1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS USULSÜZLÜKLER İÇİN KOMİSYON KURULMASI...
MECLİS USULSÜZLÜKLER İÇİN KOMİSYON KURULMASI...

MECLİS USULSÜZLÜKLER İÇİN KOMİSYON KURULMASI...

LTB’DEKİ İNTİBAKLARLA İLGİLİ USULSÜZLÜKLER KONUSUNDA YENİ BİR KOMİSYON OLUŞTURULMASINI ÖNGÖREN BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI’NIN İVEDİLİĞİ OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

A+A-

LTB’DEKİ İNTİBAKLARLA İLGİLİ USULSÜZLÜKLER KONUSUNDA YENİ BİR KOMİSYON OLUŞTURULMASINI ÖNGÖREN BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI’NIN İVEDİLİĞİ OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

YORGANCIOĞLU: “İNTİBAKLARDA USULSÜZLÜK OLDUĞUNA DAİR SAYIŞTAY RAPORU VAR.. BU İDDİALARI ARAŞTIRMAK İÇİN İNTİBAK KOMİSYONU OLUŞTURULMASI AMAÇLANIYOR”

ÇAKICI: “BELEDİYELERDE USULSÜZLÜĞÜN NET CEZASI YOK, BAZILARINDA DEREBEYLİK OLUŞTURULDU”

ÇAVUŞOĞLU: “MAHKEME KARARININ UYGULANMASI İÇİN İNTİBAK KOMİSYONU OLUŞTURULMASINA İTİRAZIMIZ YOK AMA TASARIDA ‘MAHKEME KARAR VERİNCEYE KADAR’ DENDİĞİ İÇİN RET OYU VERECEĞİZ”

ÖZGÜRGÜN: “BELEDİYE BAŞKANLARI DA BAĞIMSIZ OLSUN, SAYILARI VE SINIRLARI DÜZENLENSİN”

ANGOLEMLİ: “BELEDİYELERİN DAHA İYİ İŞLEMESİ İÇİN YASADA KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK LAZIM”

SOYER: “MECLİS’TE BELEDİYELER KONUSUNDA GENEL GÖRÜŞME YAPALIM”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresi görüşülürken, belediyelerin yaşadığı sorunlar tartışıldı.

İvedilik tezkeresiyle ilgili ilk sözü Başbakan Özkan Yorgancıoğlu aldı.

Yorgancıoğlu, Belediyeler Yasası’nda yapılan bir değişiklikle çalışanların esas kadrolara aktarılması için intibak komisyonu oluşturulduğunu, komisyonun da görevini yapınca yasada öngörülen şekilde ortadan kalktığını belirtti.

Lefkoşa Belediyesi’ne münhasıran Sayıştay’ın bu intibaklarda usulsüzlük olduğuna dair raproları bulunduğunu kaydeden Özkan Yorgancıoğlu, 290 kişinin intibakında usulsüzlük iddiası varken, intibak komisyonunun ortadan kalktığını, bu iddiayı kimin araştıracağının belli olmadığını; o yüzden bu yasa tasarısını hazırlayarak belediyenin bir karar verebilmesi için yardımcı olacak bir komisyon oluşturulmasını amaçladıklarını anlattı.

ÇAKICI: “USULSÜZLÜĞÜN NET CEZASI YOK”

Daha sonra söz alan TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, belediyelerle ilgili sorunların bitmeyeceğini ifade ederek, hükümetin belediyelerle ilgili konuları birinci gündem maddesi yapması gerektiğini söyledi.

Belediye Meclisi kararı olmadan istihdam ve usulsüz uygulamalar yapan belediye başkanları bulunduğunu ifade eden Çakıcı, belediyelerin sorunlarını raporlar halinde verdiklerini aktardı.

Mehmet Çakıcı, Belediyeler Yasası’nda usulsüzlüğün net cezası olmadığını ve başkanların da bu eksikliklerden yararlanarak birçok usulsüzlük yaptıklarını, derebeylik oluşturulduğunu savunan Çakıcı, biriken sorunların hep ertelendiğini kaydetti.

Çakıcı, LTB’de gelinen durumda geçmişte yapılan usulsüz istihdamlar olduğunu ve bunlara rağmen Belediyeler Yasası’nın hala değişmediğini savunarak, intibak komisyonunun sorunlara çözüm olmayacağını anlattı.

Belediyeler Yasası’nda bir ceza olsaydı, bugün birçok belediye başkanının yargılanıyor olacağını belirten Çakıcı, sorunların ertelenerek bugünlere gelindiğini kaydetti.

Çakıcı, LTB’de de geçmişte usulsüz istihdamlar yapıldığını, vaatler verildiğini belirterek, yaşanan sorunların aşılması için Belediyeler Yasası’nın ivedilikle gündeme gelmesi, hukukun çalışması ve derebeyliklerin yasal düzenlemeye girmesi gerektiğini söyledi.

İntibakların nasıl yapılacağının çalışanların konusu olduğunu, bazı belediye başkanlarının işçi kayırdığını savunan Mehmet Çakıcı, “Belediyeler derebeylik oldu, son seçimde 28 belediye başkanından 24’ü yeniden seçildi” dedi.

Mehmet Çakıcı, 2010’da özellikle LTB’deki usulsüzlüklerle ilgili Başsavcılık’a, Başbakanlık Denetleme Kurulu’na dosya sunduklarını; ancak savcılığın yasada karşılığı olmadığı için dava dosyası hazırlayamadığını, bunu bilen belediye başkanlarının da gelişi güzel istihdam yaparak seçim kazanmaya devam ettiğini savundu.

