1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS BAŞKANI SİBER’İN CENEVRE’DEKİ TEMASLARI...
MECLİS BAŞKANI SİBER’İN CENEVRE’DEKİ TEMASLARI...

MECLİS BAŞKANI SİBER’İN CENEVRE’DEKİ TEMASLARI...

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 130.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 130. Genel Kurulu toplantılarına katılmak için bulunduğu İsviçre'nin Cenevre şehrinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığındaki Türkiye Cumhuriyeti heyeti ile PAB toplantılarına iştirak eden bazı ülke Meclis Başkanları ile görüşmelere katıldı.

Meclis’ten verilen bilgiye göre, ilk görüşme saat 10.00'da Pakistan Meclis Başkanı Sardar Ayaz Saadiq ve heyetiyle; ikinci görüşme saat 11.30'da Suudi Arabistan Temsilciler Meclisi Başkanı Dr. Abdullah Bin Mohammed Bin İbrahim Al-Sheikh’le; üçüncü görüşme saat 12.10'da Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmetulin’le ve dördüncü görüşme ise Birleşik Arap Emirlikleri Meclis Başkanı Abdulaziz Abdullah Al Ghurair ve heyetiyle gerçekleşti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber görüşmelerde yaptığı konuşmalarda, meclis başkanları ve Türkiye heyetiyle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgi verdi.

PAB’TA STATÜ TALEBİ

Kıbrıs’ta iki toplum arasında müzakerelerin devam ettiğini hatırlatan Siber, şöyle konuştu:

“Bizim açımızdan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti'nin’ uluslararası tanınmış olması, Kıbrıslı Türklerin uluslararası platformlarda seslerini duyurma yönünde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. Bizler, Kıbrıslı Türkler tarafından demokratik seçimler neticesinde seçilmiş vekiller olarak halkımızı temsil etmekteyiz. Bu bağlamda kendi halkımızı her platformda temsil edip tezlerimizi anlatmalıyız.

Bu açıdan tıpkı İslam İşbirliği Teşkilatı'nda, AKPA'da olduğu gibi bizlere Parlamentolar Arası Birlik'te de bir statü verilmesini talep etmekteyiz. Kıbrıs'ta görüşmeler iki toplum arasında yürütülüyor, bu sürecin bir parçası olarak bizlerin göz ardı edilmesini istemiyoruz. Sizlerin bu yönde desteğini talep etmekteyiz. Ayrıca ülkemiz hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilmeniz için sizleri temsil ettiğim Parlamento adına ülkemize davet ediyorum.

Ülkelerinizden birçok üniversite öğrencisi şuan dünyaca tanınıp akredite olan üniversitelerimizde eğitim görmektedir. Gerek eğitim gerekse turizm açısından da önemli bir konumda olan ülkemizi sizlerin ziyareti bizim için önemlidir."

Meclis açıklamasında, olumlu geçen görüşmelerde Meclis Başkanlarının üzerlerine düşenin ötesinde Kıbrıs'ta devam eden çözüm yönündeki süreci desteklediklerini, Kıbrıs'ta kalıcı bir çözümün en erken zamanda gelmesi için gösterilen çabaları takdir ettiklerini belirttiği kaydedildi.

Meclis Başkanları, Kıbrıslı Türklerle de istişare etme ve görüşme arzularını ifade ettiler.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.