “Toplumumuzun buna ihtiyacı var. Kültürümüzün ve aidiyet duygumuzun yitirilmemesi lazım” dedi.

Siber, İngiltere’de 300 bin civarında Kıbrıslı Türk’ün yaşadığını öğrendiklerini belirterek, “Bu bizim Avrupa’daki gücümüzdür. Çocuklarımızın dilimizi bilmesi, ana dillerinde kitap okuyabilmesi, tarihimizi, kültürümüzü öğrenmesi gerekir. Çünkü burada yaşayan insanlarımızın Kıbrıs Türk toplumuna katkısı çoktur” diye konuştu.

Meclis Başkanı Siber, Kıbrıs’taki okullarla değişim programları uygulanarak öğrencilerin karşılıklı dil öğrenmesinin sağlanabileceğini söyledi.

TAK

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.