1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS EKİME KADAR "OLAĞANÜSTÜ" TOPLANACAK
MECLİS EKİME KADAR "OLAĞANÜSTÜ" TOPLANACAK

MECLİS EKİME KADAR "OLAĞANÜSTÜ" TOPLANACAK

Olağanüstü toplantı

A+A-

GENEL KURUL YENİ YASAMA YILININ BAŞLAYACAĞI EKİM AYINA KADAR “OLAĞANÜSTÜ” TOPLANACAK

NİSAP SORUNUNU AŞAN MECLİS’İN BUGÜNKÜ TOPLANTISINDA ÇAKICI, ÖZGÜRGÜN VE YORGANCIOĞLU KONUŞTU

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yasama yılının başlayacağı ekim ayının başına kadar gerçekleşmesi gereken birleşimlerinin “olağanüstü toplantı” şeklinde yapılmasına karar verdi.

Genel Kurul, saat 10.50’deki toplanma girişiminin nisap sorunu nedeniyle başarısız olmasından dolayı saat 12.30’da Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.

Kurul, Başkanlık Divanı’nın Meclis Genel Kurulu’nun birleşimlerine ilişkin bugünkü kararını onayladı.

Oy birliğiyle kabul edilen karar, “Anayasa uyarınca yasama yılının başlayacağı Ekim ayının ilk iş gününe kadar gerekmesi halinde gerçekleştireceği toplantıların olağanüstü çağrılarla yapılmasını” öngörüyor.

Ana muhalefet UBP milletvekilleri,“Meclis’in 1 Ekim’den önce toplanmasının, Anayasa’ya aykırı olduğu” gerekçesiyle genel kurulun ilk toplanma girişiminde salona girmemişti.

ÇAKICI: “DAHA ÇOK ÇALIŞMAK GEREK”

Oylamanın ardından ilk sözü alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın bazı çekincelerini değerlendirme durumunda kaldıklarını ve diğer partilerle istişarelerde bulunduktan sonra bu kararı aldıklarını söyledi.

Meclis’in çalışmalarına erken başlaması gerektiğine inandıklarını ancak Anayasa’da belirtildiği üzere Meclis’in olağan çalışmalarına ekim ayından itibaren başlayabileceğine işaret eden Çakıcı, oylarının bu nedenle olumlu olduğunu belirtti.

Mehmet Çakıcı, Meclis’in daha çok çalışması ve çalışmalarına daha erken başlaması gerektiğini vurgulayarak, olağanüstü toplantılara TDP olarak olumlu bir yaklaşımları olacağını söyledi.

Çakıcı, “Gelecek olağanüstü gündemlerde de yasalara bakacağız. Uygun bulduklarımıza destek vereceğiz, eleştirilerimizi de yapacağız. Gündem dışı konuşmalarımızı da yapacağız” dedi.

Meclis’i açmanın hükümetin görevi olduğunu kaydeden Çakıcı, şöyle devam etti:

“Hükümet bugün nisap sorunu yaşadı. Hükümetin milletvekillerini olağanüstü toplantılarda hazır etmesi lazım. Muhalefete güvenmemesi lazım. Hükümet milletvekillerinin olağanüstü toplantılarda nisabı sağlama çabası olması lazım.”

ÖZGÜRGÜN: “ANAYASA’YA GÖRE TOPLANTILAR EKİMDE BAŞLAYABİLİR”

Anamuhalefet UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgün de konuşmasında, Cumhuriyet Meclisi’nin çalışma meselesi konusuna değinerek, Anayasa’ya göre genel kurulun çalışmalarına ekim ayında başlayabileceğini söyledi.

Anayasa değişikliğine ilişkin referandumla, bu gerçeğin Anayasa Mahkemesi’nin de dikkatine getirildiğini kaydeden Özgürgün, “Konunun nasıl yorumlanacağı açıktır. Anayasa değişikliğinde Meclis’in çalışmalarına 1 Eylül’de başlamasını önermiştik. Referandumda ret alınca, kurulun 1 Ekim’den önce toplanma şansı da ortadan kalktı” dedi.

Özgürgün, referandum sonrasında ekim öncesinde yapılacak bir toplantının yasal olmayacağını ve alınacak kararların da Anayasa Mahklemesi’nden dönme ihtimali olduğunu belirtti.

Hüseyin Özgürgün, Anayasa’nın yeniden ele alınması ve net olmayan bazı ifadelerin değişmesi gerektiğini kaydederek, halkın ‘hayır’ını göze alarak bazı değişiklikler yapmanın şart olduğunu söyledi.

Anayasa’da bazı değişikliklerin şart olduğunu kaydeden Özgürgün, Meclis’in çalışmalarına ara vermesini düzenleyen maddenin de bunlardan biri olduğunu ifade etti. Özgürgün, “Oysa orada bir madde var. Meclis tatile girer. Aslında o tatil değil. Çalışmalarına ara verir ve yeni yasama yılına hazırlık yapar. Komite bütün yıl çalışır” dedi.

Özgürgün, olağanüstü toplantılarda gündeme getirilecek konular konusunda muhalefetle önceden görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini, bunun yapılmas halinde nisap sorunu yaşatmayacaklarını söyledi.

Hüseyin Özgürgün, hükümetin de nisap konusunda hassas olması gerektiğini belirtti.

YORGANCIOĞLU: “İRADE, KURALINA UYGUN YENİLENDİ”

CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise konuşmasında, Meclis’in daha çok çalışma iradesinin, Meclis kapanmadan önce oylanmış ve herkes tarafından kabul edilmiş olduğuna dikkat çekti.

Yorgancıoğlu, bugün yapılanın bunun, kuralına uygun olarak yenilenmesi olduğunu kaydetti.

Nisapla ilgili eleştirilere de değinen Yorgancıoğlu, bazı bakan ve milletvekillerinin görevli ya da raporlu olmasından dolayı toplantıya katılamadığını söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, konuşmasının sonunda, daha fazla çalışma iradesinden dolayı Meclis’e teşekkür etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, konuşmaların ardından bugünkü oturumu kapattı. Siber, bir sonraki toplantı çağrısının “olağanüstü” şekilde olacağını söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.