1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS GENEL KURULU TOPLANTISI TAMAMLANDI
MECLİS GENEL KURULU TOPLANTISI TAMAMLANDI

MECLİS GENEL KURULU TOPLANTISI TAMAMLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı,

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı, UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre ve CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in konuşmalarıyla tamamlandı

TÖRE

UBP Milletvekili  Zorlu Töre “Seçme ve Seçilme Hakkı ve Demokrasimiz” konulu güncel konuşmasında, Gönyeli’yi örnek göstererek, seçmenlerin seçmen listelerinden çıkarılarak seçme ve seçilme haklarının elinden alınmaya çalışıldığını iddia etti.

Töre, ilgili yasanın sınıfta kaldığını savunarak, İlçe Seçim Kurulu’ndan Gönyeli’ye giden bir görevlinin, villa tipi konutu “metruh” bir ev diye gösterdiğini ileri sürdü.

Töre, Gönyeli’de 200 kişinin seçmen listelerden çıkarılması için  CTP-BG Gönyeli örgütü tarafından itiraz edildiğini ve 200 kişinin  büyük bir çoğunluğunun da seçmen listelerinden çıkarıldığını söyleyerek, bu durumun Gönyeli’deki seçimlerde şaibe yaratacağını iddia etti.

Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın tekrar ele alınması ve seçmenin mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Töre, 50 milyon seçmen  nüfusu bulunan Türkiye’de seçmenlerin demokratik haklarını daha kolay kullandıklarını, yurt dışındaki Türklerin de oy kullandığını belirtti.

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin seçme ve seçilme hakkı talep ettiklerini ve bu taleplerinde haklı olduklarını kaydeden Töre, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere temsiliyet hakkı verilebileceğini söyledi.

Töre, “Yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşları da oy verme hakkına sahip olmalıdırlar” dedi.

SOYER

“Kıbrıs’ta Gelinen Son Aşama” konulu  söz alan CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ilk olarak Zorlu Töre’nin iddialarıyla ilgili konuştu

Töre’nin iddialarını  politik ve ideolojik gerekçelere dayandırdığını savunan Soyer, “YSK’nın  tebliği eden memuru ben olsaydım. Sayın Töre’ye tazminat davası açardım” dedi

Soyer,  2013 seçimlerinde Gönyeli’de ikamet eden  150 seçmenin  kayıtlarını Güzelyurt’a aktarmak istediğini, Mahkeme’nin bunu reddettiğini , çünkü aynı kişilerin bir önceki seçimlerde kayıtlarını Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya aldırdıklarını söyledi.

Yasanın gözden geçirilmesi gerektiğine katıldığını dile getiren Soyer, KKTC’nin tek seçim bölgesine döndürülmesi gerektiğini da ifade etti.

Soyer, Kıbrıs görüşme sürecinde verimlilik olmadığını, bunun bir kısmının Güney Kıbrıs’ın bağnaz tutumundan kaynaklandığını, Kıbrıs Türk tarafının bu bağnaz tavrı aşması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs sorununda kısır döngüye girildiğini dile getiren Soyer, Türk tarafının siyasi eşitliğe Güney Kıbrıs’ın da toprak konusuna odaklandığını ifade etti.

Soyer, Kıbrıs görüşme sürecinin  verimli şekilde sürmesi ve Kıbrıs Türk tarafınca sürecin çöktürülmemesinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Soyer,  petrol ve doğal gaz konusunda bölgede yaşanan gelişmelerin Kıbrıs sorununun çözümünün önemini artırdığını, karmaşık bir ortamda bugünkü statükonun devam edemeyeceğini söyledi.

Soyer’in konuşmasının ardından Genel Kurul toplantısında yazılı sorular ve sorulara verilen cevaplar okundu ve toplantı tamamlandı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 3 Temmuz Perşembe günü saat 10.00’da gerçekleşecek.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.