1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS TOPLANDI
MECLİS TOPLANDI

MECLİS TOPLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında bugün saat 10.30’da toplandı.

A+A-

SÜTEK (DEĞİŞİKLİK) VE SAYIŞTAY (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARILARINA İVEDİLİK ALINDI

BAŞBAKAN ÖZGÜRGÜN, ANAYASAL KURUMLARA MALİ ÖZERKLİK VERİLMESİ KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILACAĞINI SÖYLEDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında bugün saat 10.30’da toplandı.

6 milletvekilinin gündem dışı konuşma isteminin de bulunduğu genel kurul gündeminde ilk önce bilgiye ve onaya sunuşlara yer verildi.

Başbakanlığın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin gündemindeki Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesine yönelik tezkeresi oy çokluğuyla kabul edildi. Oylama öncesinde söz alan milletvekilleri oldu.

ŞAHALİ

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, SÜTEK’in yönetim kurulunda değişikliği öngören yasa tasarısını eleştirdi.

Yönetim kurulundaki değişiklikle hem imalatçıların, hem üreticilerin dışarıda bırakılacağını söyleyen Şahali, sorumluluğu devletin alacağını söyledi.

Şahali, bozulan dengenin sorumluluğunu da devletin üstlenip üstlenmeyeceğini sorarak, bu konuların tartışılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Şahali, “Böylesi bir yaklaşım izaha muhtaçtır. İvedilik çok da anlamlı değil. Konu sektör temsilcileriyle tartışılmalı, sonra parlamentoya getirilmeli. CTP grubu olarak oyumuz olumsuz olacak” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli söz alarak, “Bugün bir taraftan sütler yerlere dökülüyor, diğer taraftan süt ve peynir ithal ediliyor. Biz de burada SÜTEK’in yönetim kurulunun değişmesini konuşuyoruz. Bu düşüncelerle hiçbir yere varamazsınız. TDP de buna ret verecek” diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, milletvekillerine cevaben yaptığı konuşmasına “Bu konuşmalara şaşırmamak elde değil” diyerek başladı.

Çavuşoğlu, “SÜTEK’te yönetimi ele geçirecekmişiz gibi konuşuluyor. Sektörde profesyonellerin hizmet verebilmesi, bakanlıkların iş yükünün azaltılması için, diğer kurumlarda TÜK’te olan durum da böyle… Konuyu yeniden değerlendirmenizi istiyorum” dedi.

ÇAKICI

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere okutulup onaya sunuldu. Tezkere oy çokluğuyla kabul edildi.

Oylamaya geçilmeden önce TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı söz aldı. “Sayıştay bizim gözbebeğimiz” diyen Çakıcı, kurumun özerkleşmesi konusuna dikkat çekti.

“Bir sürü insanı bir sürü yere istihdam ettik ama denetleme yerlerine istihdam yapmadık, personel eksikliği nedeniyle 20 yıl önceki denetlemeler şu an yapılıyor” şeklinde konuşan Çakıcı, Sayıştay’ın güçlendirilmesinden yana olduğunu yineledi.

Çakıcı, “Aynı kadrolarındaki başka memurlara kişisel ödenek verilmezken, denetçi kadrolarına kişisel ödenek verilmesi ayrıcalık. Bu doğru değil. Vereceksen aynı statüdeki herkese verin Sayın Başbakan, haksızlık, adaletsizlik yaratmayın” dedi.

ÖZGÜR

CTP Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, Sayıştay’ın özerk bir yapıya ulaşması gerektiği üzerinde hem fikir olduklarını anımsatarak, referandumda reddedilen Anayasa paketinde de bu yönde düzenlemeler olduğunu hatırlattı.

“Bu ivediliği destekleyeceğiz” diyen Özgür, Meclis’e Sayıştaylığın kadrolarının ne kadar artırılacağı, tahsisatların ne kadar artırılacağı, tahsisatların emekliliğe yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda bilgi verilmesini istedi.

Özgür, “Düzenleme kapsamında Sayıştay kendi bütçesini hazırlayacaksa böyle bir özerklik durumunda olumsuz bir takım tecrübelerin gündeme gelmesiyle bu kuruma zarar vermiş olmayacak mıyız? Bunu merak ediyoruz” dedi.

ÖZGÜRGÜN: “ANAYASAL KURUMLARA ÖZERKLİK…”

Vekillere Meclis kürsüsünden cevap veren Başbakan Hüseyin Özgürgün, “İvedilik görüşmesi olduğu için fazla detaya girmek istemiyorum. Komite aşamasında sıkıntıların giderilmesi için çalışılacak” dedi.

“Bu hükümetin hazırladığı bir tasarı değil, Sayıştay Başkanlığı tarafından hazırlanan, görüşmeler sonunda buraya sevk edilen bir tasarıdır” diyen Başbakan, “Mali özerklik Meclis’te onaylanan bütçenin Maliye’den onay alınmadan kullanılmasıdır. Meclis’teki yöntem neyse burada da uygulanacak… Aynı özerkliğin Anayasal kurumlarda da olması için bu kurumların başkanlarıyla görüştüm, istenilmesi halinde onlarla da ilgili çalışma olacak” şeklinde konuştu.

Özgürgün, Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy’un yerinden sorusu üzerine, “Burada yapılan ilk adımdır, Cumhuriyet Meclisi’ndekiyle aynıdır” dedi.

Daha sonra, Digitech İletişim Ltd’nin stopaj vergisinin yürürlükteki mevzuata göre nasıl affedildiği, bu affın yasa dışılık içerip içermediği, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık yaratıp yaratmadığı hakkında Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığı’nın Komite Başkan Vekili seçimine ilişkin tezkeresi okutulup bilgiye sunuldu. Başkan vekilliğine CTP Milletvekili Birikim Özgür’ün getirildiği bilgiye sunuldu.

Ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. İlk sözü Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları toplu taşımacılık üzerine aldı.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.