ÇAVUŞOĞLU: “TASARI BİZE ÖNCEDEN VERİLMELİYDİ”

UBP Grup Başkan Vekili, İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, bazı bakanların yerlerinde olmadığına işaret ederek, Meclis’in yeni döneminde tüm bakanların katılımıyla yapılacağı söylenen toplantılarının gerçek olmayacağının; bu hükümetin söylediğinin tersini yapacağının görüleceğini belirtti.

Meclis’te tasarruf için elektronik ortamda bilgilendirme yapılacağının söylendiğini ancak Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın kendilerine iletilmeden bugün gündeme getirildiğini ifade eden Çavuşoğlu, mahkeme kararının uygulanması için intibak komisyonu oluşturulmasına itirazları olmadığını ancak “mahkeme karar verinceye kadar” ifadesinden şüphe duyduklarını ve bu yüzden ivediliğe olumsuz oy kullanacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, belediye çalışanlarının iyiliğine iş yapılacağını düşünmediğini belirterek, önceden değerlendirme ve araştırma yapamadan yasa tasarısının önlerine gelmesinin doğru olmadığını belirtti.

YORGANCIOĞLU YENİDEN

Yeniden söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, tasarının daha önceden Meclis’e sunulması talebine hak verdiğini belirterek, yeni bir şey talep etmediklerini; süresi biten bir intibak komisyonunun yeniden görev yapmasının düzenlendiğini anlattı.

Bunun arkasında başka bir şey aranmamasını isteyen Başbakan Yorgancıoğlu, “Bu yasa yeni bir şey öngörmüyor. Komisyon Sayıştay raporlarını değerlendirecek. Olumsuz oy verebilirler ama ihtiyaçtan karşılanır. Tasarının önceden dağıtılmaması bir eksikliktir, kabul ediyorum” diye konuştu.

ÖZGÜRGÜN: “KANAYAN YARA”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, belediyelerin kanayan yara olduğunu belirterek, yasanın içeriğini tam bilemedikleri için ret oyu vereceklerini söyledi.

İktidar-muhalefet belediyesi ayrımının ve algısının düzeltilmesi gerektiğini, sıkıntıların başında bunun geldiğini ifade eden Hüseyin Özgürgün, belediyelerin yönetsel, bölgesel ve yapısal sıkıntılarının da bulunduğunu kaydetti.

Özgürgün, CTP/BG’nin geçen iktidarı döneminde kabul edilen yasayla sınırları genişleyen belediyelerin hizmetlerini ulaştırmakta sıkıntı yaşadığını ifade etti.

“BELEDİYE BAŞKANLARI DA BAĞIMSIZ OLSUN”

Meclis’in ciddi şekilde belediyeler sorununu ele alıp düzeltmesi gerektiğini vurgulayan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, “Belki de ilk adım partili olmalarını kaldırmaktır. Belediye başkanları bölgeye hizmet verirken bağımsız olsun. Parti adayı olmadan seçilsinler” diye konuştu.

“SAYI VE SINIRLAR DÜZENLENMELİ”

İkinci adımda belediyelerin ciddi maddi destek alabilmesi için yasanın tadil edilmesini öneren Özgürgün, belediyelerin sayılarının ve sınırlarının düzenlenmesinin de şart olduğunu söyledi.

Belediyelerin iyi hizmet vermesinin herkesi mutlu edeceğini, belediyelerin sadece ilgili partiyi değil tüm siyasi partileri ilgilendirdiğini ifade eden Hüseyin Özgürgün, belediyelerin yapısı ve gelirinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

UBP Genel Başkanı bunları içerecek geniş bir çalışma yapılacaksa buna destek vereceklerini ifade etti.

ANGOLEMLİ: “BU TASARI DAR BİR TEŞHİS”

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, yasa tasarısının belediyeler sorununa dar bir teşhis olduğunu söyledi.

Angolemli, Mehmetçik Belediyesi’nde devam eden sorunu hükümetin kucağında bulduğunu ancak el atması gerektiğini vurguladı.

Belediyelerin fevri hareketlerini önleyecek, daha geniş, daha kapsamlı bir yasa değişikliği beklediklerini; intibak komisyonunun da önemli olduğunu ancak alınan kararların belediye başkanlarınca uygulanmadığını söyledi.

Angolemli, belediyelerin daha iyi işlemesi için kapsamlı değişiklik gerektiğini kaydetti.

“Sorunlar kucağınızdadır ama çaresi de sizsiniz” diyen Hüseyin Angolemli, polis nakil tüzüğü konusunda “dağ fare doğurdu” ifadesini kullandı ve polislerin tüzükten memnun olmadığını belirtti.

SOYER BELEDİYELER KONUSUNDA GENEL GÖRÜŞME ÖNERDİ

Daha sonra söz alan CTP/BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Meclis’in verimli çalışması için iç tüzüğe riayet edilmesini istedi. Önemli görüşlerin dile getirildiğini ancak uçup gittiğini, verimli olunmadığını kaydeden Soyer, “Belediyeler önemli bir sorunumuzdur. Meclis’te genel görüşme yapalım. Her siyasi parti görüşlerini söylesin, tartışsın, yürütmedeki arkadaşlar bunları değerlendirsin, yasanın değişmesi için bu fikirler oluşsun” dedi.

Soyer, vergi toplayamamaktan yakınan bazı belediye başkanlarının popülizm yaptığını kaydetti.

Daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresi oyçokluğuyla kabul edildi.

GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi.

Oturumu yöneten Ergün Serdaroğlu, gündem dışı konuşma süresinin 15; yanıt verecek bakanların süresinin ise 10 dakika olduğunu hatırlattı.

Gündem dışı konuşmalardan ilkini CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, “Güzelyurt’un sorunları” konusunda yapıyor.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.