1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS GENEL KURULU GÜNCEL KONUŞMALARLA TAMAMLANDI
MECLİS GENEL KURULU GÜNCEL KONUŞMALARLA TAMAMLANDI

MECLİS GENEL KURULU GÜNCEL KONUŞMALARLA TAMAMLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmaların ardından tamamlanırken, toplantının son bölümünde UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve CTP-BG milletvekili Doğuş Derya arasındaki gerginlik de konuşuldu.

A+A-

SOYER: “ÖZGÜRGÜN’Ü PROTESTO EDİYOR, SAKİN OLMAYA DAVET EDİYORUM”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmaların ardından tamamlanırken, toplantının son bölümünde UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve CTP-BG milletvekili Doğuş Derya arasındaki gerginlik de konuşuldu. Bir sonraki birleşim 26 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yaptığı konuşmada, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü Meclis’teki üslubundan dolayı protesto etti ve kadın bir milletvekiline yönelik yapılan hakaretin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Soyer, konuşma yapmak için söz aldığını, ancak Meclis’te yaşanan olaydan dolayı konuşmasını yapmayacağını söyledi.

Soyer, oylama sırasında meydana gelen olayın kendisini çok üzdüğünü, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün genel kuruldaki hareketini protesto ettiğini belirterek, CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’ya yönelik “hakaretin” kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Özgürgün’ün masalara vurduğunu, kadın bir milletvekiline hakaret ettiğini, yapılan bu hareketi kabul edilemeyeceğini belirten Soyer, Özgürgün’ü sakin olmaya davet etti.

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, ekonomi üzerine yaptığı konuşma öncesinde, bu tartışmadan dolayı üzüldüğünü belirterek, hoşgörüyle bu sıkıntıların aşılabileceğini kaydetti.

Tatar, hükümete yönelik eleştirileri sıkıntı yaratmak için değil, uyarmak için yaptıklarını belirterek, ekonominin kayıt altına alınabilmesinin önemine işaret etti ve bugüne kadar hükümet tarafından ortaya konulan tedbirler ve alınan önlemlerin sonuçlarını göremediklerini belirtti.

Tatar, ekonomiye ve ekonomik önlemlere dair görüşlerini ortaya koyarak, ekonominin geleceği adına bir takım tedbirlerin kararlılıkla uygulanması gerektiğini, ancak hükümette bu heyecanı görmediğini savunarak, maliyenin yalnız kaldığını, hükümetin bu yüzden ekonomiye daha fazla zaman ayırmasını istedi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, KKTC Merkez Bankası’nın bağımsız bir kuruluş olduğunu belirterek, Bankalar Yasası’nın yeniden yazıldığını, Merkez Bankası’nın bağımsızlığından dolayı bir şeyine dokunmadan Bankalar Birliğine gönderdiğini, ama kendilerinin de çalışma başlattığını ve bankalar birliği ile kendi çalışmalarının değerlendirilip Merkez Bankasıyla irdeleneceğini anlattı.

Mungan, bankalarla olan ilişkiler, ekonomik tedbirler, çalışmalar ve borç yapılandırmaları konusundaki görüşmeler hakkında bilgiler verdi, ekonominin kayıt altına alınması çalışmalarının da yolunda gittiğini kaydetti.

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “Referandumla Dünyaya Bağlanmak” konulu güncel bir konuşma yaptı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Kıbrıs’ta tek cumhuriyet tanıdığını, KKTC’ye gelmediğini Kıbrıs’ta olduğunu söylemesinin ve burada bir Türk toplumu liderini ziyaret ettiğini dile getirmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Bu yaklaşım tarzının çözümü zorlaştırdığını, çünkü Rumların daha da şımarmasına yol açacağını ifade eden Töre, ABD’nin öngördüğü siyaseti eleştirdi ve ABD’nin barış için gittiği her yerde çocukların, halkların aç olduğunu, savaşın acının olduğunu kaydetti.

Töre, ABD’nin Kıbrıs ile ilgili siyasetinin Rumları güçlendirdiğini, müzakere sürecini daha da zora soktuğunu belirterek, bu ziyaretin çözüme katkı sağlayacağına inanmadığını, çözümü getirmeyeceğini dile getirdi.

Kıbrıslı Türkleri eşit egemen görmediğini, Rumları meşru gördüğünü ifade eden Töre, referandumla dünyaya bağlanma konusunun doğru olmadığının referandumda ortaya çıktığını, her söylenenin yapılan reklamların yalan olduğunu kaydetti.

Töre, AİHM kararını da eleştirerek, Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı katliamları anımsattı ve fotoğrafları gösterdi, ama bunları AB’nin, AİHM’in görmediğini vurguladı.

Kıbrıs’ta eşit bir anlaşma olacaksa olması gerektiğini, aksi halde anlaşma olmayacağını belirten Töre, ABD’nin Kıbrıs’a çıkarlarını korumak için geldiğini, geleceğimiz için gelmediğini, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin devleti bayrağı olduğunu kaydetti.

Töre, ABD’nin gaz yatakları ve Anastasiades’e destek için geldiğini, barışa katkı koymak için gelmediğini, anlaşmaya hizmet etmediğini belirtti.

Konuşmaların ardından yazılı sorulara geçildi. Soruların cevaplanmasının ardından Meclis Başkanı Sibel Siber, oturumu kapattı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.