1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. MECLİS GENEL KURULU TAMAMLANDI
MECLİS GENEL KURULU TAMAMLANDI

MECLİS GENEL KURULU TAMAMLANDI

GENEL KURUL BUGÜNKÜ BİRLEŞİMİNİ GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARLA TAMAMLADI.

A+A-

HÜKÜMET İCRAATLARI VE SAĞLIK KONUSU GÜNDEME TAŞINDI

GENEL KURUL BİR SONRAKİ BİRLEŞİMİNİ 2 NİSAN PERŞEMBE GÜNÜ YAPACAK

Meclis Genel Kurulu bugünkü birleşimini Perşembe gününden aktarılan gündem dışı konuşmaların ardından tamamladı.

Birleşimde ilk söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) milletvekili Sonay Adem, “Hükümet İcraatları” başlıklı gündem dışı konuşmasında, Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesinden sonra duty free’lerin de özelleştirilmesi ile ETİ’ye ait yerlerin kapandığını, buralarda çalışanların işsiz kaldığını belirterek yaşananları eleştirdi.

ETİ çalışanlarının hükümet ile yaptığı istişareler sonucunda “Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) eski çalışanları gibi devlete alınacaklarının söylendiğini” ve insanların işe alınmaya beklediğini kaydeden Adem,  Hükümet’ten,  insanların geleceğiyle ilgili açık ve net tavır ortaya koymasını istedi.

 Adem, Hükümet’in bu yöndeki icraatlarına destek vereceklerini de ekledi.

SERDAROĞLU

Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili Esat E. Serdaroğlu “Çevrenin sağlığa etkileri” konusunu ele aldığı gündem dışı konuşmasında, Teknecik Elektrik Santrali’ndeki çevre sorununa dikkat çekerek, filtre konulmamasının yarattığı olumsuzlukları anlattı.

Meclis’te çok sayıda doktor milletvekili olmasına karşın sağlıkta beklenen ilerlemenin olmamasını eleştiren Serdaroğlu, kanser vakalarındaki artışa işaret ederek, artışta, çevre faktörleri yanında beslenmenin de etken olduğunu vurguladı.

Serdaroğlu, denetimin şart olduğunu belirterek, sağlık konusunda, Meclis’ten her partiden katılımcılarla bir komite kurularak  bu yönde etkin faaliyet yürütülmesi önerisinde bulundu ve  bunun  için girişim başlatacağını söyledi.

CTP-BG milletvekili Sibel Siber yerinden söz alarak Serdaroğlu’na konuya duyarlılığı için teşekkür ederek, gıda güvenliği konusunda farklı ülkelerdeki uygulamalardan örnekler vererek ülkede, “bağımsız gıda güvenilirliği otoritesi” kurulması önerisini getirdi. 

AMCAOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, “ülkede gıda güvenliği konusunda hiçbir önlem alınmıyor” tablosu çizmenin yanlış olduğunu belirterek, bu konudaki çalışmalarını anlattı.

Gıda güvenliği çalışmalarının etkin şekilde yürütüldüğünü, ülkeye giren-çıkan tüm ürünlerin denetimden geçtiğini, sağlığa aykırı ürünlerin girişine izin verilmediğini kaydeden  Amcaoğlu,  “Hükümet ile ilgili bankalıklar eli kolu bağlı oturmuyor” dedi.

Yasal düzenlemelerle ilgili çalışmaların tamamlandığını ifade eden Bakan Amcaoğlu, komite de kurulabileceğini, bu konularda ortak çalışmanın yararlı sonuçlar getirebileceğini ifade etti.

Amcaoğlu, CTP-BG milletvekili Sibel Siber’in yerinden sorduğu, zirai ilaçların reçeteye bağlanması konusundaki sorusunu, bu konudaki çalışmaların sürdüğü ve neticelendirme aşamasına gelindiğini söyleyerek yanıtladı.

ARABACIOĞLU

Demokrat Parti (DP) milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ise sağlıkla ilgili gündem dışı konuşmasında,  geçmişte Kanser Savaş Birimi kurulması konusunda bir çalışma başlattığını anımsatarak, bu konuda yapılan hatırlattı.

Kurulan bu birimin şu anda ne olduğunu da soran Arabacıoğlu, “Bana göre bizden sonra gelen bakanlıklar bu birimin işleyişini bozdu” dedi.

Zirai amaçlı kullanılacak ilaçların reçeteye bağlanmasının çok doğru bir yaklaşım olduğunu belirten Arabacıoğlu, bilimsel çalışmalar yürütecek bir komite kurulması önerisine de sıcak baktığını ifade etti.

HASİPOĞLU

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, eleştirileri yanıtlamak üzerine söz alarak, hormon analizlerinin ve pestisit kalıntılarıyla ilgili testlerin düzenli yapıldığını ve herhangi bir anormalliğe rastlanmadığını söyledi. .

Beyin tümörü vakalarındaki artışa dikkat çeken Hasipoğlu, cep telefonunun zararları konusunun da artık tartışılması gerektiğini ifade etti.

Bu konuda bir komite kurularak bilimsel çalışmalar yapmasını olumlu bulduğunu ifade eden Hasipoğlu, hangi bölgelerde hangi hastalıkların daha fazla olduğunu saptamak üzere yürüttükleri çalışmalar konusunda bilgi verdi.

Hasipoğlu, yalnız kanser değil, kalp, diyabet ve genetik hastalıkların da bu çalışma kapsamında olduğunu anlatarak, bilimsel çalışmalarla politikaların  ileri gitmesi için bu haritanın çıkarılmasının önemi üzerinde durdu.

Hasipoğlu, kanser konusundaki hassasiyetin devam edeceğine işaret ederek Kanser Savaş Birimi konusunda ise kendisine bilgi verilmediğini ancak konuyla ilgileneceğini söyledi.

Gündem dışı konuşmaların tamamlanmasının ardından guruplar arasında varılan mutabakatla Genel Kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki birleşim 2 Mayıs Perşembe gün saat 10.00’da yapılacak.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.