1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS DENETİM GÖREVİYLE TOPLANDI
MECLİS DENETİM GÖREVİYLE TOPLANDI

MECLİS DENETİM GÖREVİYLE TOPLANDI

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığındaki Meclis Başkanlık Divanı heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek’in davetlisi olarak önümüzdeki Salı günü Ankara’ya gidecek.

A+A-

MECLİS BAŞKANLIK DİVANI, SALI GÜNÜ TBMM BAŞKANI ÇİÇEK’İN DAVETLİSİ OLARAK ANKARA’YA GİDİYOR

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığındaki Meclis Başkanlık Divanı heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek’in davetlisi olarak önümüzdeki Salı günü Ankara’ya gidecek.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, denetim göreviyle toplandı.

Saat 10.05‘te Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel başkanlığında başlayan toplantıda, 9 gündem dışı konuşma istemi bulunuyor.

Toplantının sunuşlar bölümünde, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında Başkanlık Divanı üyelerinin TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in davetlisi olarak 26-28 Kasım tarihleri arasında  Ankara’ya yapacağı ziyaretle ilgili Başkanlık Divanı kararı oybirliğiyle onaylandı. Heyette, Siber yanında DP/UG Milletvekilleri Özdemir Berova, Menteş Gündüz; CTP/BG Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat ve UBP Milletvekili Erdal Özcenk yer alacak.

Daha sonra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber’in, 1. Ulusal Hematolojik Genetik Sempozyumu’na katılımına ilişkin kararı ise oyçokluğuyla kabul edildi.

UBP Başkanlığı’nın “Faiz, Borç-Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-hoc) Komite”deki üye değişikliğine ilişkin tezkeresi okundu. Buna göre komitede UBP Milletvekili Sunat Atun’un yerine, aynı parti milletvekili Ersan Saner  görev aldı.

Ayrıca Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi gündeminde bulunan “Trafik Hizmetlerinin Planlanması, Koordinasyonu ve Denetimi (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ile “Anayasa’nın 159’uncu Maddesinin 1’inci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamına Giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın, komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin Başbakanlık tezkereleri de oybirliğiyle kabul edildi.

ANGOLEMLİ: “GÜNEYDE MAL BIRAKAN KIBRISLI TÜRKLER DE KOMİSYONA BAŞVURABİLMELİ”

İkinci tasarı oylanmadan önce söz alan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, AİHM’in kararı üzerine kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’yla ilgili bilgi vererek, Güney’de mal bırakıp Kuzey’de karşılığını alamayan, elinde puan kalan Kıbrıslı Türklerin de komisyona bir şekilde başvurmasının önünün açılmasını istedi.

Angolemli, “Mağdur olan insanlar aramızda dolaşmaktadır. Onların mağduriyetini ne zaman gidereceğiz? Onlar nasıl huzur bulacak?” diye sordu.

“Bazı kişilerin de hiç mal bırakmadığı halde yandaşlık ve partizanlık maskesi altında fazla mal aldığını” söyleyen Angolemli, bu haksızlıkların giderilmesi için Kıbrıslı Türklerin de Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurabilmesi gerektiğini ifade etti.

ULUÇAY: “BİR ÇALIŞMA YAPMA ZORUNLULUĞU VAR”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, mal dağıtımında haksızlığa uğramış çok insan bulunduğunu belirerek, bu konuda bir çalışma yapma zorunluluğu olduğunu söyledi.

Şu anda KKTC sınırlarındaki mallar dahilinde taleplerin nasıl karşılanabileceğine bakmak gerektiğini ifade eden Uluçay, Güney Kıbrıs’ta bırakılan mallarla ilgili Taşınmaz Mal Komisyonu’nun devreye girmesinin şu anda gündemde olmadığını; eldeki mallar dahilinde sorun çözümlenemezse belki bu bağlamda ele alınabileceğini anlattı.

Uluçay, bütünlüklü bir çözüm gerektiğini vurgulayarak, önümüzdeki dönem bunu ele alacaklarını belirtti.

TÖRE: “EŞİTLİK PRENSİBİNE UYULMADI”

DP/UG Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, 1974’ten sonra nüfus mübadelesi yapıldığını ancak toprak mübadelesi yapılmadığını, oysa yapılması gerektiğini; Kuzey’de mal bırakan Rumların haklarını şimdi komisyon aracılığıyla aradığını ancak Kıbrıslı Türklerin eşdeğerlerine karşı mal alamayıp mağdur olanların bulunduğunu anlattı.

Töre, Güney’de “çözümden sonra” denilerek Kıbrıslı Türklerin bekletilirken, Rumların çözümden önce tazmin edildiğini, eşitlik prensibine uyulmadığını belirterek, bu durumu eleştirdi.

SOYER: “KONUŞMALAR SORUNA CEVAP ÜRETMELİ”

CTP/BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise usul hakkında söz aldı ve tezkere hakkında lehte ve aleyhte konuşulabileceğini ancak konuşmanın içeriğinin toplumsal soruna cevap üretmesi isteniyorsa, gündemlere bağlı kalmak gerektiğini söyledi.

Zorlu Töre’nin konuşmasında çok başka tartışmalara ve arayışlara girecek konular ifade ettiğini belirten Soyer, konuşmanın sorunu çözmeye dönük olmadığını kaydetti ve Meclis başkanının iç tüzüğü uygulamasını istedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Gündem dışı konuşmalara geçilmeden önce CTP/BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, Meclis heyetinin Brüksel’de Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’na yaptığı ziyaretle ilgili raporu sundu.

Daha sonra Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmalara geçildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.